Dat zei Jay Carney, de woordvoerder van president Barack Obama. Assad zou willen ingaan op het voorstel van Rusland. Door zijn chemisch wapenarsenaal te laten controleren, zou Assad een Amerikaanse militaire interventie vermijden.

Volgens Carney zetten de Russen hun prestige op het spel. "Nadat het twee jaar de pogingen van de Verenigde Naties heeft geblokkeerd om Assad de rekening te doen betalen, speelt Rusland nu een constructieve rol - of het toont tenminste dat het dat wil spelen." Het regime-Assad geniet echter maar weinig vertrouwen, zegt Carney, "Maar we moeten deze mogelijkheid (voor een diplomatieke oplossing voor het conflict; red.) wel onderzoeken."

Russen liggen dwars in de VN

De vijf landen met vetorecht binnen de VN-Veiligheidsraad komen woensdagmiddag alvast opnieuw bijeen om te praten over een concreet plan om het chemische arsenaal te ontmantelen. Dinsdag werd een resolutietekst die door Frankrijk was ingediend al besproken, maar een formele vergadering van de Veiligheidsraad werd op vraag van Rusland geannuleerd. Frankrijk, Rusland, de VS, het Verenigd Koninkrijk en China steken nu dus opnieuw de koppen bij elkaar in de hoop een compromis te vinden.

Als het van de Fransen en de Amerikanen afhangt, wordt wel de optie behouden om militair te interveniëren als Assad zijn engagementen niet nakomt. De Russen zien dat niet zitten.

Kerry en Lavrov praten verder

Vanaf donderdag komen in Genève de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergej Lavrov bijeen om over Syrië te praten. Daar zal ook Lakhdar Brahimi, de speciaal gezant van de VN en de Arabische Liga, bij aanwezig zijn. Moskou maakte aan Washington al zijn concrete plan over om zijn ontwapeningsvoorstel in de praktijk om te zetten. (Belga/TV)

Dat zei Jay Carney, de woordvoerder van president Barack Obama. Assad zou willen ingaan op het voorstel van Rusland. Door zijn chemisch wapenarsenaal te laten controleren, zou Assad een Amerikaanse militaire interventie vermijden.Volgens Carney zetten de Russen hun prestige op het spel. "Nadat het twee jaar de pogingen van de Verenigde Naties heeft geblokkeerd om Assad de rekening te doen betalen, speelt Rusland nu een constructieve rol - of het toont tenminste dat het dat wil spelen." Het regime-Assad geniet echter maar weinig vertrouwen, zegt Carney, "Maar we moeten deze mogelijkheid (voor een diplomatieke oplossing voor het conflict; red.) wel onderzoeken."De vijf landen met vetorecht binnen de VN-Veiligheidsraad komen woensdagmiddag alvast opnieuw bijeen om te praten over een concreet plan om het chemische arsenaal te ontmantelen. Dinsdag werd een resolutietekst die door Frankrijk was ingediend al besproken, maar een formele vergadering van de Veiligheidsraad werd op vraag van Rusland geannuleerd. Frankrijk, Rusland, de VS, het Verenigd Koninkrijk en China steken nu dus opnieuw de koppen bij elkaar in de hoop een compromis te vinden. Als het van de Fransen en de Amerikanen afhangt, wordt wel de optie behouden om militair te interveniëren als Assad zijn engagementen niet nakomt. De Russen zien dat niet zitten.Vanaf donderdag komen in Genève de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergej Lavrov bijeen om over Syrië te praten. Daar zal ook Lakhdar Brahimi, de speciaal gezant van de VN en de Arabische Liga, bij aanwezig zijn. Moskou maakte aan Washington al zijn concrete plan over om zijn ontwapeningsvoorstel in de praktijk om te zetten. (Belga/TV)