Live Super Tuesday: Trump en Clinton winnaars, maar Cruz en Sanders bieden weerstand

01/03/16 om 10:46 - Bijgewerkt op 02/03/16 om 10:18

Tijdens Super Tuesday, dé hoogdag van de strijd om een nominatie voor het Witte Huis, blijkt Marco Rubio de verliezer. Hillary Clinton en Donald Trump halen elk 7 staten binnen. Ted Cruz wint in 3 staten, Bernie Sanders in 4 staten. Marco Rubio wint in Minnesota. Volg het LIVE.

Super Tuesday: Trump en Clinton winnaars, maar Cruz en Sanders bieden weerstand

© REUTERS

 • Kevin Van der Auwera

  Niet Trump maar Cruz wint Alaska uiteindelijk

  Ted Cruz heeft de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in Alaska, de laatste staat waar er dinsdag verkiezingen werden gehouden. Met alle stemmen geteld haalt Cruz 36,2 procent, Donald Trump moet het stellen met 33,6 procent. Marco Rubio haalt in Alaska 15,2 pct van de stemmen Cruz haalde op Super Tuesday eerder Texas, zijn belangrijke thuisstaat, en Oklahoma binnen.

 • Kevin Van der Auwera

  Clinton en Trump richten zich al op andere partij

  Hoewel geen van beiden de nominatie al op zak heeft, richten Clinton en Trump zich al tot de andere partij. 'De inzet was nooit hoger, de retoriek aan de andere kant nooit lager. We gaan ons niet laten verdelen', zei de Democratische topfavoriet. De Republikeinse front runner zei dat hij 'achter Clinton aan gaat, eens dit achter de rug is.'

 • Kevin Van der Auwera

  Sanders en Rubio geven niet op

  Bernie Sanders bij de Democraten en Marco Rubio bij de Republikeinen, toch de grootste verliezers van Super Tuesday, hebben al laten weten dat ze doorgaan met hun presidentscampagne.

 • Kevin Van der Auwera

  Cruz roept andere kandidaten op om te stoppen

  Zijn campagne, zo zegt de Republikeinse runner-up van deze Super Tuesday, 'is de enige die Trump al heeft geklopt, kan kloppen en zal kloppen'.

 • Kevin Van der Auwera

  Wie wint waar? Overzicht

  Hillary Clinton bij de Democraten en Donald Trump bij de Republikeinen zijn zoals verwacht de grote winnaars van Super Tuesday, de belangrijkste dag van de voorverkiezingen in de race naar het Witte Huis. Bekijk het overzicht.

  Rubio, Cruz, Sanders, Trump en Clinton

  Rubio, Cruz, Sanders, Trump en Clinton © Belga Image

 • Kevin Van der Auwera

  Trump en Clinton hebben nominatie nog niet op zak

  Donald Trump en Hillary Clinton vergroten hun voorsprong wat het aantal delegates voor de nationale partijconventies van respectievelijk de Republikeinen en de Democraten betreft, maar ze hebben de nominatie nog niet op zak.

 • Rudi Rotthier

  Donald Trump wint in Vermont

  Het duurde een eeuwigheid maar nu wordt Donald Trump door onder meer NBC, Politico, AP en Fox News uitgeroepen tot winnaar in Vermont.

  Dat John Kasich zo dichtbij kwam, is verrassend.

  Er blijft nu nog een resultaat in het ongewisse: Alaska.

 • Rudi Rotthier

  Clinton wint in Amerikaans Samoa

  In het overzees gebied Amerikaans Samoa wint Hillary Clinton. Ze haalt 160 stemmen tegen 60 voor Bernie Sanders. Ook in Samoa is de opkomst aan Democratische kant lager dan in 2008 toen bijna 300 bewoners een stem uitbrachten.

 • Rudi Rotthier

  Tussenstanden qua staten

  Bij de Republikeinen heeft Donald Trump tot dusver 6 staten gewonnen: Massachusetts, Georgia, Alabama, Arkansas, Tennessee en Virginia. Ted Cruz won in Texas en Oklahoma. Marco Rubio won in Minnesota.

  Er zijn nog twee staten in het geding. In Vermont heeft Trump een kleine voorsprong op John Kasich. In Alaska wordt laat gestemd en geteld.

  Bij de Democraten heeft Hillary Clinton 7 staten gewonnen tegen 4 voor Sanders:

  Massachusetts, Texas, Georgia, Alabama, Arkansas, Tennessee en Virginia gingen naar Clinton, Vermont, Oklahoma, Colorado en Minnesota gingen naar Sanders.

