Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Niet Trump maar Cruz wint Alaska uiteindelijk

Ted Cruz heeft de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in Alaska, de laatste staat waar er dinsdag verkiezingen werden gehouden. Met alle stemmen geteld haalt Cruz 36,2 procent, Donald Trump moet het stellen met 33,6 procent. Marco Rubio haalt in Alaska 15,2 pct van de stemmen Cruz haalde op Super Tuesday eerder Texas, zijn belangrijke thuisstaat, en Oklahoma binnen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Clinton en Trump richten zich al op andere partij

Hoewel geen van beiden de nominatie al op zak heeft, richten Clinton en Trump zich al tot de andere partij. 'De inzet was nooit hoger, de retoriek aan de andere kant nooit lager. We gaan ons niet laten verdelen', zei de Democratische topfavoriet. De Republikeinse front runner zei dat hij 'achter Clinton aan gaat, eens dit achter de rug is.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Sanders en Rubio geven niet op

Bernie Sanders bij de Democraten en Marco Rubio bij de Republikeinen, toch de grootste verliezers van Super Tuesday, hebben al laten weten dat ze doorgaan met hun presidentscampagne.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Cruz roept andere kandidaten op om te stoppen

Zijn campagne, zo zegt de Republikeinse runner-up van deze Super Tuesday, 'is de enige die Trump al heeft geklopt, kan kloppen en zal kloppen'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wie wint waar? Overzicht

Hillary Clinton bij de Democraten en Donald Trump bij de Republikeinen zijn zoals verwacht de grote winnaars van Super Tuesday, de belangrijkste dag van de voorverkiezingen in de race naar het Witte Huis. Bekijk het overzicht.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Trump en Clinton hebben nominatie nog niet op zak

Donald Trump en Hillary Clinton vergroten hun voorsprong wat het aantal delegates voor de nationale partijconventies van respectievelijk de Republikeinen en de Democraten betreft, maar ze hebben de nominatie nog niet op zak.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump wint in Vermont

Het duurde een eeuwigheid maar nu wordt Donald Trump door onder meer NBC, Politico, AP en Fox News uitgeroepen tot winnaar in Vermont.

Dat John Kasich zo dichtbij kwam, is verrassend.

Er blijft nu nog een resultaat in het ongewisse: Alaska.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton wint in Amerikaans Samoa

In het overzees gebied Amerikaans Samoa wint Hillary Clinton. Ze haalt 160 stemmen tegen 60 voor Bernie Sanders. Ook in Samoa is de opkomst aan Democratische kant lager dan in 2008 toen bijna 300 bewoners een stem uitbrachten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders wint in Minnesota

Sanders wint met Minnesota zijn vierde staat van de avond.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tussenstanden qua staten

Bij de Republikeinen heeft Donald Trump tot dusver 6 staten gewonnen: Massachusetts, Georgia, Alabama, Arkansas, Tennessee en Virginia. Ted Cruz won in Texas en Oklahoma. Marco Rubio won in Minnesota.

Er zijn nog twee staten in het geding. In Vermont heeft Trump een kleine voorsprong op John Kasich. In Alaska wordt laat gestemd en geteld.

Bij de Democraten heeft Hillary Clinton 7 staten gewonnen tegen 4 voor Sanders:

Massachusetts, Texas, Georgia, Alabama, Arkansas, Tennessee en Virginia gingen naar Clinton, Vermont, Oklahoma, Colorado en Minnesota gingen naar Sanders.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ook Politico geeft Clinton gewonnen in Massachusetts

Het is heel nipt, maar naast Fox News beginnen nu ook andere media Clinton gewonnen te geven in de staat Massachusetts. Met bijna 90 procent van de stemmen geteld, staat Clinton op 50,5 procent en Bernie Sanders op ruim 48.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Marco Rubio wint dan toch een staat: Minnesota

CNN, Fox News en Politico roepen Marco Rubio uit tot de winnaar van de caucus in Minnesota. Daar worden 38 delegates verdeeld. Daarnet tijdens zijn persconferentie zei Donald Trump dat hij nog nooit slechter was geëindigd dan tweede. Hier ziet het er naar uit dat hij derde wordt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump in Arkansas

