België volgt zo het voorbeeld van verschillende andere landen, die na de tientallen doden in het Syrische Houla van afgelopen vrijdag de ambassadeur van Damascus niet meer welkom verklaren. Het gaat onder meer om Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Zolang de Europese Unie geen gelijkaardige maatregel neemt, kan de ambassadeur echter in België blijven. Hij vertegenwoordigt zijn land namelijk ook bij de Europese instellingen.

Ook in Nederland

De Syrische ambassadeur in België, Mohammad Ayman Jamil Soussan, vertegenwoordigde zijn land ook in Nederland. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal wees hem eerder op de dag al de deur.

De beslissing om Ayman Soussan ook in België "persona non grata" te verklaren, werd genomen door minister Reynders, in samenspraak met premier Di Rupo. De ernst van de daden begaan door het Syrische regime noopte daartoe, zegt Reynders.

Militair optreden

Hij herhaalt zijn pleidooi voor een optreden van de internationale gemeenschap om een einde te maken aan het geweld in Syrië. "De daders moeten aangehouden en berecht worden", stelt Reynders. Hij breekt nogmaals een lans voor een militaire aanwezigheid in Syrië. "Die aanwezigheid zou veiligheidszones kunnen omvatten, evenals een vredesmacht die de veiligheid van de internationale waarnemers verzekert, de humanitaire hulp beschermt en waakt over het naleven van het staakt-het-vuren." (Belga/TE)

België volgt zo het voorbeeld van verschillende andere landen, die na de tientallen doden in het Syrische Houla van afgelopen vrijdag de ambassadeur van Damascus niet meer welkom verklaren. Het gaat onder meer om Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Zolang de Europese Unie geen gelijkaardige maatregel neemt, kan de ambassadeur echter in België blijven. Hij vertegenwoordigt zijn land namelijk ook bij de Europese instellingen. Ook in NederlandDe Syrische ambassadeur in België, Mohammad Ayman Jamil Soussan, vertegenwoordigde zijn land ook in Nederland. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal wees hem eerder op de dag al de deur. De beslissing om Ayman Soussan ook in België "persona non grata" te verklaren, werd genomen door minister Reynders, in samenspraak met premier Di Rupo. De ernst van de daden begaan door het Syrische regime noopte daartoe, zegt Reynders.Militair optreden Hij herhaalt zijn pleidooi voor een optreden van de internationale gemeenschap om een einde te maken aan het geweld in Syrië. "De daders moeten aangehouden en berecht worden", stelt Reynders. Hij breekt nogmaals een lans voor een militaire aanwezigheid in Syrië. "Die aanwezigheid zou veiligheidszones kunnen omvatten, evenals een vredesmacht die de veiligheid van de internationale waarnemers verzekert, de humanitaire hulp beschermt en waakt over het naleven van het staakt-het-vuren." (Belga/TE)