 • Rudi Rotthier

  Ook Politico geeft Clinton gewonnen in Massachusetts

  Het is heel nipt, maar naast Fox News beginnen nu ook andere media Clinton gewonnen te geven in de staat Massachusetts. Met bijna 90 procent van de stemmen geteld, staat Clinton op 50,5 procent en Bernie Sanders op ruim 48.

 • Rudi Rotthier

  Marco Rubio wint dan toch een staat: Minnesota

  CNN, Fox News en Politico roepen Marco Rubio uit tot de winnaar van de caucus in Minnesota. Daar worden 38 delegates verdeeld. Daarnet tijdens zijn persconferentie zei Donald Trump dat hij nog nooit slechter was geëindigd dan tweede. Hier ziet het er naar uit dat hij derde wordt.

 • Rudi Rotthier

  Donald Trump in Arkansas

  Donald Trump wordt in meerdere media uitgeroepen tot winnaar in de staat Arkansas. Maar het was eerder nipt, met om en bij 34 procent voor Trump tegen 30 procent voor Cruz en 25 procent voor Rubio. De delegates worden verdeeld tussen de drie. 80 procent van de stemmen is geteld.

 • Rudi Rotthier

  Voorlopige winst van afgevaardigden

  Er wordt nog geteld in alle staten, maar CNN geeft al voorlopige winst van afgevaardigden. Trump heeft er voorlopig 84 binnen, Cruz 35 en Rubio 25. Met de vorige staten erbij wordt dat: 166 voor Trump, 52 voor Cruz en 41 voor Rubio.Bij de Democraten wint Hillary Clinton voorlopig 188 delegates, tegen 82 voor Sanders. Met eerdere resultaten en superdelegates toegevoegd leidt Clinton met 747 tegen 168.

 • Rudi Rotthier

  Sanders aan de leiding in Minnesota en Colorado

  Bernie Sanders doet het goed in Colorado en Minnesota, met weliswaar nog niet zoveel stemmen geteld.

  Hij heeft aangekondigd dat hij in elk geval tot de Conventie (in juli) campagne blijft voeren, en hij doet het verre van slecht. Een overwinning wordt echter heel lastig, ook al omdat Clinton vaak met grote voorsprong won en Sanders, op Vermont na, met kleinere.

 • Rudi Rotthier

  Kasich: ik ben de beste kandidaat

  De Republikeinse kandidaten die niet Trump heten, voeren een hevig intern gevecht. Cruz zei eerder dat de anderen hem vrije baan moeten geven. Rubio beweert dat hij in Virginia verloor omdat Kasich meedeed. Kasich zegt dat hij de beste kans heeft om Hillary Clinton te verslaan. Kasich doet het heel goed in Vermont waar hij nek-aan-nek ligt met Trump. Als Rubio in Minnesota wint, en Kasich in Vermont, doet Trump het relatief slecht, maar houdt hij minstens 3 tegenstanders. Wat dan weer goed nieuws is voor hem.

 • Rudi Rotthier

  Clinton wint in Massachusetts

  Volgens Fox News wint Hillary Clinton in Massachusetts. Dat is een lastig resultaat voor Bernie Sanders. Hij had gehoopt in de noordelijke staten te winnen. Het is nipt, qua verdeling van afgevaardigden zal het verschil klein zijn.

  CNN houdt dit nog in beraad. Clinton wint zeker in 6 staten.

 • Rudi Rotthier

  Rubio staat voor in Minnesota

  Marco Rubio, tot nu de verliezer van Super Tuesday, staat aan de leiding in Minnesota. Cruz riep daarnet de kandidaten zonder overwinning op om uit de race te stappen. Als Rubio in Minnesota wint, liggen de kaarten weer anders.

  Op Fox News klaagt hij over de vele kandidaten die nog meedoen. Zonder Kasich zou hij in Virginia gewonnen hebben, beweert hij.

 • Rudi Rotthier

  Ted Cruz: winst voor Trump zou een ramp zijn

  Ted Cruz noemt een nominatie voor Trump "een ramp voor de partij, voor conservatieven en voor het land". "Wij zijn de enige die Donald Trump verslagen hebben en zullen verslagen".

  Hij roept de anderen op om uit de race te stappen. "Man tegen man verslaat onze campagne Donald Trump met verve".

  Dan begint hij zijn speech tegen Trump.

  Dat Trump iemand is die op alle gebieden compromissen sluit. Dat er een geheime opname bestaat waarin Trump zegt dat ook over zijn migratiestandpunten te onderhandelen valt.

  Cruz gaat, zoals in Iowa, heel lang door. In Iowa haakten uiteindelijk de nieuwszenders af. Hier zenden ze het voorlopig nog uit.

Onze partners