In Fort Zeelandia, in Suriname, werden 38 jaar geleden de zogenaamde Decembermoorden gepleegd. De zaak tegen Bouterse, en 24 andere verdachten, loopt sinds 2007.

In het Fort werden vijftien mannen in de nacht van 7 op 8 december 1982 gemarteld en vervolgens gedood omdat ze tegenstanders waren van het toenmalige militair regime dat geleid werd door Bouterse. Dat militair regime eindigde in 1988.

De aanklager had twee jaar geleden al deze straf geëist voor Bouterse.

Volgens de NOS is het een verrassing dat de uitspraak vandaag gebeurt. De verdachten werden vandaag inderdaad verwacht in het gerechtsgebouw, maar ze waren verteld dat ze zouden horen wanneer de uitspraak zou komen.

NOS-correspondent Harmen Boerboom vermoedt dat de rechtbank zo geprobeerd heeft om zoveel mogelijk onrust te voorkomen. Een advocaat van Bouterse heeft aan de Surinaamse radiozender SRS gezegd dat hij nog twee rechtsmiddelen heeft, meldt de NOS nog. 'Verzet en beroep. Ik ga ze allebei gebruiken.'

In Fort Zeelandia, in Suriname, werden 38 jaar geleden de zogenaamde Decembermoorden gepleegd. De zaak tegen Bouterse, en 24 andere verdachten, loopt sinds 2007. In het Fort werden vijftien mannen in de nacht van 7 op 8 december 1982 gemarteld en vervolgens gedood omdat ze tegenstanders waren van het toenmalige militair regime dat geleid werd door Bouterse. Dat militair regime eindigde in 1988. De aanklager had twee jaar geleden al deze straf geëist voor Bouterse. Volgens de NOS is het een verrassing dat de uitspraak vandaag gebeurt. De verdachten werden vandaag inderdaad verwacht in het gerechtsgebouw, maar ze waren verteld dat ze zouden horen wanneer de uitspraak zou komen. NOS-correspondent Harmen Boerboom vermoedt dat de rechtbank zo geprobeerd heeft om zoveel mogelijk onrust te voorkomen. Een advocaat van Bouterse heeft aan de Surinaamse radiozender SRS gezegd dat hij nog twee rechtsmiddelen heeft, meldt de NOS nog. 'Verzet en beroep. Ik ga ze allebei gebruiken.'