Storm Libië: Meer dan 5.200 doden bij overstromingen

TOPSHOT - Men walk past debris of buildings caused by flash floods in Derna, eastern Libya, on September 11, 2023. Flash floods in eastern Libya killed more than 2,300 people in the Mediterranean coastal city of Derna alone, the emergency services of the Tripoli-based government said on September 12. (Photo by AFP) (Photo by -/AFP via Getty Images) © AFP

Volgens het Oost-Libische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn al zeker 5.200 mensen om het leven gekomen door de ravage en overstromingen die storm Daniel heeft aangericht. Dat meldt onder andere nieuwszender Al Jazeera dinsdag.

Daniel trof zondagnamiddag het oosten van Libië. In de stad Derna, aan de grens met Egypte, begaven twee dammen het en werd een kwart van de stad door de watermassa weggevaagd. Hier alleen al zijn inmiddels honderden inwoners begraven.

Eerder waarschuwde de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halvemaanverenigingen (IFRC) dat er mogelijk duizenden dodelijke slachtoffers zijn en dat er momenteel sprake is van bijna tienduizend vermisten. Reddingswerkers zoeken intussen naarstig verder naar mogelijke overlevenden en lichamen van overleden inwoners.

Storm Libië
Het Libische Derna werd getroffen door een erge overstroming die het leven koste aan meer dan 2.000 mensen. Foto: 11 september. © Getty Images

“De situatie in Derna is schokkend en dramatisch”, aldus woordvoerder Oussama Ali. “We hebben nood aan meer steun om levens te redden, want er zijn nog altijd mensen onder het puin en elke minuut telt”, zei hij nog.

Libië

Libië is verdeeld tussen rivaliserende regeringen in het oosten en het westen. De autoriteiten in het oosten van het land zeiden dat de twee voornaamste dammen op de rivier Wadi Derna het in de nacht van zondag op maandag hadden begeven. Het losgebroken water veroorzaakte grote modderstromen, verwoestte bruggen en sleurde talrijke woningen mee. 

Europese Unie bereid tot hulp aan Libië

De Europese Unie is bereid steun te verlenen aan Libië, dat is getroffen door verwoestende overstromingen. Dat heeft de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, Josep Borrell, dinsdag laten weten.

“De beelden van de verwoesting in Libië, geteisterd door extreme weersomstandigheden die het tragische verlies van vele mensenlevens hebben veroorzaakt, stemmen tot droefheid. De EU volgt de situatie op de voet en is bereid steun te bieden”, zo zei Borrell op het X-netwerk (voorheen Twitter). 

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, benadrukte ook dat de EU bereid is om het Libische volk en de families van de slachtoffers van de overstromingen, die vooral het oosten van het land treffen, te helpen.

Partner Content