Het gaat om speciale eenheden, maar ook om instructeurs, militaire adviseurs en springstofexperts, zo kondigde minister van Defensie Ashton Carter aan op een conferentie over veiligheid in golfstaat Bahrein. De VS-troepen zullen Syrische oppositiegroepen trainen, uitrusten en adviseren voor de herovering van IS-bastion Raqqa.

De tweehonderd soldaten komen bovenop de driehonderd speciale eenheden die al in Syrië aanwezig zijn.

Sancties

De Europese Unie stelt intussen, vanwege de aanhoudende aanvallen van de Syrische regeringstroepen op Aleppo, verdere sancties tegen Damascus in het vooruitzicht. Die zullen gericht zijn tegen zowel personen als organisaties die het regime van Bashar al-Assad steunen. Dat zei Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid, in een verklaring voor de Syriëconferentie in Parijs.

Mogherini veroordeelde vooral het excessieve geweld tegen de burgerbevolking, hulpverleners en artsen, net als aanvallen op scholen en ziekenhuizen. Het Syrische regime is verantwoordelijk voor de bescherming van de bevolking, beklemtoonde ze.

Conferentie

De ministers van Buitenlandse Zaken van de grote westerse staten en landen uit de omgeving van Syrië vergaderen zaterdag in Parijs over de situatie in het oorlogsland. De vertegenwoordigers van vijf westerse landen, vier Arabische landen, Turkije en de EU zullen het hebben over de situatie in Aleppo en over de mogelijkheden om het conflict op een politieke wijze op te lossen. Bij sommige delen van de vergadering zullen ook afgevaardigden van de Syrische oppositie en de belegerde stad Aleppo aanwezig zijn.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault verklaarde bij de vergadering al dat de Syrische oppositie 'bereid is de onderhandelingen (met het regime) zonder voorafgaande voorwaarden te hervatten. We moeten de omstandigheden van een echte politieke transitie bepalen'.

Gasveld

Nog zaterdag raakte bekend dat IS na hevige gevechten met de Syrische regeringstroepen een van de belangrijkste gasvelden in het land heeft veroverd, ten noordwesten van de historische stad Palmyra. Dat melden het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en bronnen bij het leger. Ook het IS-agentschap Amak berichtte over de triomf van de militie.

Islamitische Staat had twee dagen geleden een offensief gestart in de omgeving rond Palmyra. Intussen zijn de extremisten tot op 8 kilometer van de stad opgerukt. Palmyra was in maart bevrijd door Syrische regeringstroepen. Onder het heerschappij van IS zijn talrijke unieke historische overblijfselen uit de eerste eeuw na Christus vernield. (Belga/KVDA)

Het gaat om speciale eenheden, maar ook om instructeurs, militaire adviseurs en springstofexperts, zo kondigde minister van Defensie Ashton Carter aan op een conferentie over veiligheid in golfstaat Bahrein. De VS-troepen zullen Syrische oppositiegroepen trainen, uitrusten en adviseren voor de herovering van IS-bastion Raqqa. De tweehonderd soldaten komen bovenop de driehonderd speciale eenheden die al in Syrië aanwezig zijn.De Europese Unie stelt intussen, vanwege de aanhoudende aanvallen van de Syrische regeringstroepen op Aleppo, verdere sancties tegen Damascus in het vooruitzicht. Die zullen gericht zijn tegen zowel personen als organisaties die het regime van Bashar al-Assad steunen. Dat zei Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid, in een verklaring voor de Syriëconferentie in Parijs.Mogherini veroordeelde vooral het excessieve geweld tegen de burgerbevolking, hulpverleners en artsen, net als aanvallen op scholen en ziekenhuizen. Het Syrische regime is verantwoordelijk voor de bescherming van de bevolking, beklemtoonde ze. De ministers van Buitenlandse Zaken van de grote westerse staten en landen uit de omgeving van Syrië vergaderen zaterdag in Parijs over de situatie in het oorlogsland. De vertegenwoordigers van vijf westerse landen, vier Arabische landen, Turkije en de EU zullen het hebben over de situatie in Aleppo en over de mogelijkheden om het conflict op een politieke wijze op te lossen. Bij sommige delen van de vergadering zullen ook afgevaardigden van de Syrische oppositie en de belegerde stad Aleppo aanwezig zijn.De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault verklaarde bij de vergadering al dat de Syrische oppositie 'bereid is de onderhandelingen (met het regime) zonder voorafgaande voorwaarden te hervatten. We moeten de omstandigheden van een echte politieke transitie bepalen'. Nog zaterdag raakte bekend dat IS na hevige gevechten met de Syrische regeringstroepen een van de belangrijkste gasvelden in het land heeft veroverd, ten noordwesten van de historische stad Palmyra. Dat melden het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en bronnen bij het leger. Ook het IS-agentschap Amak berichtte over de triomf van de militie. Islamitische Staat had twee dagen geleden een offensief gestart in de omgeving rond Palmyra. Intussen zijn de extremisten tot op 8 kilometer van de stad opgerukt. Palmyra was in maart bevrijd door Syrische regeringstroepen. Onder het heerschappij van IS zijn talrijke unieke historische overblijfselen uit de eerste eeuw na Christus vernield. (Belga/KVDA)