Syrië: Navo beslist over ontplooiing Patriot-raketten in Turkije

© Reuters
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

De Navo vergadert over het inzetten van Patriot-raketten in Turkije aan de Syrische grens. Ankara vraagt daar al een tijdje om.

De Navo vergadert erover om langs de Syrische grens in Turkije Patriot-raketten te installeren. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle aangekondigd bij zijn aankomst op het hoofdkwartier van het bondgenootschap in Brussel.

Westerwelle verduidelijkte dat de kwestie ook voor de noodzakelijke goedkeuring langs de Bundestag passeert. “Het is absoluut beslissend en nodig dat we Turkije steunen.”

De 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de Navo steken de koppen bij mekaar in Brussel. Op hun agenda staat onder meer de ontplooiing van luchtafweergeschut in Navo-lidstaat Turkije, na verschillende raketinslagen vanuit Syrië. Ankara vraagt daar al langer om.

Artikel 5

Eens het politieke fiat er is, is het aan de VS, Duitsland en Nederland om – als enige lidstaten met Patriots – alles in gereedheid te brengen. De actie zou kunnen verantwoord worden als de uitvoering van artikel 5 in het Navo-verdrag: als een lidstaat wordt aangevallen, dan mag het verbond ingrijpen.

Obama waarschuwt voor gevolgen als Syrië chemische wapens zou inzetten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft ondertussen het Syrische regime gewaarschuwd voor “een tragische vergissing” als het chemische wapens zou inzetten egen de eigen bevolking.

Het gebruik van chemische wapens door het regime van Bashar Al- Assad zou “totaal onaanvaardbaar” zijn, zei Obama tijdens een speech in Washington. “Als jullie de tragische vergissing begaan deze wapens te gebruiken, zullen er gevolgen zijn en zullen jullie rekenschap verschuldigd zijn.”

“We zullen de gelegitimeerde verzuchtingen van het Syrische volk blijven steunen, samenwerken met de oppositie, we zullen humanitaire hulp leveren en meewerken aan een transitie naar een Syrië dat bevrijd is van het regime-Assad”, aldus nog de Amerikaanse president. (Belga/SD)Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content