Syrië beschuldigt Israël van bombardement

13/01/17 om 01:50 - Bijgewerkt om 04:42

Bron: Belga

Op de militaire basis van Mezzeh, een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus, hebben in de nacht van donderdag op vrijdag verschillende explosies plaatsgevonden. Dat meldt de Syrische staatstelevisie, die spreekt van bombardementen.

Syrië beschuldigt Israël van bombardement

Checkpoint in de buurt van de basis, aan de snelweg tussen Libanon en Damascus © REUTERS

Volgens het Syrische staatspersagentschap Sana zou Israël achter de bombardementen zitten, maar dat werd niet door andere bronnen bevestigd. Het Syrische leger liet weten dat er "gevolgen" zouden zijn voor deze "flagrante aanval". Het Israëlische leger wilde vrijdagochtend geen commentaar geven.

Verschillende ambulances zijn op weg naar de militaire luchthaven, aldus Sana nog. Een correspondent van AFP maakt melding van een zware brand op de basis.

De militaire luchthaven van Mezzeh, op 8 kilometer ten zuidwesten van Damascus, is de hoofdzetel van de controversiële inlichtingendiensten van de Syrische luchtmacht, die op de basis ook een grote gevangenis hebben. Sana schreef op 7 december al dat de omgeving van de luchthaven getroffen werd door Israëlische raketten, die werden afgeschoten van het bezette deel van de Golanhoogte. Israël gaf ook toen geen commentaar.

Hezbollah

Tijdens de Syrische burgeroorlog voerde Israël al meerdere aanvallen uit tegen de Libanese Hezbollah, die vecht aan de zijde van het Syrische regime in zijn strijd tegen de rebellen en jihadisten.

Israël bestookte wapenkonvooien, die vanuit Libanon richting Syrië worden georganiseerd, en ook opslagplaatsen. Mezzeh ligt aan de snelweg tussen Libanon en Damascus.

De Israëli's, schrijft persagentschap Reuters, zijn bezorgd omdat Hezbollah in Syrië militaire ervaring opdoet en versterkt uit de Syrische oorlog kan komen.

Onze partners