‘Stroper wordt boswachter’: Scott Pruitt bevestigd aan hoofd van milieuorgaan EPA

Scott Pruitt, de klimaatscepticus die door president Trump tot hoofd van milieuagentschap EPA werd benoemd. © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming bekrachtigd van Scott Pruitt tot hoofd van het milieuorgaan Environmental Protection Agency (EPA).

De kandidaat van president Donald Trump werd in zijn ambt bevestigd met 52 stemmen tegen 46.

Proces

Het hoofd van het EPA is de feitelijke minister van Milieu. De benoeming is opmerkelijk aangezien Pruitt een bekende bondgenoot van de olie-industrie is en als hoofdaanklager van de staat Oklahoma jarenlang verwikkeld was in processen tegen het EPA.

Pruit vocht onder meer het ‘Clean Power Plan’ aan (Schone Energie Plan), waarmee de vorige regering-Obama de vervuiling door elektriciteitscentrales wou beteugelen en later ook methaanemissies in de olie- en gasindustrie zou beperken.

Waarnemers menen dat Pruitt door zijn benoeming tot boswachter zijn verleden als stroper niet zal afzweren. Zijn aanstelling wordt gezien als een overwinning voor steenkool-, olie- en gasproducenten en een nederlaag voor de milieubeweging. Lees meer

Klimaat

Bovendien is Pruitt, net als president Trump, op zijn zachtst gezegd niet overtuigd van het aandeel van de mens in de klimaatopwarming. Dat noemt hij een “religieuze overtuiging.”

De VS moet enkel China laten voorgaan in het uitstoten van broeikasgas CO2 met een 16 procent van alle emissies. Het EPA speelt dan ook een belangrijke rol in het verminderen van die uitstoot. Toch heeft Pruitt zich al laten ontvallen dat het buiten het mandaat van het EPA valt om de uitstoot van CO2 te reguleren.

Dat alles brengt het nieuwe hoofd van het EPA mogelijk in botsing met zijn eigen administratie. Op de website van het EPA staat immers zwart op wit dat de toename van CO2 in de atmosfeer van de planeet veroorzaakt wordt door “menselijke activiteit zoals het verbranden van fossiele brandstof voor het opwekken van energie.”

Verontwaardiging Bernie Sanders

Eén stem die Pruitt niet kreeg, is die van ex-presidentskandidaat Bernie Sanders. De senator uit Vermont legde Scott Pruitt tijdens de hoorzitting in de Senaat stevig op de rooster en kon zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken steken:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content