Syrisch regime blijft Oost-Ghouta bombarderen

25/02/18 om 09:40 - Bijgewerkt om 09:40

Bron: Belga

De afgelopen week vielen in het rebellenbolwerk meer dan 500 burgerdoden bij Syrische aanvallen.

Syrisch regime blijft Oost-Ghouta bombarderen

Een jongen wordt uit het puin weggehaald na een bombardement boven Oost-Ghouta op 21 februari 2018. © Reuters

De VN-veiligheidsraad heeft het Syrische regime unaniem opgeroepen tot een staakt-het-vuren van dertig dagen, maar dat lijkt weinig indruk gemaakt te hebben. De Syrische aanvallen regime op Oost-Ghouta, een rebellenenclave ten oosten van Damascus gaan onverminderd voort. Dat heeft het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten vastgesteld. Die vanuit Londen opererende ngo monitort het Syrische conflict. 'De raids zijn zondagochtend hernomen, met twee aanvallen in de sector van Chifouniya', aldus de organisatie.

Sinds een week voert het Syrische regime bombardementen uit boven Oost-Ghouta. Daarbij vielen al meer dan vijfhonderd burgerdoden. De VN-resolutie riep dan ook expliciet op om de aanvallen te staken. Aanvankelijk leek Rusland dwars te gaan liggen, maar uiteindelijk stemde ook dat land in met de resolutie.

De strijd tegen jihadistische groeperingen als Islamitische Staat en al-Qaida valt niet onder het akkoord. Op vraag van Rusland zijn ook individuen, groepen en entiteiten die banden hebben met al-Qaida, IS, en groepen die door de Veiligheidsraad als terroristisch bestempeld worden, uitgesloten. De uitzonderingen houden het risico op tegengestelde interpretaties in. Voor het Syrische regime zijn 'terroristen' immers de rebellen die gesteund worden door het westen.

Onze partners