Donald Trump wordt in meerdere media uitgeroepen tot winnaar in de staat Arkansas. Maar het was eerder nipt, met om en bij 34 procent voor Trump tegen 30 procent voor Cruz en 25 procent voor Rubio. De delegates worden verdeeld tussen de drie. 80 procent van de stemmen is geteld.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bernie Sanders wint in Colorado

Fox News en Politico roepen Bernie Sanders uit tot overwinnaar in Colorado. Dat is zijn derde staat van de avond.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Voorlopige winst van afgevaardigden

Er wordt nog geteld in alle staten, maar CNN geeft al voorlopige winst van afgevaardigden. Trump heeft er voorlopig 84 binnen, Cruz 35 en Rubio 25. Met de vorige staten erbij wordt dat: 166 voor Trump, 52 voor Cruz en 41 voor Rubio.Bij de Democraten wint Hillary Clinton voorlopig 188 delegates, tegen 82 voor Sanders. Met eerdere resultaten en superdelegates toegevoegd leidt Clinton met 747 tegen 168.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders aan de leiding in Minnesota en Colorado

Bernie Sanders doet het goed in Colorado en Minnesota, met weliswaar nog niet zoveel stemmen geteld.

Hij heeft aangekondigd dat hij in elk geval tot de Conventie (in juli) campagne blijft voeren, en hij doet het verre van slecht. Een overwinning wordt echter heel lastig, ook al omdat Clinton vaak met grote voorsprong won en Sanders, op Vermont na, met kleinere.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Kasich: ik ben de beste kandidaat

De Republikeinse kandidaten die niet Trump heten, voeren een hevig intern gevecht. Cruz zei eerder dat de anderen hem vrije baan moeten geven. Rubio beweert dat hij in Virginia verloor omdat Kasich meedeed. Kasich zegt dat hij de beste kans heeft om Hillary Clinton te verslaan. Kasich doet het heel goed in Vermont waar hij nek-aan-nek ligt met Trump. Als Rubio in Minnesota wint, en Kasich in Vermont, doet Trump het relatief slecht, maar houdt hij minstens 3 tegenstanders. Wat dan weer goed nieuws is voor hem.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton wint in Massachusetts

Volgens Fox News wint Hillary Clinton in Massachusetts. Dat is een lastig resultaat voor Bernie Sanders. Hij had gehoopt in de noordelijke staten te winnen. Het is nipt, qua verdeling van afgevaardigden zal het verschil klein zijn.

CNN houdt dit nog in beraad. Clinton wint zeker in 6 staten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Rubio staat voor in Minnesota

Marco Rubio, tot nu de verliezer van Super Tuesday, staat aan de leiding in Minnesota. Cruz riep daarnet de kandidaten zonder overwinning op om uit de race te stappen. Als Rubio in Minnesota wint, liggen de kaarten weer anders.

Op Fox News klaagt hij over de vele kandidaten die nog meedoen. Zonder Kasich zou hij in Virginia gewonnen hebben, beweert hij.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz: winst voor Trump zou een ramp zijn

Ted Cruz noemt een nominatie voor Trump "een ramp voor de partij, voor conservatieven en voor het land". "Wij zijn de enige die Donald Trump verslagen hebben en zullen verslagen".

Hij roept de anderen op om uit de race te stappen. "Man tegen man verslaat onze campagne Donald Trump met verve".

Dan begint hij zijn speech tegen Trump.

Dat Trump iemand is die op alle gebieden compromissen sluit. Dat er een geheime opname bestaat waarin Trump zegt dat ook over zijn migratiestandpunten te onderhandelen valt.

Cruz gaat, zoals in Iowa, heel lang door. In Iowa haakten uiteindelijk de nieuwszenders af. Hier zenden ze het voorlopig nog uit.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: 'Als Hillary tot nu de lonen niet verhoogd heeft, zal ze het nooit doen'

Donald Trump ziet er moe uit tijdens zijn persconferentie. Hij feliciteert Ted Cruz, maar alleen met zijn winst in Texas. Hij haalt uit naar "lichtgewicht" Marco Rubio, "die een zware avond heeft", en naar Hillary Clinton. "Ik hoor haar zeggen dat de lonen omhoog moeten. Als ze het tot nu niet gedaan heeft, zal ze het nooit doen, mensen". Ze wil het land één maken, aldus Trump: "Ik probeer uit te maken wat dat betekent. Je kunt het beter groot maken".

