Strafblad, foute humor en cocaïne: wie is Lutz Bachmann, de afgetreden leider van Pegida?

© /
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Wat begon met verontwaardiging op sociale media, groeide uit tot een beweging die duizenden mensen op straat brengt. Wie is Lutz Bachmann, de man achter Pegida, die ontslag moest nemen voor een Hitler-foto?

Lutz Bachmann (41) nam pas ontslag als leider van de door hem opgerichte Pegida-beweging, die zich verzet tegen de ‘islamisering van het Avondland’. Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes) brengt in Duitsland sinds eind oktober 2014 wekelijks duizenden, in Dresden waren het eens 20.000, mensen op de been om te protesteren tegen die zogenaamde islamisering. Wie is Lutz Bachmann? Portret .

UPDATE: Lutz Bachmann werd een maand na de Hitler-foto opnieuw voorzitter van Pegida. De Hitler-snor bleek later op de foto geplakt, al repte Bachmann op het moment dat de foto viraal ging daar met geen woord over.

Bachmann nam eerder deze week ontslag nadat hij in opspraak kwam met wat volgens hem een grap was: hij mat zichzelf een Hitlersnor en -kapsel aan. Volgens Bachmann was dat naar aanleiding van ‘Daar is hij weer’, een satirisch boek over een teruggekeerde Adolf Hitler. In Duitsland is het boek een bestseller.

Fotograaf en grafisch ontwerper Bachmann – zoon van een slager en Dresdenaar – praat niet met de pers, die hij ‘leugenachtig en verkocht’ noemt, zo schrijft de Franse krant Libération in een portret over de man. Naar eigen zeggen kreeg hij al meer dan 700 interviewaanvragen. Niet verwonderlijk: zijn beweging groeide uit van verontwaardiging op sociale media tot een organisatie die in heel Europa navolging krijgt. Ook in Vlaanderen.

Wie is Pegida Vlaanderen?

Ook in Vlaanderen heeft Pegida navolging. Hun geplande optocht werd pas nog verboden door Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

De eerste woordvoerder van Pegida Vlaanderen, ook wel Vlativa genaamd (Vlamingen tegen de Islamisering van het Avondland) was Hans Dubois. Hij werd bedankt voor diensten nadat hij op Facebook zei dat de optocht op 26 januari zou uitgesteld worden.

De nieuwe woordvoerder is publicist Wim Van Rooy; auteur van onder meer ‘De malaise van de multiculturaliteit’, ‘De Islam, kritische essays over een politieke religie’ en ‘Europa wankelt. De ontvoering van Europa door de EU’. Van Rooy is bekend om zijn erg kritische uitlatingen over de islam, die hij een ‘soldatenreligie’ noemt, waarmee geen enkeel dialoog mogelijk is.

Tom Van Grieken
Tom Van Grieken© Belga

Pegida krijgt in Vlaanderen enkel partijpolitieke steun van het Vlaams Belang, dat bij monde van voorzitter Tom Van Grieken opriep om deel te nemen aan de optocht.

Bij het VB werkt ook de zoon van de Pegida-woordvoerder: Sam Van Rooy.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hij was eerder adviseur van PVV-leider Geert Wilders . Hij werd door de PVV op non-actief gesteld toen hij een zelfgemaakt filmpje op YouTube (‘Scheveningen anno 2011: kiemen van achterlijkheid’) zette van enkele vrouwen in burqa.

‘Moet ik het normaal vinden dat mijn rust in Scheveningen wordt verpest door dat soort geimporteerde achterlijkheid van de islamtische zandbak?,’ schreef Van Rooy toen op Facebook.

Van Facebook-post tot politieke beweging

Bachmann zag op een avond televisiebeelden van een confrontatie tussen salafisten en Koerden. Hij ventileerde online zijn ongenoegen, brengt daarna wat vrienden samen in een Grieks restaurant waar ze nadenken over ‘een antwoord’.

Een politieke beweging uit de grond stampen, was niet eenvoudig voor deze leken in de politiek, schrijft de linkse krant Libération: lectuur van hun Facebookprofielen leert dat ze voordien eerder dan in politiek vooral geïnteresseerd waren in hun voetbalclub Dynamo Dresden, 30+-feestjes en Duitse schlagerzangers Roland Kaiser en Helene Fischer.

