In het weekeinde hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov nog overleg gepleegd over dit luik van wat enkele weken geleden in München was overeengekomen, maar dode letter bleef. Washington en Moskou zitten samen een werkgroep van de VN voor die zich buigt over een vredesakkoord voor Syrië. Beide landen hebben nu een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren.

De oorlogvoerende partijen hebben tot vrijdagmiddag de tijd om zich daarbij aan te sluiten, waarna de vijandelijkheden de volgende dag om middernacht kunnen stoppen, zo meldde al-Jazeera. De BBC kreeg geen bevestiging van de melding van al-Jazeera dat de oorlogvoerende partijen tot vrijdagmiddag met de deal kunnen instemmen.

Uitgesloten van het akkoord zijn Islamitische Staat (IS) en het al-Nusrafront, een filiaal van al-Qaida. De VN-Veiligheidsraad beschouwt hen als terreurgroepen.

Oppositie aanvaardt staakt-het-vuren onder voorwaarden

Het Hoog Onderhandelingscomité (HNC), dat de belangrijkste Syrische oppositiegroepen verenigt, gaat het maandag overeengekomen staakt-het-vuren "onder voorwaarden" aanvaarden. Dat heeft het HNC bekendgemaakt.

De Syrische oppositie laat in een mededeling weten dat het met instemming reageert op "de internationale inspanningen om een staakt-het-vuren in te stellen" in Syrië. Tegelijk wordt wel benadrukt het gaat om "engagement onder voorwaarden". De oppositie eist onder meer dat het beleg van Syrische steden wordt opgeheven, dat gevangenen worden vrijgelaten en dat de bombardementen op burgers worden stopgezet.

Daarnaast vraagt de verenigde opposite ook om humanitaire hulp. De Verenigde Staten en Rusland hadden maandag een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren in Syrië. De twee landen kwamen overeen dat de vijandelijkheden zaterdag om middernacht lokale tijd (3.00 uur Belgische tijd) moeten gestaakt worden.

Regime organiseert parlementsverkiezingen

Het Syrische regime heeft maandag bekendgemaakt dat er op 13 april parlementsverkiezingen plaatsvinden in het land. Dat meldt het staatspersbureau Sana.

De aankondiging van de verkiezingen gebeurde via een decreet waarin president Bashar al-Assad het aantal toe te wijzen zetels per provincie heeft vastgelegd.

Syrië wordt al sinds vijf jaar verscheurd door een bloedige burgeroorlog. De laatste parlementsverkiezingen in het land werden in 2012 georganiseerd.

(Belga/JH)

In het weekeinde hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov nog overleg gepleegd over dit luik van wat enkele weken geleden in München was overeengekomen, maar dode letter bleef. Washington en Moskou zitten samen een werkgroep van de VN voor die zich buigt over een vredesakkoord voor Syrië. Beide landen hebben nu een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren. De oorlogvoerende partijen hebben tot vrijdagmiddag de tijd om zich daarbij aan te sluiten, waarna de vijandelijkheden de volgende dag om middernacht kunnen stoppen, zo meldde al-Jazeera. De BBC kreeg geen bevestiging van de melding van al-Jazeera dat de oorlogvoerende partijen tot vrijdagmiddag met de deal kunnen instemmen. Uitgesloten van het akkoord zijn Islamitische Staat (IS) en het al-Nusrafront, een filiaal van al-Qaida. De VN-Veiligheidsraad beschouwt hen als terreurgroepen.Het Hoog Onderhandelingscomité (HNC), dat de belangrijkste Syrische oppositiegroepen verenigt, gaat het maandag overeengekomen staakt-het-vuren "onder voorwaarden" aanvaarden. Dat heeft het HNC bekendgemaakt. De Syrische oppositie laat in een mededeling weten dat het met instemming reageert op "de internationale inspanningen om een staakt-het-vuren in te stellen" in Syrië. Tegelijk wordt wel benadrukt het gaat om "engagement onder voorwaarden". De oppositie eist onder meer dat het beleg van Syrische steden wordt opgeheven, dat gevangenen worden vrijgelaten en dat de bombardementen op burgers worden stopgezet. Daarnaast vraagt de verenigde opposite ook om humanitaire hulp. De Verenigde Staten en Rusland hadden maandag een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren in Syrië. De twee landen kwamen overeen dat de vijandelijkheden zaterdag om middernacht lokale tijd (3.00 uur Belgische tijd) moeten gestaakt worden. Het Syrische regime heeft maandag bekendgemaakt dat er op 13 april parlementsverkiezingen plaatsvinden in het land. Dat meldt het staatspersbureau Sana. De aankondiging van de verkiezingen gebeurde via een decreet waarin president Bashar al-Assad het aantal toe te wijzen zetels per provincie heeft vastgelegd. Syrië wordt al sinds vijf jaar verscheurd door een bloedige burgeroorlog. De laatste parlementsverkiezingen in het land werden in 2012 georganiseerd. (Belga/JH)