Hij zegt dat hij juist de partij zal verbreden,"zal verfijnen", hij verwijst naar de grote opkomst tijdens deze voorverkiezingen, naar het feit dat hij (als New Yorker) zowel in het diepe zuiden wint als in het noordelijke Massachusetts.

Voel je je de genomineerde? vraagt een journalist. "Ik voel me heel goed".

"De slechtste plaats die ik in een staat heb, is de tweede".

Hij wordt herhaaldelijk naar zijn KKK-uitspraken gevraagd, en naar David Duke. "Ik neem volledig afstand".

Hij reikt tot op zekere hoogte de hand naar het partijapparaat. Bij de Republikeinen, zegt hij, duiken miljoenen en miljoenen nieuwe kiezers op. "Niet bij de Democraten". Hij trekt kiezers aan uit alle groepen, en de groepen die hij nog niet bereikt, zal hij bereiken, belooft hij.

Hij wil samenwerken met de speaker van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, en als dat niet lukt, "zal hij een grote prijs moeten betalen, oké?"

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz wint in Oklahoma

Dit is sterk. Ted Cruz wint in Oklahoma, waar Trump de peilingen aanvoerde. Het is nipte winst, maar Cruz werpt zich op tot de grote rivaal van Trump. In meerdere staten lijkt Marco Rubio onder de drempel van 20 procent te zakken, wat hem ook een achterstand geeft in de delegates. En Rubio heeft nog geen enkele staat binnen, terwijl Cruz nu in drie staten heeft gewonnen: Iowa, Texas en Oklahoma.

De scheldpartij met Trump heeft niet Rubio geholpen maar Cruz, lijkt het nu.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders wint in Oklahoma

Bernie Sanders wordt uitgeroepen tot overwinnaar in Oklahoma. Dat is zijn tweede staat in Super Tuesday. De peilingen waren nipt. Hij hoort volgens analisten vannacht 5 staten te winnen om echt in de running te blijven voor de hoofdprijs, de nominatie.

Maar Oklahoma is zeker een mooie overwinning voor Sanders.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Marco Rubio: 'Een oplichter wordt niet de president'

Geen vrolijke avond voor Marco Rubio. Hij heeft nog altijd geen staat binnen, en in een aantal staten zit hij rond 20 procent. Geraakt hij boven die drempel, dan wint hij delegates, anders niet. Hij geeft voor een keer geen overwinningsspeech. Hij zegt wel: "Een oplichter zal niet de president worden". Dat is al minder dan: hij zal niet de Republikeinse genomineerde worden. "Wat in het spel is, vrienden, is niet alleen de toekomst van de VS, maar ook de toekomst van de conservatieve beweging". Hij beweert dat de aanhang van Trump verminderd is, en dat de zijne stijgt. Hij zet zijn campagne verder.

Tijdens de voorverkiezingen van 15 maart zullen de kiezers in Florida "een luide en duidelijke boodschap geven dat de partij van Lincoln en Reagan" wint. In Florida, de thuisstaat van Rubio, gaan de 99 delegates naar de winnaar.

Geen vrolijke Rubio. CNN zendt zijn toespraak niet eens uit.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz wint in Texas

Ted Cruz wordt de winnaar in zijn thuisstaat Texas, de staat met de meeste afgevaardigden in Super Tuesday. Dat is een grote prijs voor Cruz. Volgens voorlopige tellingen ligt hij 10 procent voor op Donald Trump. Marco Rubio zit in die voorlopige tellingen op 19,5 procent, net onder de drempel om delegates te krijgen.

Cruz leidde in alle peilingen, maar soms met heel weinig voorsprong op Trump.

Hillary Clinton wint ook in Texas, maar dat was verwacht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton: 'Amerika vaart wel als we allemaal welvarend zijn'

Hillary Clinton klinkt af en toe als Bernie Sanders, en meer en meer. "Het land behoort toe aan ieder van ons, en niet alleen aan de lui aan de top. Amerika vaart wel als we allemaal welvarend zijn".

Ze herhaalt grotendeels haar toespraak van South Carolina.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton en Trump op kruissnelheid

Zoals het er nu naar uitziet, is dit een goede avond voor Donald Trump en Hillary Clinton. De tegenstanders hebben iets van hoop. Althans, op Fox News hoor je verschillende commentatoren verklaren dat de voorsprong van Trump toch "minder groot dan gevreesd" is, en dat Cruz blijkbaar op weg is om in de staat Texas te winnen. Bij Sanders hoor je dat Hillary alleen in het oude zuiden overheerst. Maar inzake delegates doen Trump en Clinton gouden zaken.

