'Dit is een gelegenheid voor mensen om wapens over te maken aan de autoriteiten, zonder dat er vragen gesteld worden of straffen worden uitgesproken', aldus minister van Justitie Michael Keenan. Hij verklaarde dat bij bepaalde aanslagen in Australië in de afgelopen jaren illegale wapens werden gebruikt, zoals tijdens de gijzeling in het Lindt Café in Sydney.

'Indien mensen geen gebruik maken van de gelegenheid, zijn de straffen voor het bezit van een niet-geregistreerd of illegaal wapen in Australië zeer hoog', aldus de minister nog.

Oppositiepartij Labour liet weten de amnestie te steunen.

Streng

Australië heeft een van de strengste wapenwetgevingen ter wereld, maar de autoriteiten schatten dat er toch ongeveer 260.000 ongeregistreerde wapens in de omloop zijn.

Het plan van de overheid, dat van kracht wordt op 1 juli, is de eerste nationale amnestie sinds die van 1996, nadat een man in een toeristische site in Tasmanië in twee dagen tijd 35 mensen doodschoot. De toenmalige premier John Howard voerde daarna de huidige wetgeving in, waarin boetes tot 280.000 dollar (191.000 euro) en celstraffen tot 14 jaar gelden voor illegaal wapenbezit.

'Dit is een gelegenheid voor mensen om wapens over te maken aan de autoriteiten, zonder dat er vragen gesteld worden of straffen worden uitgesproken', aldus minister van Justitie Michael Keenan. Hij verklaarde dat bij bepaalde aanslagen in Australië in de afgelopen jaren illegale wapens werden gebruikt, zoals tijdens de gijzeling in het Lindt Café in Sydney. 'Indien mensen geen gebruik maken van de gelegenheid, zijn de straffen voor het bezit van een niet-geregistreerd of illegaal wapen in Australië zeer hoog', aldus de minister nog. Oppositiepartij Labour liet weten de amnestie te steunen.Australië heeft een van de strengste wapenwetgevingen ter wereld, maar de autoriteiten schatten dat er toch ongeveer 260.000 ongeregistreerde wapens in de omloop zijn. Het plan van de overheid, dat van kracht wordt op 1 juli, is de eerste nationale amnestie sinds die van 1996, nadat een man in een toeristische site in Tasmanië in twee dagen tijd 35 mensen doodschoot. De toenmalige premier John Howard voerde daarna de huidige wetgeving in, waarin boetes tot 280.000 dollar (191.000 euro) en celstraffen tot 14 jaar gelden voor illegaal wapenbezit.