Naji Jerf maakte documentaires voor Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), een collectief van 'burger-journalisten' die, zoals Nerf zelf, eerst het regime van Bashar al-Assad bekritiseerden, en later de schendingen van mensenrechten door Islamitische Staat in het geheim begonnen te documenteren. RBSS heeft onder meer het gebruik van kindsoldaten door IS in beeld gebracht en de seksslavernij van Jezidi-vrouwen. In moskeeën in Raqqa, de officieuze hoofdstad van IS, is gepreekt tegen de groep en werd een snelle, "stille dood" voor de documentairemakers in het vooruitzicht gesteld.

Jerf had recent een documentaire afgewerkt over willekeurige terechtstellingen en afpersing door IS in Aleppo in de periode 2013-14, en stond op het punt met zijn familie naar Frankrijk te reizen. Hij werd, volgens Le Monde, tijdens een wandeling in Gaziantep gedood door een kogel die hem in het hoofd trof. De aanslag is niet opgeëist maar in met IS verbonden sociale media werd juichend op het overlijden gereageerd. De Turkse politie heeft een onderzoek geopend.

Explosieven

Jerf, voormalig hoofdredacteur van het Syrisch magazine Hentah, had zich al langer grote zorgen gemaakt over zijn veiligheid, en voelde zich ook niet veilig in Turkije.

Eind oktober werd Ibrahim Abdel Qader, mede-oprichter van RBSS, samen met een Syrische activist in de Turkse stad Sanliurfa de keel overgesneden.

Jerf zelf ontdekte een maand geleden dat explosieven in zijn auto waren aangebracht - klaarblijkelijk om hem op te blazen.

Goed een week geleden, op 16 december, doodden gemaskerde schutters Ahmad Mohammed al-Mousa, nog een lid van RBSS, in de Syrische stad Idlib, die niet onder controle staat van IS.

Naji Jerf maakte documentaires voor Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), een collectief van 'burger-journalisten' die, zoals Nerf zelf, eerst het regime van Bashar al-Assad bekritiseerden, en later de schendingen van mensenrechten door Islamitische Staat in het geheim begonnen te documenteren. RBSS heeft onder meer het gebruik van kindsoldaten door IS in beeld gebracht en de seksslavernij van Jezidi-vrouwen. In moskeeën in Raqqa, de officieuze hoofdstad van IS, is gepreekt tegen de groep en werd een snelle, "stille dood" voor de documentairemakers in het vooruitzicht gesteld.Jerf had recent een documentaire afgewerkt over willekeurige terechtstellingen en afpersing door IS in Aleppo in de periode 2013-14, en stond op het punt met zijn familie naar Frankrijk te reizen. Hij werd, volgens Le Monde, tijdens een wandeling in Gaziantep gedood door een kogel die hem in het hoofd trof. De aanslag is niet opgeëist maar in met IS verbonden sociale media werd juichend op het overlijden gereageerd. De Turkse politie heeft een onderzoek geopend.Jerf, voormalig hoofdredacteur van het Syrisch magazine Hentah, had zich al langer grote zorgen gemaakt over zijn veiligheid, en voelde zich ook niet veilig in Turkije.Eind oktober werd Ibrahim Abdel Qader, mede-oprichter van RBSS, samen met een Syrische activist in de Turkse stad Sanliurfa de keel overgesneden. Jerf zelf ontdekte een maand geleden dat explosieven in zijn auto waren aangebracht - klaarblijkelijk om hem op te blazen.Goed een week geleden, op 16 december, doodden gemaskerde schutters Ahmad Mohammed al-Mousa, nog een lid van RBSS, in de Syrische stad Idlib, die niet onder controle staat van IS.