Virginia, dat grenst aan hoofdstad Washington, is de woonplaats van het Republikeins establishment. Dat Trump zelfs die staat binnenhaalt, is toch wel een klap voor de partijtop.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump wint in Virginia

Het kamp van Marco Rubio zei dat het nipt zou worden, pompte voor 600.000 dollar aan advertenties in de staat, maar Fox News roept Donald Trump nu toch uit tot winnaar in Virginia.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton wint in Arkansas

Dit is geen verrassing. Hillary Clinton wint in Arkansas, de staat waar Bill Clinton gouverneur was. Dit is de vijfde zuidelijke staat die Clinton wint. Bij de Republikeinen is het nipt. Donald Trump heeft vier procent voorsprong in de exitpolls.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Twijfel over Virginia

In Virginia ligt Donald Trump voorlopig bijna 7 procent voor op Marco Rubio maar de Rubio-campagne beweert dat er nog een ommezwaai kan komen, omdat in het noorden van de staat, waar nog geen resultaten van binnengekomen zijn, veel hoger opgeleiden en gegoeden wonen die in hogere proporties voor Rubio zouden stemmen.

Ook in Vermont ligt Trump nu aan de leiding. In de getelde stemmen heeft hij ongeveer 10 procent voorsprong op John Kasich.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

CNN: Trump wint in Tennessee, Massachusetts en Alabama

CNN kondigt meteen na het sluiten van de stembureaus aan dat Donald Trump wint in Tennessee, Massachusetts en Alabama. In Oklahoma ligt Ted Cruz ietwat verrassend voorlopig iets voor op Trump.

Bij de Democraten wint Clinton in Alabama en Tennessee. In Oklahoma en Massachusetts ligt Sanders iets voor.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Clinton wint in Amerikaans Samoa'

Volgens Politico heeft Hillary Clinton in het overzees territorium Amerikaans Samoa gewonnen. De vorige keer kwamen erv minder dan 300 kiezers opdagen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump aan de leiding in Virginia

Met ongeveer een kwart van de stemmen geteld heeft Donald Trump de leiding in de staat Virginia, met Marco Rubio als tweede. Ted Cruz ligt met grote achterstand op de derde plaats. Rubio had het leeuwenaandeel van de publiciteit in deze staat, hij gaf ongeveer driekwart uit van de verkiezingsuitgaven aan Republikeinse kant. En dat lijkt te lonen in gegoede delen van de staat.

Maar Trump ligt aan de leiding.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nog 4 staten op komst

Om 2 uur Belgische tijd gaan de stembureaus dicht in Massachusetts, Alabama, Tennessee en Oklahoma. Wellicht wordt ook in enkele van deze staten onmiddellijk een winnaar uitgeroepen.

Op dat ogenblik begint de caucus in Minnesota.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nog 4 staten op komst

Om 2 uur Belgische tijd gaan de stembureaus dicht in Massachusetts, Alabama, Tennessee en Oklahoma. Wellicht wordt ook in enkele van deze staten onmiddellijk een winnaar uitgeroepen.

Op dat ogenblik begint de caucus in Minnesota.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders in Vermont: het is goed om thuis te zijn

Bernie Sanders spreekt zijn thuispubliek toe. Hij bedankt de mensen "die me het beste kennen" voor hun stem. Het is goed om thuis te zijn, zegt hij.

Vervolgens zet hij zijn klassieke toespraak in. "Ik weet dat minister Clinton en het establishment denkt dat ik het te groot zie. Ik vind van niet". Maar hij herhaalt zijn grote voorstellen: gratis hoger onderwijs, gezondheidszorg voor iedereen.

Hij herinnert eraan dat hij ooit op 3 procent stond in de peilingen.

"Als de avond voorbij is, zullen we vele honderden delegates gewonnen hebben".

Er zal na vanavond in 15 staten gestemd zijn, zegt hij, hij kondigt aan dat hij ook in de andere staten campagne zal voeren. "Als het volk verenigd is, zal het overwinnen."

