Eerder vandaag stemde de openbare aanklager er al mee in de 62-jarige Dominique Strauss-Kahn onder persoonlijke borgstelling vrij te laten. De Fransman zou ook zijn financiële borg terugkrijgen.

Huisarrest opgeheven
De vroegere topman van het Internationaal Muntfonds IMF blijft wel aan reisbeperkingen onderhevig. Hij mag het grondgebied van de Verenigde Staten niet verlaten. In de praktijk komt het erop neer dat het huisarrest voor Strauss-Kahn wordt opgeheven. Hij mag zijn appartement in New York verlaten maar moet in de VS blijven.

Twijfels over geloofwaardigheid kamermeisje
Bronnen bij het onderzoek lieten uitschijnen dat er grote twijfels ontstaan zijn over de geloofwaardigheid van het kamermeisje dat beweerde door hem verkracht te zijn. De vrouw zou in haar verklaringen betrapt zijn op meerdere leugens.

'Niet juist'
Procureur Cyrus Vance liet in een officiële mededeling weten dat het slachtoffer erkend heeft dat haar verhaal van de feiten 'niet juist' was. Intussen is gebleken dat de vrouw op zijn minst over de chronologie gelogen heeft. Na de vermeende verkrachting in suite 2806 poetste het kamermeisje eerst een andere kamer vooraleer ze melding van de feiten maakte bij haar chef. Strauss-Kahn had toen de verdieping al verlaten.

Seponering

De voorlopige vrijlating is een grote overwinning voor Strauss-Kahn met het oog op de verdere procedure tegen hem. De klacht is nog niet van de baan, maar deze nieuwe ontwikkeling is volgens The New York Times een stap in de richting van seponering.

Race naar het Elysée
Vooraanstaande Franse socialistische politici dromen al hardop van zijn terugkeer in de nationale politiek. Zowel oud-minister Jack Lang als parlementslid Jean-Marie Le Guen hielden een pleidooi voor een nieuwe rol voor Strauss-Kahn in de Franse politiek. Met een eventuele terugkeer van DSK kunnen de socialisten weer meespelen in de race naar het Elysée.

Waarnemers menen dat Frankrijk zich intussen al opmaakt voor een fikse rel met de Verenigde Staten wanneer blijkt dat er toch niet meer dan voldoende redenen waren om de voormalige topman van het IMF aan te houden op beschuldiging van verkrachting.

De vrouw heeft "erkend dat haar verhaal over de feiten verkeerd is en dat zij na het incident in suite 2806 een belendende kamer heeft gepoetst en dan teruggekeerd is naar de kamer (van Strauss-Kahn) alvorens het incident aan haar chef te melden", zo staat in een communiqué van het kantoor van Vance. De melding kwam er pas nadat de Fransman de verdieping had verlaten. (EE)

Eerder vandaag stemde de openbare aanklager er al mee in de 62-jarige Dominique Strauss-Kahn onder persoonlijke borgstelling vrij te laten. De Fransman zou ook zijn financiële borg terugkrijgen. Huisarrest opgeheven De vroegere topman van het Internationaal Muntfonds IMF blijft wel aan reisbeperkingen onderhevig. Hij mag het grondgebied van de Verenigde Staten niet verlaten. In de praktijk komt het erop neer dat het huisarrest voor Strauss-Kahn wordt opgeheven. Hij mag zijn appartement in New York verlaten maar moet in de VS blijven. Twijfels over geloofwaardigheid kamermeisje Bronnen bij het onderzoek lieten uitschijnen dat er grote twijfels ontstaan zijn over de geloofwaardigheid van het kamermeisje dat beweerde door hem verkracht te zijn. De vrouw zou in haar verklaringen betrapt zijn op meerdere leugens. 'Niet juist' Procureur Cyrus Vance liet in een officiële mededeling weten dat het slachtoffer erkend heeft dat haar verhaal van de feiten 'niet juist' was. Intussen is gebleken dat de vrouw op zijn minst over de chronologie gelogen heeft. Na de vermeende verkrachting in suite 2806 poetste het kamermeisje eerst een andere kamer vooraleer ze melding van de feiten maakte bij haar chef. Strauss-Kahn had toen de verdieping al verlaten. Seponering De voorlopige vrijlating is een grote overwinning voor Strauss-Kahn met het oog op de verdere procedure tegen hem. De klacht is nog niet van de baan, maar deze nieuwe ontwikkeling is volgens The New York Times een stap in de richting van seponering.Race naar het Elysée Vooraanstaande Franse socialistische politici dromen al hardop van zijn terugkeer in de nationale politiek. Zowel oud-minister Jack Lang als parlementslid Jean-Marie Le Guen hielden een pleidooi voor een nieuwe rol voor Strauss-Kahn in de Franse politiek. Met een eventuele terugkeer van DSK kunnen de socialisten weer meespelen in de race naar het Elysée. Waarnemers menen dat Frankrijk zich intussen al opmaakt voor een fikse rel met de Verenigde Staten wanneer blijkt dat er toch niet meer dan voldoende redenen waren om de voormalige topman van het IMF aan te houden op beschuldiging van verkrachting. De vrouw heeft "erkend dat haar verhaal over de feiten verkeerd is en dat zij na het incident in suite 2806 een belendende kamer heeft gepoetst en dan teruggekeerd is naar de kamer (van Strauss-Kahn) alvorens het incident aan haar chef te melden", zo staat in een communiqué van het kantoor van Vance. De melding kwam er pas nadat de Fransman de verdieping had verlaten. (EE)