Een luchtcorridor boven het Iraakse grondgebied laat Iran toe om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te bevoorraden, tegen wie een hevige opstand woedt. Dat bericht de New York Times.

De krant, die Amerikaanse anonieme bronnen citeert, benadrukt de ontgoocheling van de Amerikaanse regering, die er niet in slaagde om de Iraki's te overtuigen om Iraanse vliegtuigen te inspecteren die door het Iraakse luchtruim vliegen. Volgens de New York Times worden raketten, antitankraketten, mortieren en granaten geleverd.

Iran volgt de situatie in Syrië aandachtig op, schrijft de New York Times. Want Iran gebruikt Syrië, zijn belangrijkste Arabische bondgenoot, om de Libanese Hezbollah te steunen. Iraakse verantwoordelijken zouden de Iraniërs waarschuwen als er luchtinspecties op komst zijn en zouden hen dus helpen om daar onderuit te komen. "Het blijft een probleem dat Iran het Iraakse luchtruim gebruikt", zegt een van de bronnen in de krant.

"We vragen Irak doortastend en coherent te zijn, met respect voor zijn internationale verplichtingen en verbintenissen. Irak moet blijven eisen dat de vliegtuigen die het Iraakse grondgebied overvliegen vanuit Iran naar Syrië er voor inspectie landen. Anders moet het weigeren dat Iraanse vliegtuigen via Irak naar Syrië vliegen." (Belga/SD)


Een luchtcorridor boven het Iraakse grondgebied laat Iran toe om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te bevoorraden, tegen wie een hevige opstand woedt. Dat bericht de New York Times.De krant, die Amerikaanse anonieme bronnen citeert, benadrukt de ontgoocheling van de Amerikaanse regering, die er niet in slaagde om de Iraki's te overtuigen om Iraanse vliegtuigen te inspecteren die door het Iraakse luchtruim vliegen. Volgens de New York Times worden raketten, antitankraketten, mortieren en granaten geleverd. Iran volgt de situatie in Syrië aandachtig op, schrijft de New York Times. Want Iran gebruikt Syrië, zijn belangrijkste Arabische bondgenoot, om de Libanese Hezbollah te steunen. Iraakse verantwoordelijken zouden de Iraniërs waarschuwen als er luchtinspecties op komst zijn en zouden hen dus helpen om daar onderuit te komen. "Het blijft een probleem dat Iran het Iraakse luchtruim gebruikt", zegt een van de bronnen in de krant. "We vragen Irak doortastend en coherent te zijn, met respect voor zijn internationale verplichtingen en verbintenissen. Irak moet blijven eisen dat de vliegtuigen die het Iraakse grondgebied overvliegen vanuit Iran naar Syrië er voor inspectie landen. Anders moet het weigeren dat Iraanse vliegtuigen via Irak naar Syrië vliegen." (Belga/SD)