Syrisch leger nadert grens met Turkije, Nationale Veiligheidsraad komt woensdag samen

Rookpluimen boven de Syrische grensstad Tel Abyad, 13 oktober 2019 © Reuters

De troepen van de Syrische regering zijn maandag dichter bij de grens met Turkije gekomen. Daar strijden Turkse troepen tegen Koerdische strijders.

Een correspondent van het Franse persagentschap AFP meldt dat de Syrische troepen zijn ontplooid rond Tal Tamr, ten zuiden van de grensstad Ras al-Ayn waar de gevechten plaatsvinden. Bij hun aankomst kwamen inwoners de troepen groeten. Het Syrische staatsagentschap Sana bevestigde dat ‘eenheden van het Syrisch-Arabische leger’ zijn aangekomen in Tal Tamr, op een dertigtal kilometer van Ras al-Ayn. Volgens het Syrische Observatorium van de Mensenrechten (SOHR) zijn enkele legereenheden zelfs tot op 6 kilometer van de grens gekomen.

De samenwerking tussen Koerden en het regime van al-Assad is opmerkelijk, want de Koerden werden lange tijd gemarginaliseerd en gediscrimineerd in Syrië. Sinds de start van de burgeroorlog in 2011 beschikken ze over de facto autonomie in het noorden van het land. Maar Damascus was niet opgezet met die autonomie, het regime noemde de Koerden zelfs ‘verraders’ omdat ze een alliantie aangingen met Washington in hun strijd tegen IS.

Hans Bonte vraagt bijeenkomst Nationale Veiligheidsraad

De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) vraagt intussen een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Bonte is bezorgd omdat er vrouwen en kinderen van IS-strijders ontsnapt zouden zijn uit een Koerdisch kamp.

Volgens verschillende bronnen zijn er afgelopen weekend honderden IS-familieleden ontsnapt uit een van die kampen, Ain Issa. Bonte vraagt een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad ‘om richtlijnen te geven aan lokale besturen en politiezones over de manier waarop ze het conflict lokaal moeten opvangen en hoe men kan reageren ten aanzien van spanningen die oplopen in bepaalde buurten’, zei hij maandag in De Ochtend.

De federale regering lijkt verlamd te zijn op vlak van veiligheidsbeleid. Nochtans weet men toch dat als het ginder brandt, dat emoties losweekt in steden waar veel diversiteit is.

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde

Uit Vilvoorde vertrokken destijds heel wat Syriëstrijders, en volgens verschillende internationale waarnemers is het goed mogelijk dat IS-leden ongecontroleerd terug naar Europa keren. Volgens Bonte is het ‘opmerkelijk’ dat de Nationale Veiligheidsraad nog niet bijeen is geweest. ‘De federale regering lijkt verlamd te zijn op vlak van veiligheidsbeleid. Nochtans weet men toch dat als het ginder brandt, dat emoties losweekt in steden waar veel diversiteit is.’

Tegelijkertijd breekt Bonte een lans om de kinderen van Belgische Syriëstrijders terug te halen. ‘Als het gaat over de familie is er geen enkele reden om die daar te laten sterven, zeker met betrekking tot de kinderen is dat bijna immoreel. In die optiek begrijp ik absoluut niet dat kleine Belgjes daar aan hun lot overgelaten worden en nu samen met anderen de vlucht moeten zoeken.’

Intussen heeft de federale regering ook besloten om de Nationale Veiligheidsraad komt woensdag bijeen te laten komen over de zaak, bevestigt een woordvoerder van premier Michel. Die beslissing zou al even geleden genomen zijn. De Veiligheidsraad coördineert de Belgische reactie op veiligheidsbedreigingen. Maandag was er al een bijeenkomst van het Strategisch Comité voor Inlichting en Veiligheid, een ondersteunend orgaan. Uit verschillende Europese landen, waaronder ook België, vertrokken destijds heel wat Syriëstrijders. Volgens waarnemers is het goed mogelijk dat de strijders die nog in de regio gevangen zitten ongecontroleerd terug naar Europa keren.

EU-ministers op zoek naar gemeenschappelijk antwoord

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandagochtend in Luxemburg bijeengekomen om een gemeenschappelijk antwoord op de Turkse inval te bespreken.

‘De eerste prioriteit is een einde maken aan de operatie. We moeten ervoor proberen zorgen dat de internationale gemeenschap daarvoor voldoende druk kan ontwikkelen. We gaan vanochtend bespreken wat de best mogelijke middelen kunnen zijn’, zei minister Didier Reynders.

Op tafel ligt onder meer een Europees wapenembargo tegen Turkije. Onder andere Duitsland, Frankrijk, Nederland en Scandinavische landen kondigden de voorbije dagen al maatregelen aan. België levert sinds de mislukte couppoging in 2016 geen wapens meer aan Turkije, stipte Reynders aan.

De EU kan ook economische maatregelen of individuele sancties nemen, maar diplomaten verwachten niet dat het maandag zo ver komt. ‘Het is belangrijk om in dialoog te blijven met Turkije, om invloed te hebben’, zei de Duitse minister Heiko Maas. ‘Als dat niet succesvol is, moeten we bereid zijn om verdere maatregelen te nemen.’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwde de Europeanen vorige week dat ze zich niet te hard moeten opstellen ten aanzien van Turkije. Dan zou Turkije ‘de poorten’ naar Europa ‘openzetten’ voor de circa 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen die in het land verblijven, zo dreigde hij.

Het Turkse offensief in Syrië wordt later deze week ook besproken op de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders, die donderdag en vrijdag plaatsvindt in Brussel.

Op 9 oktober startte Turkije een inval in het noorden van Syrië tegen Syrisch-Koerdische milities, die volgens Ankara een link hebben met de verboden Koerdische Arbeiderspartij. Die beschouwt Turkije als een terroristische groep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content