De verdragen van Schengen, waarbij het vrije verkeer van personen mogelijk is binnen een aantal Europese landen, staat niet ter discussie. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laten blijken na beraad met ministers van negen Europese landen.

De ministers kwamen zaterdag bijeen in Parijs om zich te beraden over de extra beveiliging van het spoorverkeer na de verijdelde aanslag op de Thalys van 21 augustus.

Meer controles en betere samenwerking

De ministers en de Europese Commissie pleiten wel voor strengere controles van passagiers en bagage op internationale transporten door te voeren, en de uitwisseling van gegevens tussen de verschillende politiediensten op te drijven.

In een gemeenschappelijke verklaring vragen de negen landen om de gemeenschappelijke patrouilles aan boord van internationale verbindingen - zoals op de Thalystreinen - te versterken. Ze willen ook een meer systematisch gebruik van het systeem van tickets op naam en pleiten voor 'gelijktijdige en gecoördineerde controles op gerichte trajecten'.

Volgens minister van Mobiliteit Jacqueline Galant zal de identiteit van reizigers door dit alles meer systematisch worden nagegaan. De politie en Securail zullen samenwerken om tot een versterking van de controles te komen, aldus Galant.

Galant trekt binnenkort naar Spanje om met haar eigen ogen te zien hoe de autoriteiten er hebben gereageerd na de aanslagen op verscheidene treinen in Madrid van 11 maart 2004.

Schengen

De Europese ministers begrijpen dat de maatregelen ongerustheid kunnen teweegbrengen, maar volgens minister Jambon is er geen sprake van om terug te komen op de Schengenakkoorden. "Schengen biedt ons al veel mogelijkheden om de zaken te verbeteren", aldus de minister.

Maar om het vrij verkeer van burgers te garanderen, moet de controle van de buitengrenzen op efficiënte manier gebeuren. "En daar zijn er tekortkomingen", zei Jambon. Volgens Galant en Jambon is het fouilleren van passagiers op dit moment niet aan de orde. (Belga/BO)

De verdragen van Schengen, waarbij het vrije verkeer van personen mogelijk is binnen een aantal Europese landen, staat niet ter discussie. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laten blijken na beraad met ministers van negen Europese landen.De ministers kwamen zaterdag bijeen in Parijs om zich te beraden over de extra beveiliging van het spoorverkeer na de verijdelde aanslag op de Thalys van 21 augustus. De ministers en de Europese Commissie pleiten wel voor strengere controles van passagiers en bagage op internationale transporten door te voeren, en de uitwisseling van gegevens tussen de verschillende politiediensten op te drijven. In een gemeenschappelijke verklaring vragen de negen landen om de gemeenschappelijke patrouilles aan boord van internationale verbindingen - zoals op de Thalystreinen - te versterken. Ze willen ook een meer systematisch gebruik van het systeem van tickets op naam en pleiten voor 'gelijktijdige en gecoördineerde controles op gerichte trajecten'. Volgens minister van Mobiliteit Jacqueline Galant zal de identiteit van reizigers door dit alles meer systematisch worden nagegaan. De politie en Securail zullen samenwerken om tot een versterking van de controles te komen, aldus Galant. Galant trekt binnenkort naar Spanje om met haar eigen ogen te zien hoe de autoriteiten er hebben gereageerd na de aanslagen op verscheidene treinen in Madrid van 11 maart 2004. De Europese ministers begrijpen dat de maatregelen ongerustheid kunnen teweegbrengen, maar volgens minister Jambon is er geen sprake van om terug te komen op de Schengenakkoorden. "Schengen biedt ons al veel mogelijkheden om de zaken te verbeteren", aldus de minister. Maar om het vrij verkeer van burgers te garanderen, moet de controle van de buitengrenzen op efficiënte manier gebeuren. "En daar zijn er tekortkomingen", zei Jambon. Volgens Galant en Jambon is het fouilleren van passagiers op dit moment niet aan de orde. (Belga/BO)