De Antwerpse korpschef Serge Muyters bestempelt dat in een nieuwsbrief naar 2600 agenten als één van de tekenen die wijzen op radicalisering. Ook lange gewaden dragen of zich minder op straat laten zien, staan op het lijstje, schrijft Het Laatste Nieuws.

Radicalen herkennen

Een dertigtal Antwerpse moslimjongeren vecht momenteel als jihad-strijder in Syrië. Om nieuwe rekruten te vermijden, heeft korpschef Serge Muyters een nieuwsbrief verspreid met twaalf concrete kenmerken om radicaliserende moslimjongeren te herkennen.

Plots een schuilnaam aannemen, bijvoorbeeld. Meestal begint die met Abu. Ook een verandering in haargroei blijkt verdacht. Een baard laten groeien of je kaal schelen, geldt als een alarmsignaal. Net als verborgen tatoeages of andere symbolen. In het bezit zijn van radicale pamfletten of boeken, brengt je eveneens in het vizier.

Daarnaast moeten de agenten uitkijken voor jongeren die zich ineens minder op straat laten zien. Zo'n gedrag wijst er volgens de nieuwsbrief op dat de jongere zich liever met gelijkgezinden opsluit, zoals bij Shariah4Belgium gebeurde.

Werkgroep jihadi's

"Merk je iets verdachts op of krijg je een tip van een familielid van een geradicaliseerde jongere die naar Syrië wil gaan, stel dan altijd een informatierapport op", besluit Muyters de oproep aan zijn korps.

Het lijstje werd donderdag besproken met de federale politie, de Staatsveiligheid en het Antwerpse parket in een werkgroep over jihad-strijders voor Syrië. Ook uit Mechelen en Vilvoorde zijn jongeren gerekruteerd. (Belga/TV)

De Antwerpse korpschef Serge Muyters bestempelt dat in een nieuwsbrief naar 2600 agenten als één van de tekenen die wijzen op radicalisering. Ook lange gewaden dragen of zich minder op straat laten zien, staan op het lijstje, schrijft Het Laatste Nieuws.Radicalen herkennen Een dertigtal Antwerpse moslimjongeren vecht momenteel als jihad-strijder in Syrië. Om nieuwe rekruten te vermijden, heeft korpschef Serge Muyters een nieuwsbrief verspreid met twaalf concrete kenmerken om radicaliserende moslimjongeren te herkennen. Plots een schuilnaam aannemen, bijvoorbeeld. Meestal begint die met Abu. Ook een verandering in haargroei blijkt verdacht. Een baard laten groeien of je kaal schelen, geldt als een alarmsignaal. Net als verborgen tatoeages of andere symbolen. In het bezit zijn van radicale pamfletten of boeken, brengt je eveneens in het vizier. Daarnaast moeten de agenten uitkijken voor jongeren die zich ineens minder op straat laten zien. Zo'n gedrag wijst er volgens de nieuwsbrief op dat de jongere zich liever met gelijkgezinden opsluit, zoals bij Shariah4Belgium gebeurde.Werkgroep jihadi's "Merk je iets verdachts op of krijg je een tip van een familielid van een geradicaliseerde jongere die naar Syrië wil gaan, stel dan altijd een informatierapport op", besluit Muyters de oproep aan zijn korps. Het lijstje werd donderdag besproken met de federale politie, de Staatsveiligheid en het Antwerpse parket in een werkgroep over jihad-strijders voor Syrië. Ook uit Mechelen en Vilvoorde zijn jongeren gerekruteerd. (Belga/TV)