"Ik ben zo fier dat ik de waarden van Vermont over het hele land kan uitdragen".

Commentatoren opperen dat Sanders misschien zo vroeg zijn toespraak houdt omdat hij twijfels heeft over de rest van de resultaten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wint in Georgia

Er zijn nog weinig stemmen geteld maar op basis van de eerste tellingen en de eigen exitpolls roept CNN Donald Trump uit tot winnaar in Georgia, een staat met 76 delegates aan Republikeinse kant.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump aan de leiding in Georgia en Virginia, nipt in Vermont

Nog altijd volgens nieuwszender CNN ligt Donald Trump fors aan de leiding in de staat Georgia, waar Ted Cruz en Marco Rubio volgens de prognose wel boven de drempel van 20 procent uitkomen, waadoor ze delegates zullen verdienen. In Virginia is de voorsprong van Trump kleiner, en in Vermont ligt hij volgens CNN nek-aan-nek met John Kasich. Vooral dat laatste wekt enige verwondering. Eigenlijk alleen Kasich gaf zichzelf daar een reële kans op winst.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton wint in Georgia en Virginia, Sanders wint in Vermont

CNN roept Hillary Clinton uit tot winnaar in Virginia en Georgia, twee staten waar ze in 2008 verloor tegen Barack Obama. Bernie Sanders wint in Vermont.

Bij de Republikeinen roept de zender nog geen winnaars aan, maar Trump ligt aan de leiding in Virginia en Georgia. In Vermont gaat het tussen Trump en John Kasich.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Amerikaans Samoa: geen overrompeling verwacht

De vorige keer daagden minder dan 300 kiezers op in Amerikaans Samoa voor de Democratische voorverkiezing. Dat overzees territorium mag wel meestemmen in de voorverkiezingen maar mag niet stemmen tijdens de presidentsverkiezingen in november. Er is nog nooit een presidentskandidaat naar het Zuidzee-eiland gereisd, maar de twee Democraten hebben wel een videoboodschap naar hun kiezers gestuurd. Er worden 6 delegates verkozen, en 4 superdelegates toegekend.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Financiers tegen Trump

Tot dusver was er geen front van Republikeinse geldschieters tegen Trump. Er wordt, volgens The New York Times, een nieuwe poging ondernomen om zo'n 'geldoffensief' op te zetten. Er was volgens de krant een conference call belegd met 50 geldschieters, die opgeroepen werden om de SuperPAC Our Principles PAC te ondersteunen. Meg Whitman, CEO van computerbedrijf HP, Todd Ricketts, onder meer eigenaar van honkbalteam Chicago Cubs en belegger Paul Singer, die al enkele miljoenen aan Marco Rubio heeft gegeven, namen aan het telefoongesprek deel.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Florida wordt druk vannacht

Er wordt in Florida pas over twee weken gestemd, maar Donald Trump geeft er een persconferentie nadat de eerste uitslagen bekend zijn, Hillary Clinton heeft er een meeting met, hoopt ze, een overwinningstoespraak. En Marco Rubio heeft er een meeting en zou, volgens medewerkers, zijn offensief tegen Trump verderzetten.

Over 2 weken wordt de staat vooral aan Republikeinse kant cruciaal. Alle 99 delegates gaan naar wie eerste eindigt, ook al is het met één stem voorsprong.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Exitpolls: Republikeinen zijn kwaad of ontevreden/teleurgesteld

CNN heeft nogal verwarred categorieën aan kiezers voorgelegd. Vooral in zuidelijke staten zijn Republikeinen eerder kwaad (57 procent in Alabama), in noordelijke staten zoals Vermont bijna evenredig kwaad en ontevreden/teleurgesteld. In zuidelijke staten verkiezen ze duidelijk een buitenstaander boven iemand met politieke ervaring, in het noorden is dat ongeveer 50-50.

Als de twee groepen worden opgeteld, kwaad en ontevreden, kom je in sommige staten aan 90 procent van de Republikeinen...

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Over een uur eerste uitslagen?

Over een uur sluiten in enkele staten de stembureaus. Dan begint de telling. Als, zoals in South Carolina voorbije zaterdag, de verschillen groot zijn, kunnen er vrijwel meteen overwinnaars en verliezers bekendgemaakt worden. Het kleine Vermont is een van de staten waar om 19 uur plaatselijke tijd de stembureaus sluiten, en daar kunnen we de uitslag aan Democratische kant al bekendmaken: Bernie Sanders wint zijn thuisstaat, vraag is alleen met hoeveel straten voorsprong. Donald Trump leidt er met voorsprong de peilingen aan Republikeinse kant.

