Een student van de universiteit van Berkeley, Khairuldeen Makhzoomi, een Iraakse vluchteling, is begin april uit een vliegtuig van Southwest Airlines gezet omdat hij Arabisch sprak. Hij eist nu verontschuldigingen, aldus New York Times.

Insjallah

Southwest legt in een mededeling uit dat hij uit het vliegtuig werd gezet vanwege "gedeeltelijk bedreigende uitspraken aan boord", en verklaarde dat de maatschappij geen enkele vorm van discriminatie tolereert. Het personeel handelde volgens de krant nadat het gealarmeerd werd door een andere passagier.

Kijk waar de islamofobie in dit land toe leidt

Makhzoomi verklaarde dat hij via de telefoon aan een oom in Bagdad wilde vertellen dat hij op weg was naar een conferentie waar VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een toespraak zou geven. Hij vertelde zijn oom dat hij zou terugbellen als het vliegtuig geland was en sloot af met 'insjallah', de gebruikelijke Arabische uitdrukking die 'als God het wil' betekent, schrijft De Volkskrant. "Potentiële bedreigingen", volgens een medepassagier.

Zoon van diplomaat

"Kijk waar de islamofobie in dit land toe leidt", aldus de 26-jarige student. "Mijn familie en ik hebben veel moeilijkheden overwonnen en dit is opnieuw zo'n ervaring", zei hij. "De menselijke waardigheid, en niet geld, is het meest waardevolle ter wereld. Als de luchtvaartmaatschappij zich verontschuldigt, leert ze misschien om mensen op een gelijkwaardige manier te behandelen."

Makhzoomi is de zoon van een diplomaat. Zijn vader is door Saddam Hoessein opgepakt en later vermoord. In 2010 kwam de jongen met zijn familie als vluchteling vanuit Irak naar de VS. (Belga/AVE)

Een student van de universiteit van Berkeley, Khairuldeen Makhzoomi, een Iraakse vluchteling, is begin april uit een vliegtuig van Southwest Airlines gezet omdat hij Arabisch sprak. Hij eist nu verontschuldigingen, aldus New York Times.Southwest legt in een mededeling uit dat hij uit het vliegtuig werd gezet vanwege "gedeeltelijk bedreigende uitspraken aan boord", en verklaarde dat de maatschappij geen enkele vorm van discriminatie tolereert. Het personeel handelde volgens de krant nadat het gealarmeerd werd door een andere passagier.Makhzoomi verklaarde dat hij via de telefoon aan een oom in Bagdad wilde vertellen dat hij op weg was naar een conferentie waar VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een toespraak zou geven. Hij vertelde zijn oom dat hij zou terugbellen als het vliegtuig geland was en sloot af met 'insjallah', de gebruikelijke Arabische uitdrukking die 'als God het wil' betekent, schrijft De Volkskrant. "Potentiële bedreigingen", volgens een medepassagier. "Kijk waar de islamofobie in dit land toe leidt", aldus de 26-jarige student. "Mijn familie en ik hebben veel moeilijkheden overwonnen en dit is opnieuw zo'n ervaring", zei hij. "De menselijke waardigheid, en niet geld, is het meest waardevolle ter wereld. Als de luchtvaartmaatschappij zich verontschuldigt, leert ze misschien om mensen op een gelijkwaardige manier te behandelen."Makhzoomi is de zoon van een diplomaat. Zijn vader is door Saddam Hoessein opgepakt en later vermoord. In 2010 kwam de jongen met zijn familie als vluchteling vanuit Irak naar de VS. (Belga/AVE)