De ministerraad is akoord met het uitsuren van de Patriots, hebben ingewijden bevestigd tegenover het Nederlandse persbureau ANP. Het luchtverdedigingssysteem moet "de Turken beschermen tegen aanvallen uit Syrië".

Derde keer

Na het besluit van de ministerraad, dat er officieel zou komen op vrijdag, moet de Tweede Kamer er nog over spreken. De meeste partijen in de Kamer steunen de missie.

Daarna zal het nog enkele weken duren voordat de Patriots aan de Turks-Syrische grens zijn gestationeerd. Met de missie gaan enkele honderden Nederlandse militairen mee.

Het wordt de derde keer dat het Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Turkije gaat. Dat gebeurde eerder in 1991 en 2003. Toen moesten de raketten het land beschermen tegen mogelijke aanvallen van het Irak van dictator Saddam Hussein.

Duitsland

De regering in Ankara vroeg de Navo vorige maand om de inzet van de Patriots. De Navo ging daar dinsdag mee akkoord. De Duitse regering stemde donderdag al om Patriots te sturen. Er gaan maximaal 400 Duitse militairen mee naar Turkije. Binnen het bondgenootschap beschikken alleen Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland over Patriots. (Belga/TV)

De ministerraad is akoord met het uitsuren van de Patriots, hebben ingewijden bevestigd tegenover het Nederlandse persbureau ANP. Het luchtverdedigingssysteem moet "de Turken beschermen tegen aanvallen uit Syrië".Derde keer Na het besluit van de ministerraad, dat er officieel zou komen op vrijdag, moet de Tweede Kamer er nog over spreken. De meeste partijen in de Kamer steunen de missie. Daarna zal het nog enkele weken duren voordat de Patriots aan de Turks-Syrische grens zijn gestationeerd. Met de missie gaan enkele honderden Nederlandse militairen mee. Het wordt de derde keer dat het Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Turkije gaat. Dat gebeurde eerder in 1991 en 2003. Toen moesten de raketten het land beschermen tegen mogelijke aanvallen van het Irak van dictator Saddam Hussein.Duitsland De regering in Ankara vroeg de Navo vorige maand om de inzet van de Patriots. De Navo ging daar dinsdag mee akkoord. De Duitse regering stemde donderdag al om Patriots te sturen. Er gaan maximaal 400 Duitse militairen mee naar Turkije. Binnen het bondgenootschap beschikken alleen Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland over Patriots. (Belga/TV)