De Syrische overheid blijft het geweld tegen haar protesterende burgerbevolking opdrijven, ondanks de groeiende kritiek.

Aan de grens met Libanon werden explosies en geweerschoten gehoord, toen de troepen het gebied van Simakayeh binnenvielen. Dat zeiden Syrische activisten in Libanon aan het Duitse persagentschap dpa.

Grenswachters arresteerden families die na middernacht probeerden de grens over te vluchten, aldus ooggetuigen. Ook in Damascus hebben de veiligheidstroepen opnieuw manifestanten opgepakt. In totaal zouden maandagnacht al minstens dertig mensen gearresteerd zijn.

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn sinds de start van de onlusten in maart al minstens 1.800 burgers en 410 veiligheidsmensen omgekomen bij protesten tegen president Bashar al-Assad en zijn regime. Het blijft echter moeilijk om de berichten te verifiëren, omdat de Syrische autoriteiten buitenlandse journalisten en organisaties blijven weren.

Kritiek

Ondertussen zwelt de kritiek op het geweld aan vanuit het buitenland. Buurlanden Turkije en Jordanië veroordeelden de brute aanpak van president Bashar al-Assad. Vooral de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu sprak klare taal: 'Dit is onze laatste boodschap aan de Syrische autoriteiten, wij verwachten nu eerst en voor dat deze (militaire) operaties onmiddellijk en zonder voorwaarden stoppen.'

Hij dreigde dat 'als de operaties niet gestaakt worden,' er niets meer valt 'te zeggen over de stappen die genomen zullen worden'.

Ook Qatar deed negatieve uitspraken over het Syrisch staatsgeweld. (Belga/SD)

De Syrische overheid blijft het geweld tegen haar protesterende burgerbevolking opdrijven, ondanks de groeiende kritiek.Aan de grens met Libanon werden explosies en geweerschoten gehoord, toen de troepen het gebied van Simakayeh binnenvielen. Dat zeiden Syrische activisten in Libanon aan het Duitse persagentschap dpa. Grenswachters arresteerden families die na middernacht probeerden de grens over te vluchten, aldus ooggetuigen. Ook in Damascus hebben de veiligheidstroepen opnieuw manifestanten opgepakt. In totaal zouden maandagnacht al minstens dertig mensen gearresteerd zijn. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn sinds de start van de onlusten in maart al minstens 1.800 burgers en 410 veiligheidsmensen omgekomen bij protesten tegen president Bashar al-Assad en zijn regime. Het blijft echter moeilijk om de berichten te verifiëren, omdat de Syrische autoriteiten buitenlandse journalisten en organisaties blijven weren.KritiekOndertussen zwelt de kritiek op het geweld aan vanuit het buitenland. Buurlanden Turkije en Jordanië veroordeelden de brute aanpak van president Bashar al-Assad. Vooral de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu sprak klare taal: 'Dit is onze laatste boodschap aan de Syrische autoriteiten, wij verwachten nu eerst en voor dat deze (militaire) operaties onmiddellijk en zonder voorwaarden stoppen.' Hij dreigde dat 'als de operaties niet gestaakt worden,' er niets meer valt 'te zeggen over de stappen die genomen zullen worden'.Ook Qatar deed negatieve uitspraken over het Syrisch staatsgeweld. (Belga/SD)