De Europese ministers van Buitenlandse Zaken plannen een reeks nieuwe sancties tegen het Syrische regime van president Basjar al-Assad. De EU denkt onder meer aan het blokkeren van de uitbetaling van projectleningen van de Europese Investeringsbank, maar ook aan een inreisverbod voor een reeks regimegetrouwen.

De Arabische Liga schortte recent ook al het lidmaatschap van Syrië op en vroeg de terugtrekking van de Arabische diplomaten uit het land. Aanleiding is het aanhoudende geweld tegen manifestanten en burgers, ondanks de belofte van tien dagen geleden om een vredesplan van de Liga in uitvoering te brengen. De démarche van de Liga kreeg meteen de volle steun van de Verenigde Staten en Europa.

Topman Nabil al-Arabi van de Liga stelt intussen dat de organisatie werkt aan een mechanisme dat burgers in Syrië moet beschermen. Dat zou binnen enkele dagen klaar moeten zijn. Aanhangers van het regime protesteerden tegen het besluit van de Arabische Liga en gooiden stenen naar de ambassades van Saoedi-Arabië, Turkije en enkele andere landen die als verraders worden aanzien.

In Syrië heeft de repressie van het regime van president Bashar al-Assad volgens de oppositie opnieuw minstens 22 betogers het leven gekost. Intussen vraagt Damascus een Arabische top om de aanslepende onrust in het land te bespreken. Volgens de oppositiebeweging Local Coordination Committees of Syria vielen twaalf doden in Hama, waar de politie schoot op betogers die slogans tegen Assad scandeerden. De overige slachtoffers vielen in Homs, Daraa en Deir az-Zour.

Een dag na de schorsing van het Syrische lidmaatschap van de Arabische Liga heeft het regime volgens de staatstelevisie een bijzondere Arabische top gevraagd "om de Syrische crisis te bespreken en de negatieve repercussies in de Arabische wereld te bekijken". Damascus zou een groep van Arabische ministers en journalisten willen ontvangen om ter plaatse poolshoogte te nemen. (Belga/INM)

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken plannen een reeks nieuwe sancties tegen het Syrische regime van president Basjar al-Assad. De EU denkt onder meer aan het blokkeren van de uitbetaling van projectleningen van de Europese Investeringsbank, maar ook aan een inreisverbod voor een reeks regimegetrouwen. De Arabische Liga schortte recent ook al het lidmaatschap van Syrië op en vroeg de terugtrekking van de Arabische diplomaten uit het land. Aanleiding is het aanhoudende geweld tegen manifestanten en burgers, ondanks de belofte van tien dagen geleden om een vredesplan van de Liga in uitvoering te brengen. De démarche van de Liga kreeg meteen de volle steun van de Verenigde Staten en Europa. Topman Nabil al-Arabi van de Liga stelt intussen dat de organisatie werkt aan een mechanisme dat burgers in Syrië moet beschermen. Dat zou binnen enkele dagen klaar moeten zijn. Aanhangers van het regime protesteerden tegen het besluit van de Arabische Liga en gooiden stenen naar de ambassades van Saoedi-Arabië, Turkije en enkele andere landen die als verraders worden aanzien. In Syrië heeft de repressie van het regime van president Bashar al-Assad volgens de oppositie opnieuw minstens 22 betogers het leven gekost. Intussen vraagt Damascus een Arabische top om de aanslepende onrust in het land te bespreken. Volgens de oppositiebeweging Local Coordination Committees of Syria vielen twaalf doden in Hama, waar de politie schoot op betogers die slogans tegen Assad scandeerden. De overige slachtoffers vielen in Homs, Daraa en Deir az-Zour. Een dag na de schorsing van het Syrische lidmaatschap van de Arabische Liga heeft het regime volgens de staatstelevisie een bijzondere Arabische top gevraagd "om de Syrische crisis te bespreken en de negatieve repercussies in de Arabische wereld te bekijken". Damascus zou een groep van Arabische ministers en journalisten willen ontvangen om ter plaatse poolshoogte te nemen. (Belga/INM)