Georgia en Virginia zijn de andere "vroege" staten. Georgia is qua delegates de tweede staat van de avond, na Texas.

In Texas zelf gaan de bureaus om 3 uur in de Belgische nacht dicht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ben Carson roept op tot hoffelijkheid

De gepensioneerde hersenchirurg Ben Carson, die volgens peilingen niet veel moet verwachten van Super Tuesday, heeft zijn Republikeinse rivalen opgeroepen tot een bijeenkomst, waarin ze een zekere hoffelijkheid zouden herstellen. De ontmoeting zou op donderdag kunnen plaatsvinden, dan is er een elfde Republikeins tv-debat voorzien.

"De Amerikanen verdienen zoveel meer van hun kandidaten die de belangrijkste baan in de vrije wereld ambiëren", aldus een mededeling. "En ik deel hun zorg dat deze campagne de verkeerde kant opgaat, en gênant wordt, ook in de rest van de wereld".

Carson voert zelf nog nauwelijks campagne, maar hij heeft geen plannen, zegt hijzelf, om uit de race te stappen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders domineert bij de jongeren

Bernie Sanders heeft tot dusver altijd de jongerenstem (minder dan 30 jaar) gewonnen, zelfs in South Carolina, waar hij nochtans een verpletterende nederlaag leed.

Omdat veel meer ouderen gaan kiezen, is dit voordeel beperkt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump voert campagne los van Super Tuesday

Donald Trump voert op Super Tuesday geen campagne in een staat die vandaag stemt. Hij begon zijn dag in Ohio, de thuisstaat van rivaal John Kasich, waar op 15 maart wordt gestemd, is nu in Kentucky, waar zaterdag de voorverkiezing is, en eindigt in Florida, de thuisstaat van Marco Rubio, waar op 15 maart gekozen wordt.

Dat hij zowel tin de staten van Kasich als Rubio campagne voert, is geen toeval. In die staten, waar de winnaar alle delegates wint, leidt hij in de peilingen. Als Rubio en Kasich in hun eigen staat verliezen, zijn ze wellicht uitgeteld.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Recordopkomst in Texas'

Het gaat nog niet om officiële cijfers maar ambtenaren in Texas gewagen van een recordopkomst, met nog uren te gaan. Texas, de staat van de Bush-familie en van senator Ted Cruz, wordt door Cruz "het kroonjuweel van Super Tuesday genoemd" omdat er zoveel delegates op het spel staan. 35 procent van het electoraat is Spaanstalig. Toch wordt Trump er niet kansloos geacht, hoewel Cruz in alle peilingen licht tot fors voorligt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bill Clinton test de verkiezingsregels in Massachusetts

Het wordt niet echt een overtreding genoemd maar de campagne van Hillary Clinton wordt door de autoriteiten van de staat Massachusetts "herinnerd" aan de regel dat op de kiesdag binnen een straal van 50 meter van de kiesbureaus geen campagne mag gevoerd worden.

De mededeling kwam er, volgens The Boston Globe, omdat Bill Clinton van plaats naar plaats reist, en enthousiast door de kiezers wordt ontvangen, ook door de vrijwilligers in de kiesbureaus. Hijzelf gaat enthousiast in bureaus handjes schudden. Op vraag van een journalist of Bill publiciteit maakt voor zijn echtgenote als hij geen borden meedraagt, antwoordt een woordvoerder van de staat: "Hij is een bekend persoon. En hij is de echtgenoot van een kandidaat. Dat zou die vraag moeten beantwoorden". "Zelfs een president kan niet in een kiesbureau stappen en propaganda maken", aldus een staatsminister. Hij mag volgens de minister wel de handjes van de vrijwilligers schudden, zolang hij maar geen contact heeft met kiezers.

