Syrië: eerste dag van bestand verliep rustig

Een meisje in een doorzeefd busje in de provincie Deraa © REUTERS

In het zuiden van Syrië bleef het zondag rustig op de eerste dag van een staakt-het-vuren dat de Verenigde Staten, Rusland en Jordanië bewerkstelligden. Voor maandag zijn nieuwe onderhandelingen onder auspiciën van de Verenigde Naties gepland in een poging een einde te maken aan zes jaar van burgeroorlog.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zwegen de wapens in de drie betrokken provincies – Deraa, Quneitra en As-Suwayda – sinds het staakt-het-vuren zondag om 12 uur plaatselijke tijd (11 uur Belgische tijd) inging. De wapenstilstand werd vrijdag door de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, aangekondigd.

Delegaties van het Syrische bewind en de Syrische oppositie worden maandag in Genève verwacht voor een nieuwe cyclus van onderhandelingen.

‘De gevechten tussen de rebellen en de regeringsgezinde troepen zijn opgehouden. Voor de middag vuurden regeringstroepen nog enkele obussen op stellingen van de rebellen af in Dera’, zei de directeur van het observatorium, Rami Abdel Rahmane.

Partner Content