VN-vetomacht Rusland waarschuwt het Westen voor een éénzijdige ondersteuning van de Syrische oppositie. Een Russische "da" voor sancties is uitgesloten. "Wie enkel op één kant druk uitoefent, brengt het land dichter bij een burgeroorlog", aldus de Russische minister voor Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. "In plaats van de oppositie tot rust te brengen, moedigen onze partners hen aan." Enkel de tegenstanders van het regime helpen, is een "dood spoor", aldus Lavrov. "Het is hopeloos om het Syrië-beleid uitsluitend op het aftreden van president Bashar al-Assad te richten." Over het lot van de president moet het Syrische volk alleen beslissen, meent de minister.

'Geen strafmaatregelen'

Lavrov sloot opnieuw uit dat de Russische Federatie instemt met strafmaatregelen tegen de leiding in Damascus. "Op het moment waarop een strijd woedt om de Syrische hoofdstad, zou de aanname van sancties een eenzijdige ondersteuning van de revolutionairen zijn."

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Gennadi Gatilov, noemde de recente ontploffingen in Damascus een "gevaarlijke poging" om de veiligheidsraad te beïnvloeden. "Telkens wanneer de raad het over Syrië heeft, plegen de strijders daar terreurdaden", luidde het.

Kofi Annan vraagt uitstel stemming VN-resolutie

Volgens diplomaten vroeg internationaal bemiddelaar Kofi Annan ondertussen om de voorziene stemming over een VN-resolutie tegen het Syrische regime uit te stellen. De aanvraag wordt bestudeerd, luidt het. (Belga/INM)

VN-vetomacht Rusland waarschuwt het Westen voor een éénzijdige ondersteuning van de Syrische oppositie. Een Russische "da" voor sancties is uitgesloten. "Wie enkel op één kant druk uitoefent, brengt het land dichter bij een burgeroorlog", aldus de Russische minister voor Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. "In plaats van de oppositie tot rust te brengen, moedigen onze partners hen aan." Enkel de tegenstanders van het regime helpen, is een "dood spoor", aldus Lavrov. "Het is hopeloos om het Syrië-beleid uitsluitend op het aftreden van president Bashar al-Assad te richten." Over het lot van de president moet het Syrische volk alleen beslissen, meent de minister. 'Geen strafmaatregelen' Lavrov sloot opnieuw uit dat de Russische Federatie instemt met strafmaatregelen tegen de leiding in Damascus. "Op het moment waarop een strijd woedt om de Syrische hoofdstad, zou de aanname van sancties een eenzijdige ondersteuning van de revolutionairen zijn." De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Gennadi Gatilov, noemde de recente ontploffingen in Damascus een "gevaarlijke poging" om de veiligheidsraad te beïnvloeden. "Telkens wanneer de raad het over Syrië heeft, plegen de strijders daar terreurdaden", luidde het. Kofi Annan vraagt uitstel stemming VN-resolutie Volgens diplomaten vroeg internationaal bemiddelaar Kofi Annan ondertussen om de voorziene stemming over een VN-resolutie tegen het Syrische regime uit te stellen. De aanvraag wordt bestudeerd, luidt het. (Belga/INM)