Syrië: Assad biedt buitenlandse jihadisten amnestie aan

De Syrische president Bashar Al-Assad. © REUTERS

Buitenlanders die naar Syrië zijn gereisd om mee te vechten met de tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad, kunnen amnestie krijgen als zij zich binnen een maand melden.

Hoeveel mensen onder deze regeling vallen, is onduidelijk. Verder kunnen sommige ter dood veroordeelden de doodstraf ontlopen, en wordt de gevangenisstraf van sommige gedetineerden verminderd.

De amnestieregeling werd maandag, nog geen week na de omstreden herverkiezing van Assad, aangekondigd op de Syrische staatstelevisie. Ontvoerders die hun gijzelaars vrijlaten, en deserteurs uit het Syrische leger kunnen ook in aanmerking komen voor de regeling.

Gevangenis

Het is niet de eerste keer dat Assad een amnestieregeling aankondigt sinds het uitbreken van de opstand in maart 2011. Volgens tegenstanders van Assad hebben de afgelopen keren maar weinig gevangenen van de regeling geprofiteerd.

Politieke tegenstanders van het regime en activisten zouden nog steeds in de gevangenis zitten. Zij zouden daar ernstig worden mishandeld en gemarteld.

Vanuit diverse landen zijn jonge moslims naar Syrië gereisd om mee te vechten tegen de troepen van Assad. Ook Belgische moslims zijn in Syrië en een aantal van hen zouden daar gesneuveld zijn. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content