Syrisch regeringsleger snijdt bevoorrading Aleppo af

Aleppo © Reuters

De enige, zwaar beschadigde bevoorradingsweg naar het oosten van Aleppo, dat nog in handen van de rebellen is, ligt onder vijandelijk vuur van het Syrische regime. Zo wordt het nog moeilijker om de basisnoden in de stad te lenigen.

De enige, zwaar beschadigde bevoorradingsweg naar het oosten van Aleppo, dat nog in handen van de rebellen is, ligt onder vijandelijk vuur van het Syrische regime. Alle vrachtwagens moeten langs deze bevoorradingsweg met graan voor ondergrondse bakkerijen, zeep of brandstof voor voertuigen en generatoren.

Scherpschutters van het regime hebben de weg al in hun vizier, en het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd vooraleer het regeringsleger de strategische route kan heroveren.

Hoewel veel gebieden in Aleppo onder de controle vallen van het meer gematigde Islamitische Front, helpt de aan Al Qaeda gelinkte groepering Jabhat Al-Nusra de basisnoden lenigen op bepaalde plaatsen waar de rebellen van de Syrische Nationale Raad (SNR) – bij gebrek aan geld – daar niet toe in staat zijn.

“Het zijn goede mensen”, zegt een inwoner over de mannen van Jabhat Al-Nusra, al heeft een van hen hem een tijd geleden zonder aanleiding gearresteerd. Maar ‘off the record’ zullen veel Syriërs zeggen dat ze niet gelukkig zijn met de groep, al zijn ze “nog lang niet zo slecht als die van de Islamitische Staat (IS)”.

Schuilplaatsen

In de kantoren van de stadsraad contrasteren de felrode dossierkasten en de nieuwe laag witte verf tegen de muur scherp met de vernielde gebouwen en stukken beton die gevaarlijk boven de straten bungelen. “We zijn al verschillende keren geraakt, maar we moeten tonen dat we blijven heropbouwen”, zegt een werknemer.

De stadsraad heeft de bevoegdheid over burgerlijke stand, onderwijs, rechtspraak en burgerbescherming. Er is ook een afdeling voor elektriciteit, water, riolering en afval. Maar de stad krijgt geen geld van de ‘regering in ballingschap’, verklaart financieel beheerder Mohammed Saidi. “Het bedrag hangt af van maand tot maand, en in juli hebben we niets gekregen van SNR.”

Privédonoren en stichtingen zijn belangrijk voor de stadskas, en fondsen hangen af van de projectvoorstellen die aanvaard worden, legt hij uit. Een van de recente voorstellen is de bouw van ondergrondse schuilplaatsen. Vier maanden geleden werd hiervoor het licht op groen gezet, en intussen zijn er al 16 schuilkelders gebouwd.

Tekort aan antibiotica

Ook medische noden zijn een probleem. De locatie van medische faciliteiten moet geheim blijven, en verandert geregeld, omdat dokters en hospitalen een doelwit blijven, verklaart Ibrahim Alkhalil, de medisch verantwoordelijke voor de rebellen in Aleppo. Alkhalil is een Syrische dokter die vooral in Saoedi-Arabië heeft gewerkt maar terugkeerde toen de opstand hier uitbrak.

Hij merkt op dat er aan alles schaarste is: antibiotica, water, elektriciteit en getraind personeel. Door slecht onderhouden voertuigen en de verschrikkelijke staat waarin de wegen verkeren, zijn er veel mensen gestorven gewoon omdat ze de weinige medische centra niet konden bereiken.

Alkhalil wijst op het feit dat nieuwe voorraden, hoe groot ook, het probleem niet zullen oplossen, zolang het regime kan blijven doden en verwonden.

Voetballende kinderen

Scherpschutters troffen al een aantal kinderen die de straat overstaken. Nu is er een zeil gehangen om de zichtbaarheid te belemmeren. Elders – meer bepaald in Salahheddin, het eerste bevrijde gebied van Aleppo dat in de ogen van sommigen een soort mythische status heeft gekregen – spelen kinderen na valavond voetbal in de verlaten straten nabij het front.

Het bloed van jongen die recent door een scherpschutter werd geraakt, is nog te zien op de grond. Maar ondanks het voortdurende gevaar van regeringsschutters is het volgens een aantal bronnen het veiligst nabij de frontlinies: hier laat het leger geen bomvaten vallen, omdat ze te dicht bij hun eigen territorium zitten. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content