Bill ontving de boodschap. Toen een kiezer een selfie met hem wilde maken, antwoordde hij: "Zolang we maar geen kieswet overtreden".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Rubio zet in op Virginia

Voor Marco Rubio komt het erop aan ten minste in één staat eerste te worden. Hij voert op de valreep campagne in Minnesota, maar ook in Virginia probeert hij iets te forceren. De Republikeinen spendeerden er volgens The New York Times in totaal 800.000 dollar aan advertenties, en bijna 600.000 daarvan kwam van Rubio's Super PAC die het geld uitgaf aan het pluggen van bijgevoegde advertentie.

Als Rubio op Super Tuesday in geen enkele staat wint, heeft hij in de eerste vijftien staten van de voorverkiezingen nergens gewonnen. Hij wil in elk geval doorgaan tot 15 maart wanneer er in zijn thuisstaat Florida gestemd wordt, maar met een 0 op 15 wordt zijn pad naar de nominatie toch wel heel smal.

Het is volkomen onwetenschappelijk maar interviews aan stembureaus, onder meer in Virginia, tonen dat vele kiezers die laat beslisten, voor Rubio opteren. Dat was ook in vorige staten het geval. De kiezers van Trump hebben over het algemeen weken geleden beslist dat hij hun stem zou krijgen.

Virginia heeft enige symbolische waarde. De staat stemt in verkiezingen vaak zoals het land.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Marco Rubio: 'Trump is geen grap'

In een mail, verstuurd enkele uren voor Super Tuesday wordt afgetrapt, maakt Marco Rubio duidelijk wie zijn grootste tegenstander van het moment is: Donald Trump. Waar de mail luchtig begint - 'Eerlijk, ik had nooit gedacht het over zelfbruiners te hebben in de race naar het presidentschap.' - gaat het al snel de gekende toon op. Trump, aldus Rubio, 'is een ernstige bedreiging voor de toekomst van onze partij en ons land.'

Het is dan ook tijd om terug te vechten, zegt hij. 'Want we hebben een beangstigende Trump gezien. Hij is niet alleen het tegenovergestelde van waar de Republikeinse Partij voor staat, maar ook het tegenovergestelde van waar Amerika voor staat.'

Dan volgt een opsomming van alle opmerkelijke dingen die Trump de afgelopen dagen zei: 'Hij weigerde racisme en de Ku Klux Klan te veroordelen, loofde dictators als Saddam Hoessein en Muammar Khaddaffi (...) En dat allemaal nadat hij lachte met gehandicapte mensen, zei dat China te zacht omspringt met dissidenten, vrouwen laagdunkend toesprak en oorlogshelden beledigde.'

'Trump mag dan niet vaak heldere standpunten innemen, wanneer hij het doet, zijn ze wel angstaanjagend.'

De e-mail is volledig opgehangen aan het afbreken van - we zouden het vergeten - zijn partijgenoot. 'We mogen hem niet de conservatieve beweging laten kapen, noch de partij van Reagan.'

Afsluiten doet Rubio met de obligate schreeuw om een donatie.

REUTERS
© REUTERS
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Het Donald Trump-effect: racisme en discriminatie hot topic op Facebook in Super Tuesday-staten

Emily Cahn, politiek journaliste bij de Amerikaanse nieuwssite Mashable, lijst op welke onderwerpen de politieke debatten op Facebook domineren in de Super Tuesday-staten.

Dat racisme en discriminatie bovenaan staan, noemt ze het 'Donald Trump-effect'.

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Eigenlijk: waarom bestaat Super Tuesday?

Iedereen praat vandaag over Super Tuesday, maar weet u ook waarom zoveel Amerikanen samen gaan stemmen? We doen het graag even uit de doeken.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Warren Buffett waarschuwt voor Donald Trump, 'maar Clinton gaat winnen'

De legendarische miljardair-belegger Warren Buffett kijkt met argusogen naar het succes van de omstreden Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, maar verwacht niettemin dat Hillary Clinton de race naar het Witte Huis zal winnen.

reuters
© reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

Is Donald Trump in staat de Verenigde Staten te leiden?

Trumps gedrevenheid en de Trump Tower zijn bijna de enige duidelijke en constante elementen in zijn veertigjarige ondernemerschap. De rest is grotendeels obscuur en twijfelachtig. Trump ziet zichzelf als een selfmade man wiens carrière hem geschikt maakt om president te zijn. Maar is de Republikeinse kanshebber op een plek in de race naar het Witte Huis wel in staat de Verenigde Staten te leiden?

