Syrisch regime voert luchtaanvallen uit ondanks staakt-het-vuren

Archiefbeeld van een luchtaanval op de stad Ayn Tarma in Oost-Ghouta, op 7 juli 2017 © Belga

Het Syrische leger heeft zondag luchtaanvallen uitgevoerd op Oost-Ghouta, een dag nadat een staakt-het-vuren werd aangekondigd voor de rebellenenclave. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) – dat vanuit Londen het Syrisch conflict opvolgt en monitort – ging het om zes luchtaanvallen op de rebellensteden Douma en Ein Tarma in Oost-Ghouta, dat niet ver van Damascus ligt. Die veroorzaakten enkel materiële schade, doden vielen er volgens de in Londen gevestigde ngo niet.

Zaterdag kondigde de Syrische bondgenoot Rusland nochtans aan dat er een akkoord bereikt werd met de ‘gematigde’ rebellen, om van Oost-Ghouta een ‘de-escalatiezone’ te maken, waar de vijandigheden zouden worden stopgezet. Wat later op de dag zei het Syrische leger zijn gevechtsoperaties er te hebben stopgezet, met de waarschuwing dat elke inbreuk op de wapenstilstand ‘op de gepaste manier’ beantwoord zou worden. Geen enkele rebellengroep verklaarde echter officieel deel te nemen aan het staakt-het-vuren.

De rebellen en de regeringstroepen vochten de afgelopen weken een felle strijd uit in Oost-Ghouta. De voorbije vier jaar werd het gebied regelmatig gebombardeerd door de Syrische regeringstroepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content