Strafblad, foute humor en cocaïne: wie is Lutz Bachmann, de afgetreden leider van Pegida?
© Reuters

Ondanks een zeker amateurisme, slaagt Pegida erin snel veel volk te verzamelen. Zijn er op de eerste ‘pacifistische mars tegen islamisering’ nog een paar honderd deelnemers, dat aantal groeit snel naar enkele duizenden. Na een maand worden 10.000 koppen geteld. ‘Wir sind das volk’ klinkt uit de vele kelen. Bovendien erg divers, aldus Libération: gepensioneerden, jongeren en gezinnen nemen deel. In die zee van mensen vallen de kaalgeschoren koppen niet zo hard meer op, merkt de krant op. Skinheads, zo zei Bachmann, zijn niet welkom. Niet aanwezig zijn vertegenwoordigers van de traditionele politieke partijen. Zij zijn verrast door het succes van Pegida, net als politicologen en anderen.

Al snel komen ook protestbetogingen op gang, die in sommige steden meer volk verzamelen dan de Pegida-optochten zelf.

‘Er is ook geen regenwoud in Duitsland, toch protesteert men er tegen het verdwijnen ervan’

Pegida is ook een vat vol tegenstellingen volgens Libération: in Dresden is er geen buitensporige criminaliteit, noch een enorme populatie vreemdelingen (2,5 procent). De manifestaten van Pegida in Dresden kennen hoogstwaarschijnlijk geen asielzoekers, behalve van op de televisiezenders die ze verwijten leugenachtig en verkocht te zijn, merkt Libération op.

Ook Günther Jauch, de presentator van een talkshow op Das Erste, stelde zich daar vragen bij. ‘Er zijn 0,4 procent moslims in Dresden, vanwaar toch die angst voor islamisering?’ zo vroeg hij aan Pegida-kopstuk Kathrin Oertel. Haar creatieve antwoord circuleert ondertussen middels veel bekeken filmpjes op het internet: ‘In Duitsland wordt ook geprotesteerd tegen het verdwijnen van het regenwoud, ook al hebben we geen regenwoud in Duitsland.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bachmann: ‘Ja, ik reed zwart op het openbaar vervoer’

Bachmann zelf is niet onbesproken, nog los van zijn provocatieve politieke stellingnames. Hij heeft een crimineel verleden, waar hij zelf over grapt. ‘Het is niet gelukt onze beweging te breken door er een nazipartij van te proberen maken, dus spitten ze nu mijn verleden uit. Ja, ik heb verschillende delicten op mijn naam staan. Zo reed ik zwart op het openbaar vervoer.’ Zijn medestanders kunnen hartelijk lachen om Bachmanns ludieke antwoorden. Lachend vertelt hij tijdens een demonstratie ook over zijn drugsverleden. Jeugdzonden, nog volgens zijn medestanders.

Lutz Bachmann.
Lutz Bachmann. © BelgaImaga

Niet zo volgens de informatie van Libération: Bachmann is tot drie en een half jaar veroordeeld voor 16 inbraken en diefstallen tijdens de jaren ’90. Hij vluchtte na zijn veroordeling, met een schuilnaam, naar Zuid-Afrika, maar werd uiteindelijk uitgeleverd. Bachmann: ‘Dat ging erg efficiënt, niet zoals ze dat bij ons doen met criminele vreemdelingen.’ Hij kwam vroeger vrij wegens goed gedrag, maar werd in 2008 opnieuw opgepakt voor drugshandel. Ook bij een tweede arrestatie had hij volgens Arte meer dan 40 gram cocaïne op zak. Aangezien hij slechts voorwaardelijk vrij is, mag hij zich niet verkiesbaar stellen tot februari van dit jaar. ‘Er zijn toch veel politici met een crimineel verleden,’ zei hij aan The Financial Times.

‘Stasi-zwijn’

Hij is niet mals voor die politici, zo schrijft Arte. Bachmann noemt de leider van Die Linke ‘een Stasi-zwijn’, de Groenen ‘eco-terroristen’ en de socialistische partij ‘een bende criminelen’. Nochtans zou Bachmann ook gezegd hebben ’tegen elke vorm van extremisme’ te zijn. Hij ontkent ook de leider te zijn van een extreemrechtse beweging. ‘Men wil van mij een extremist maken, maar ik heb islamitische vrienden.’ In The Financial Times: ‘Wij zijn heel normale mensen’. Slechts één procent van Pegidia zouden skinhead zijn, maakt hij zich sterk. En die zijn niet welkom, aldus nog Bachmann.

Toch zijn moslims in Dresden bang voor Pegida, zo citeert L’OBS in een reportage de woordvoerder van een moskee: ‘Sinds Pegida is het leven van moslims veel beperkter. Ze vermijden om nog na 15 uur op straat te komen als er manifestaties zijn.’ Student Ibrahim bevestigt dat: ‘Op maandagavond ga ik niet naar de stad. Ik ben bang dat die optochten in geweld ontaarden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content