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Bloomberg zou game changer kunnen worden voor Amerikaanse politiek'

Democraten en Republikeinen zitten gevangen in hun oude demonen, en nieuwe kandidaten zoals Donald Trump maken nieuwe demonen, zegt Europees parlementslid Philippe De Backer (Open VLD). Hij verwacht dat Michael Bloomberg alsnog als onafhankelijk kandidaat in de race zal stappen. Lees zijn opiniestuk.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Video: wat is Super Tuesday?

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Geen Super Tuesday voor astronaut in ruimtestation ISS

Aan boord van het ISS zijn er twee astronauten uit Texas waar er vandaag voorverkiezingen zijn, Scott Kelly en Tim Kopra. Maar Kelly zal zijn stem niet uitbrengen, leerde space.com bij het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. De astronaut is immers met zijn terugkeer bezig na een uiteindelijk verblijf van 340 dagen in de spacemeccano. Hij draagt om 21.10 uur Belgische tijd het gezag over het ruimtestation over aan Kopra die dankzij een speciale wet in Texas via een beveiligde e-mail en het vluchtleidingscentrum in Houston wel zal meestemmen. Kelly moet samen met de Russen Sergej Volkov en Michail Kornienko aan boord van de Sojoez TMA-18M woensdag om 05.27 uur Belgische tijd landen in de steppen van Kazachstan.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Stembussen open

De oostelijke Amerikaanse staat Virginia en de noordoostelijke staat Vermont hebben de spits afgebeten van 'Super Tuesday'. In Virginia en vele plaatsen in Vermont openden de stembussen om 12 uur Belgische tijd.

Aan de oostkust sluiten de eerste stembureaus woensdag om 1 uur Belgische tijd. Dan zijn er al de eerste exitpolls te verwachten. Maar door de tijdzones en de uiteenlopende stemprocedures zal het urenlang uitslagen regenen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

John Crombez: 'Dromen zijn geen bedrog'

Stem je beter op een authentieke en kansloze socialist of een doorwinterde en realistische kandidaat? SP.A-voorzitter John Crombez neemt het op deze Super Tuesday op voor Bernie Sanders. Lees zijn opiniestuk.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wat kan Marco Rubio nog?

Indien Trump als grote overwinnaar uit de bus komt, lijkt er hem nog weinig in de weg te staan voor de Republikeinse nominatie. Toch kan establishmentkandidaat Marco Rubio niet uitgesloten worden: de New York Times berekende dat het nog mogelijk is voor Rubio om de nominatie binnen te halen, zelfs als hij dinsdag in elke staat verliest. Ook Ted Cruz heeft nog een waterkansje. Voor de twee andere nog overblijvende kandidaten, Ben Carson en John Kasich, rest er vrijwel geen hoop meer.

REUTERS
© REUTERS
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wie houdt Trump en Clinton van de zege?

Bij de Republikeinen zijn nog 5 kandidaten in de running: Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich en Ben Carson. De Democraten kiezen tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Voorlopig lijken Clinton bij de Democraten en Trump bij de Republikeinen over de beste papieren te beschikken voor Super Tuesday.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Democraten: 865 delegates in 11 staten en 1 territorium

De Democraten stemmen vandaag niet in Alaska, maar wel in Colorado en ook in Amerikaans Samoa. Zij verdelen 865. Voor een meerderheid zijn 2.383 delegates vereist. Net als bij de Republikeinen is Texas de belangrijkste staat met 222 te verdelen vertegenwoordigers, gevolgd door Georgia (102), Virginia (95), Massachusetts (91), Minnesota (77), Tennessee (67), Colorado (66), Alabama (53), Oklahoma (38), Arkansas (32) en Vermont (16). Amerikaans Samoa krijgt 6 vertegenwoordigers.

Lees meer over Super Tuesday bij de Democraten

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Republikeinen: 595 delegates in 11 staten

Bij de Republikeinen wordt in 11 staten gekozen. De grootste is Texas met 155 afgevaardigden of delegates, daarna volgen Georgia (76), Tennessee (58), Alabama (50), Virginia (49), Oklahoma (43), Massachusetts (42), Arkansas (40), Minnesota (38), Alaska (28) en Vermont (16). Dat zijn in totaal 595 afgevaardigden, bijna een kwart van het totaal en bijna de helft van wat nodig om de meerderheid te halen (1.237).

Lees meer over Super Tuesday bij de Republikeinen