Straat van Hormuz: Londen wil door Europa geleide maritieme beschermingsmissie

Een Iraans oorlogsschip in de Straat van Hormuz. © Belga Image

De Britse regering wil een door Europa geleide maritieme beschermingsmissie op poten zetten om vrachtschepen op een veilige manier door de straat van Hormuz te laten varen.

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt gezegd, nadat zaterdag in de Perzische Golf een Britse olietanker werd onderschept door Iran.

‘Omdat de vrijheid van navigatie in het belang is van alle staten, gaan we kijken hoe we een door Europa geleide maritieme beschermingsmissie kunnen opzetten om de veilige doorgang van bemanningsleden en cargo in deze belangrijke regio te verzekeren’, aldus Hunt.

Hij voegde eraan toe dat het VK de afgelopen twee dagen ‘constructieve’ gesprekken heeft gevoerd met een aantal landen. De missie zou complementair zijn aan de gelijkaardige inspanningen die de Verenigde Staten al voeren, klinkt het. ‘Ze gaat geen deel uitmaken van het beleid van de VS om een maximale hoeveelheid druk te zetten op Iran, aangezien we geëngageerd blijven om de nucleaire deal met Iran te behouden’, aldus de minister.

Gespannen

Het departement van Mobiliteit heeft het veiligheidsniveau voor schepen onder de Britse vlag in de straat van Hormuz ondertussen tot niveau 3 opgetrokken en raadt aan om de regio voorlopig te vermijden.

De relaties tussen Iran en het Verenigd Koninkrijk zijn gespannen nadat de Iraanse olietanker Grace 1 eerder deze maand aan de ketting werd gelegd in Gibraltar. Londen beschuldigde Iran er later van een Brits schip in de Golf te hebben aangevallen.

Olietoevoer

De situatie rond Iran is geen reden tot zorg over de toevoer van olie. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een reactie op de onderschepping van de Britse olietanker.

Consumenten hoeven zich volgens het IEA niet ongerust te maken over gebrekkige olietoevoer en dus onder meer over stijgende prijzen aan de pomp.

De wereldwijde olieproductie was hoger dan de vraag in de eerste helft van dit jaar, waardoor de voorraden in die periode met 900.000 vaten ruwe olie per dag zijn aangevuld. De reserves bedragen nu 2,9 miljard vaten.

Vitale route

Het IEA zegt de situatie in de Straat van Hormuz nauwlettend in de gaten te houden. Het recht op vrij vervoer van energiehouders is van groot belang voor de wereldeconomie.

De Straat van Hormuz ten zuiden van Iran is een vitale doorvoerroute voor olietankers. Ongeveer 20 procent van de olietoevoer ter wereld passeert de verbinding tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content