Syrië akkoord om chemische wapens onder internationale controle te plaatsen

De Syrische en Russische ministers van Buitenlandse Zaken Waled Mouallem en Sergei Lavrov. © REUTERS
Simon Demeulemeester

Syrië gaat in op de oproep van bondgenoot Rusland om haar chemisch wapenarsenaal onder internationale controle te plaatse

Syrië gaat akkoord met het Russische voorstel om hun chemische wapens onder internationale controle te plaatsen, om zo een interventie door het Westen te vermijden. Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Mouallem gezegd in Moskou.

‘Minister Lavrov heeft een voorstel gelanceerd over onze chemische wapens. Ik heb tegen hem gezegd: Syrië verwelkomt het Russische initiatief, dat er gekomen is vanwege de ongerustheid van de Russische leiders over het leven van onze burgers en de veiligheid van ons land’, zei Mouallem.

Mouallem juicht vooral het gezond verstand toe van de Russen omdat zo ‘een aanval van de Amerikanen tegen ons volk is verijdeld’.

Sergei Lavrov liet weten dat het niet voldoende is voor Rusland dat Syrië haar chemische wapenarsenaal inlevert en vernietigt, maar dat het land zich ook opnieuw bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens voegt.

Eerste Amerikaanse reactie voorzichtig

In Washington wordt er behoedzam, maar ook sceptische geageerd op het Russiche voorstel. Tony Blinken, de vice-nationale veiligheidadviseur van Barack Ovama zei dat “de VS een beslissing van Syrië om zijn chemische wapens op te geven zou verwelkomen”, maar dat hij het owaarschijnlijk achtte dat dat ook zou gebeuren. “We zullen dit nader bekijken”, voegde hij er nog aan toe. “We zullen er met de Russen over praten.”


Syrische rebellenleider: ‘Toegeving is leugen’

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon riep ook al op om de chemische wapens te laten vernietigen door de VN. Hij wil in Syrië een aantal zones creëren die onder de bevoegdheid vallen van de VN waar de chemische wapens kunnen worden vernietigd. Op die manier wil Ban Ki-moon dit ‘beschamend moment van machteloosheid’ overwinnen.


De Syrische rebellenleider doet de toegeving van Syrië aan Rusland echter af als een ‘leugen’.

De Britse premier David Cameron dan weer verklaarde voor de Britse parlementsleden dat deze instemming van Syrië een grote stap voorwaarts zou betekenen.

Rusland: ‘Als vernietiging een inval vermijdt, dan gaan we praten met Damascus’

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov had de oproep gedaan. ‘We roepen de Syrische leiders op om niet alleen hun arsenaal onder internationale controle te stellen en het vervolgens te vernielen, maar ook om de Organisatie voor het verbod op chemische wapens helemaal te vervoegen’, aldus Lavrov. Hij zei ook te hopen op een ‘snel en positief’ antwoord.

Lavrov voor de Syrische toezegging: ‘We hebben dit voorstel aan de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Mouallem bezorgd. We weten niet of de Syriërs hiermee akkoord gaan. Maar als dat een militaire inval kan vermijden, dan gaan we praten met Damascus.’

Kerry: ‘Assad kan aanval voorkomen’

Eerder op de dag had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry al gezegd dat een inval enkel verhinderd kan worden als Syrië binnen de week zijn chemische wapens overhandigt aan de internationale gemeenschap. ‘Maar dat lijkt Assad niet te begrijpen, en het is blijkbaar niet mogelijk’, aldus Kerry tijdens een persconferentie met zijn Britse ambtgenoot William Hague.

Ook al had de Amerikaanse president Barack Obama na een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, in de marge van de G20-top in Sint-Petersburg, ook al naar een dergelijke oplossing verwezen als een manier om een inval te vermijden, toch werd meteen gecommuniceerd vanuit het Witte Huis dat het aanbod van Kerry niet officieel was. Obama zei tijdens de G20-top dat het er vooral om gaat het probleem van de chemische wapens uit de wereld te helpen.

Stafchef Obama: ‘Geen onweerlegbare bewijzen tegen Syrië’

De stafchef van het Witte Huis, Denis McDonough, heeft ondertussen toegegeven dat de Verenigde Staten niet over honderd procent zekere bewijzen beschikt voor een verband tussen het Syrische regime en de vermoede gifgasaanvallen van 21 augustus.

In een interview met CNN zei McDonough dat onafhankelijk van informatie van de geheime dienst het gezond verstand zegt ‘dat het regime achter de aanval zit’.
Toen de CNN-journaliste erop terugkwam, antwoordde de stafchef: ‘Hebben we beelden of een onweerlegbaar bewijs, tegenover weloverwogen twijfels? Dit is geen rechtbank. En zo werkt de geheime dienst niet’.

Assad: ‘Amerika kan alles verwachten’

Hoofdrolspeler Bashar Al-Assad blijft intussen ontkennen dat hij achter de gifgasaanval zit. In een interview met de Amerikaanse zender CBS zegt Assad dat zijn soldaten het slachtoffer werden van een gifgasaanval.

Assad zei in het interview ook nog dat Amerika ‘alles kan verwachten’ als het binnenvalt. De Syrische president had het daarbij niet enkel over wat zijn regering zou ondernemen, maar in bedekte termen ook over terroristen. ‘De Syrische regering is niet de enige speler in de regio. Er zijn verschillende partijen, facties en ideologieën.’ Assad sloot zelfs niet uit dat er chemische wapens zouden ingezet worden, ‘als rebellen, of terroristen in de regio, of iedere andere groep, ze bezitten’.

Door nog te zeggen dat niemand de aanslagen op de Twin Towers in New York, nu bijna 12 jaar geleden, heeft kunnen voorspellen, zette hij zijn toespeling op terrorisme kracht bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content