De demonstranten in Hongkong voeren nu al bijna drie maanden actie tegen de regering in Peking en het bestuur in Hongkong onder leiding van Carrie Lam. De betogingen begonnen als een protest tegen een intussen ingetrokken plan om uitleveringen aan China mogelijk te maken, maar zijn intussen een bredere roep tot meer democratie geworden. Zaterdag stond opnieuw een massademonstratie gepland.

Het is precies vijf jaar geleden dat Peking een plan voorstelde om de democratie in Hongkong te beperken, wat toen leidde tot de paraplurevolutie in de voormalige Britse kroonkolonie. Maar de autoriteiten hebben de demonstratie verboden, onder meer omdat de protesten vorig weekend uitliepen op zwaar geweld. Toch kwamen zaterdag verschillende duizenden mensen op straat.

Grote groepen mensen verzamelden zich in een sportstadion op enkele straten van het centrum, maar een kleinere groep radicale betogers trok naar het gebouw van de Wetgevende Raad, zeg maar het parlement. De politie had daar barricades opgeworpen, maar de betogers begonnen al snel met stenen en molotovcocktails te gooien en konden de barricade doorbreken, waarna de politie ze terugdreef met traangas en pepperspray. De veiligheidsdiensten zetten ook een waterkanon met blauwe vloeistof in, om de betogers na afloop gemakkelijk te kunnen herkennen.

De kleine groep betogers trok daarna verder richting het oostelijke deel van de stad, waar ze onder meer de afgerukte stoelen van de tribunes van een sportveld in brand staken. Het vuur kon na een halfuurtje geblust worden. Een andere groep betogers trok zaterdag naar de woning van Carrie Lam, de bestuurder van de semi-autonome regio. Andere manifestanten trokken onder meer naar de commerciële wijk Causeway Bay.

De organisatoren hadden opgeroepen om 'religieuze bijeenkomsten' te organiseren, omdat daar geen toelating voor nodig is. De betogers verzamelden in een sportstadion in de buurt Wan Chai, van waaruit ze marcheerden richting de woonplaats van Carrie Lam. De politie heeft barrières opgeworpen aan de gebouwen van de Chinese regering en heeft waterkanonnen klaarstaan.

Vrijdag werden verschillende leiders van de protestbeweging opgepakt, onder wie Joshua Wong, de studentenleider achter de paraplurevolutie, en Agnes Chow. De politie arresteerde ook drie pro-democratische politici, omdat ze aan de protesten hadden deelgenomen.

De demonstranten in Hongkong voeren nu al bijna drie maanden actie tegen de regering in Peking en het bestuur in Hongkong onder leiding van Carrie Lam. De betogingen begonnen als een protest tegen een intussen ingetrokken plan om uitleveringen aan China mogelijk te maken, maar zijn intussen een bredere roep tot meer democratie geworden. Zaterdag stond opnieuw een massademonstratie gepland. Het is precies vijf jaar geleden dat Peking een plan voorstelde om de democratie in Hongkong te beperken, wat toen leidde tot de paraplurevolutie in de voormalige Britse kroonkolonie. Maar de autoriteiten hebben de demonstratie verboden, onder meer omdat de protesten vorig weekend uitliepen op zwaar geweld. Toch kwamen zaterdag verschillende duizenden mensen op straat. Grote groepen mensen verzamelden zich in een sportstadion op enkele straten van het centrum, maar een kleinere groep radicale betogers trok naar het gebouw van de Wetgevende Raad, zeg maar het parlement. De politie had daar barricades opgeworpen, maar de betogers begonnen al snel met stenen en molotovcocktails te gooien en konden de barricade doorbreken, waarna de politie ze terugdreef met traangas en pepperspray. De veiligheidsdiensten zetten ook een waterkanon met blauwe vloeistof in, om de betogers na afloop gemakkelijk te kunnen herkennen. De kleine groep betogers trok daarna verder richting het oostelijke deel van de stad, waar ze onder meer de afgerukte stoelen van de tribunes van een sportveld in brand staken. Het vuur kon na een halfuurtje geblust worden. Een andere groep betogers trok zaterdag naar de woning van Carrie Lam, de bestuurder van de semi-autonome regio. Andere manifestanten trokken onder meer naar de commerciële wijk Causeway Bay. De organisatoren hadden opgeroepen om 'religieuze bijeenkomsten' te organiseren, omdat daar geen toelating voor nodig is. De betogers verzamelden in een sportstadion in de buurt Wan Chai, van waaruit ze marcheerden richting de woonplaats van Carrie Lam. De politie heeft barrières opgeworpen aan de gebouwen van de Chinese regering en heeft waterkanonnen klaarstaan. Vrijdag werden verschillende leiders van de protestbeweging opgepakt, onder wie Joshua Wong, de studentenleider achter de paraplurevolutie, en Agnes Chow. De politie arresteerde ook drie pro-democratische politici, omdat ze aan de protesten hadden deelgenomen.