Syrië: hulpkonvooi zwaar beschoten

Staffan de Mistura, speciaal VN-gezant voor Syrië © REUTERS

Bij “intensieve luchtaanvallen” in de provincie Aleppo zijn maandagavond, enkele uren na de afkondiging van het einde van het bestand door het Syrische regime, minstens 32 burgers gedood. Dat meldt het vanuit Londen opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) in een persbericht. Ook een hulpkonvooi werd getroffen.

Bij de raids werden achttien vrachtwagens met humanitaire hulp geraakt, melden de Verenigde Naties.

Bij de raids kwamen in de stad Aleppo zes burgers om, onder wie een kind. Vier mensen stierven in het oosten van de provincie, 22 anderen in het westen. Onder hen bevinden zich twaalf vrijwilligers van het Rode Kruis en vrachtwagenchauffeurs van het getroffen hulpkonvooi, aldus het SOHR, dat ook melding maakt van tientallen gewonden bij de aanvallen die het toeschrijft aan het Syrische regime of zijn Russische bondgenoot.

De Verenigde Naties verklaarden dat minstens 18 van de 31 vrachtwagens van het hulpkonvooi van de VN en het Rode Kruis getroffen werden door de luchtaanvallen, terwijl het SOHR sprak van 21 vrachtwagens. Het konvooi moest noodhulp leveren aan 78.000 mensen in Orum al-Kubra, aldus VN-woordvoerder Stéphane Dujarric. “Verschillende bronnen hebben bevestigd dat het dorp deze avond gebombardeerd werd”, aldus Dujarric, die nog geen slachtofferbalans kon geven. Het is nog niet duidelijk of het bombardement plaatsvond tijdens of na het uitladen van de hulpgoederen. Daarnaast werd een opslagplaats van het Rode Kruis in Big Orem geraakt.

‘Een schandaal’

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, noemde de aanval op het hulkonvooi aan het persagentschap Reuters “een schandaal”.

Het hoofd van de humanitaire operaties van de VN, Stephen O’Brien, drukte “grote bezorgdheid” uit na de aanvallen. Hij riep “alle partijen in het conflict opnieuw op om zoveel mogelijk maatregelen te nemen om de deelnemers aan humanitaire operaties, de burgers en de burgerinfrastrctuur te beschermen, zoals de internationale humanitaire wetten dat opdragen”. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault hebben de aanvallen al met klem veroordeeld. Kerry herinnerde aan het “principe dat onpartijdige humanitaire medewerkers een vrije toegang moeten krijgen tot burgers die vastzitten in conflictzones”.

De vrachtwagens stonden de hele week dat het Syrische bestand duurde aan de Turkse grens te wachten op groen licht om het land in te mogen. Blijkbaar hebben de hulpverleners op het laatste moment beslist toch hun levering te riskeren.

‘Aanval in Aleppo’

Volgens Damascus en Moskou hebben de diverse rebellengroepen van het bestand gebruik gemaakt om zich te herorganiseren en een aanval voor te bereiden in de provincies Aleppo en Hama. Het Russische agentschap Sputnik meldt dat rebellen van de terreurgroep Jabhat Fateh al-Sham, het herdoopte ex-al-Qaedafiliaal Jabhat al-Nusra, een aanval begonnen is op het regeringsgedeelte van de stad Aleppo.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content