In Hongkong is het studentenprotest geëscaleerd. Meer dan 100 manifestanten raakten door een politiekordon en drongen de regeringsgebouwen binnen. Dertien personen zijn opgepakt, onder wie studentenleider Joshua Wong. Bij de clashes raakten ook 28 mensen gewond, onder wie burgers en politieagenten.

Democratie

Het studentenprotest is een reactie op de weigering van Peking om bij de eerste rechtstreekse verkiezingen van een regeringsleider in Hongkong in 2017 toe te laten dat kandidaten kunnen worden voorgedragen. De voormalige Britse kroonkolonie, die in 1997 aan China werd teruggegeven, wordt als speciale administratieve regio momenteel autonoom bestuurd volgens het principe "Eén land, twee systemen". De studenten eisen meer democratie.

2.000 studenten op straat

De voorbije dagen werd er al gestaakt in de scholen, maar vrijdag escaleerde de situatie. Een 2.000 studenten kwam op straat, tientallen drongen daarop de regeringsgebouwen binnen. De politie zegt dat ze door de menigte werd aangevallen en gebruikte traangas. De betogers trachtten zich te beschermen met paraplu's, chirurgische maskers en motorbrillen. (Belga/WB)

In Hongkong is het studentenprotest geëscaleerd. Meer dan 100 manifestanten raakten door een politiekordon en drongen de regeringsgebouwen binnen. Dertien personen zijn opgepakt, onder wie studentenleider Joshua Wong. Bij de clashes raakten ook 28 mensen gewond, onder wie burgers en politieagenten.Het studentenprotest is een reactie op de weigering van Peking om bij de eerste rechtstreekse verkiezingen van een regeringsleider in Hongkong in 2017 toe te laten dat kandidaten kunnen worden voorgedragen. De voormalige Britse kroonkolonie, die in 1997 aan China werd teruggegeven, wordt als speciale administratieve regio momenteel autonoom bestuurd volgens het principe "Eén land, twee systemen". De studenten eisen meer democratie.De voorbije dagen werd er al gestaakt in de scholen, maar vrijdag escaleerde de situatie. Een 2.000 studenten kwam op straat, tientallen drongen daarop de regeringsgebouwen binnen. De politie zegt dat ze door de menigte werd aangevallen en gebruikte traangas. De betogers trachtten zich te beschermen met paraplu's, chirurgische maskers en motorbrillen. (Belga/WB)