Bab al-Aziziyah, het bolwerk van kolonel Muammar Khaddafi in de Libische hoofdstad Tripoli, werd dinsdag door de rebellen ingenomen. Nu woeden zware gevechten, in wat het slot van de opstand lijkt te zijn. Libische zakenlui beloven ondertussen 1,7 miljoen dollar aan wie Khaddafi bij de lurven grijpt.

Uit de zone stijgt een dikke rookwolk op. Er is geschut met lichte wapens, zware machinegeweren, raketwerpers en mortieren. De gevechten verspreiden zich naar de belendende wijk Aboe Slim waar de opstandelingen wijken.

Strijders van de oppositie zeggen niettemin te zullen pogen de regeringstrouwe soldaten langs achter aan te vallen, in de buurt van het hotel Rixos waar gewapende lieden al vier dagen lang een dertigtal buitenlandse journalisten klem zetten. De BBC en CNN berichten dat de verslaggevers het hotel niet mogen verlaten en dat een cameraman van de Britse zender ITN met een snelvuurgeweer is bedreigd. Er heerst grote nervositeit onder de verslaggevers.

Vele straten van Tripoli zijn leeg. Volgens de rebellen komt dit door 'tientallen' Khaddafigetrouwe sluipschutters die zich doorheen de hoofdstad hebben verspreid. Bijna heel de nacht zijn er schoten en sporadische explosies gehoord in Tripoli.

Moussa Ibrahim: 'Tripoli is een tikkende tijdbom voor rebellen'
Moussa Ibrahim, de woordvoerder van Khaddafi's regering, beloofde volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera in een telefonisch gesprek met de Syrische televisiezender Arrai dat ze 'terug zullen komen, om Tripoli opnieuw in te nemen.' Hij beweerde dat de Khaddafigetrouwe troepen nog steeds 80 procent van de hoofdstad in handen hadden. Tripoli is, nog volgens Ibrahim, 'een tikkende tijdbom voor de rebellen' en 'een dodelijke val'.

Ibrahim Dabbashi: 'Binnen 72 uur is Libië volledig in handen van rebellen' Mustafa Abdel Jalil, de leider van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC), noemde het te vroeg om al te spreken van een overwinning in Tripoli. 'Dat is pas het geval als Khaddafi en zijn zonen gevat zijn.' Dat de rebellen Khaddafi echt graag willen vatten, blijkt uit de prijs die ze nu op zijn hoofd zetten: 1,7 miljoen dollar. Dood of levend. Het geld werd samengebracht door Libische zakenlui. De NTC zegt het initiatief te steunen.

De voormalige Libische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Ibrahim Dabbashi, verwacht dat Libië binnen de 72 uur volledig in handen van de rebellen zal zijn. (Belga/SD)

Bab al-Aziziyah, het bolwerk van kolonel Muammar Khaddafi in de Libische hoofdstad Tripoli, werd dinsdag door de rebellen ingenomen. Nu woeden zware gevechten, in wat het slot van de opstand lijkt te zijn. Libische zakenlui beloven ondertussen 1,7 miljoen dollar aan wie Khaddafi bij de lurven grijpt. Uit de zone stijgt een dikke rookwolk op. Er is geschut met lichte wapens, zware machinegeweren, raketwerpers en mortieren. De gevechten verspreiden zich naar de belendende wijk Aboe Slim waar de opstandelingen wijken. Strijders van de oppositie zeggen niettemin te zullen pogen de regeringstrouwe soldaten langs achter aan te vallen, in de buurt van het hotel Rixos waar gewapende lieden al vier dagen lang een dertigtal buitenlandse journalisten klem zetten. De BBC en CNN berichten dat de verslaggevers het hotel niet mogen verlaten en dat een cameraman van de Britse zender ITN met een snelvuurgeweer is bedreigd. Er heerst grote nervositeit onder de verslaggevers. Vele straten van Tripoli zijn leeg. Volgens de rebellen komt dit door 'tientallen' Khaddafigetrouwe sluipschutters die zich doorheen de hoofdstad hebben verspreid. Bijna heel de nacht zijn er schoten en sporadische explosies gehoord in Tripoli. Moussa Ibrahim: 'Tripoli is een tikkende tijdbom voor rebellen' Moussa Ibrahim, de woordvoerder van Khaddafi's regering, beloofde volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera in een telefonisch gesprek met de Syrische televisiezender Arrai dat ze 'terug zullen komen, om Tripoli opnieuw in te nemen.' Hij beweerde dat de Khaddafigetrouwe troepen nog steeds 80 procent van de hoofdstad in handen hadden. Tripoli is, nog volgens Ibrahim, 'een tikkende tijdbom voor de rebellen' en 'een dodelijke val'. Ibrahim Dabbashi: 'Binnen 72 uur is Libië volledig in handen van rebellen' Mustafa Abdel Jalil, de leider van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC), noemde het te vroeg om al te spreken van een overwinning in Tripoli. 'Dat is pas het geval als Khaddafi en zijn zonen gevat zijn.' Dat de rebellen Khaddafi echt graag willen vatten, blijkt uit de prijs die ze nu op zijn hoofd zetten: 1,7 miljoen dollar. Dood of levend. Het geld werd samengebracht door Libische zakenlui. De NTC zegt het initiatief te steunen. De voormalige Libische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Ibrahim Dabbashi, verwacht dat Libië binnen de 72 uur volledig in handen van de rebellen zal zijn. (Belga/SD)