Stoltenberg roept op om met China ‘niet zelfde fout te maken’ als met Moskou

Jens Stoltenberg in München op 18 februari 2023. © Getty Images

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft de westerse landen zaterdag opgeroepen “om niet dezelfde fout te maken met China” als met Rusland. “We mogen niet te afhankelijk worden van producten en grondstoffen die we importeren”, zei Stoltenberg in een toespraak tijdens de veiligheidsconferentie in München.

“De oorlog in Oekraïne heeft het gevaar getoond van een overdreven vertrouwen in autoritaire regimes”, zei Stoltenberg. “Niet lang geleden hielden velen vol dat de Russische import een puur economische kwestie was. Dat is niet zo. Het is een politieke kwestie.”

Volgens Stoltenberg “gaat het over onze veiligheid”. “Want de Europese afhankelijkheid van Russische energie heeft ons kwetsbaar gemaakt.” Volgens hem moet “vermeden worden om belangrijke technologie te exporteren die tegen ons kan worden gebruikt, en moet onze essentiële infrastructuur beschermd worden”. 

Stoltenberg zei dat we “uiteraard moeten blijven handel drijven en ons economisch moeten engageren met China”. “Maar onze economische belangen mogen het niet halen van onze veiligheidsbelangen”, klinkt het. Stoltenberg zegt dat het “normaal is dat we ons beschermen”. 

“Maar daarbij moeten we eraan denken dat de handel met vrienden en bondgenoten ons sterker en weerbarstiger maakt. We mogen geen nieuwe barrières creëren tussen vrije en open economieën”, zei Stoltenberg. “De belangrijkste les van de oorlog in Oekraïne is dat Noord-Amerika en Europa verenigd moeten blijven.”

Meer dan 150 regeringsvertegenwoordigers tekenen present bij de jaarlijkse internationale veiligheidsconferentie. Onder hen is ook de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi, die naar Moskou trekt na een bezoek aan Europa.

China kondigt vredesinitiatief aan

China werkt aan een vredesinitiatief om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te beëindigen. Dat heeft de Chinese topdiplomaat Wang Yi zaterdag aangekondigd op de internationale veiligheidsconferentie in München.

Hoe het voorstel er concreet uit zal zien is niet duidelijk, maar Wang had het over een “politieke oplossing” voor de “Oekraïense crisis” met de focus op “vrede en dialoog”. Sancties en andere vormen van druk “werken niet om conflicten tussen staten op te lossen”, zei hij ook.  Het hoofd van de Chinese diplomatie trekt na de veiligheidsconferentie naar de Russische hoofdstad Moskou.

De westerse bondgenoten hopen dat Peking druk zal uitoefenen op het Kremlin om de invasie in Oekraïne te stoppen. China heeft de Russische agressie tot nog toe echter nog niet veroordeeld. 

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock waarschuwde zaterdag meteen dat het niet de bedoeling is dat Moskou Oekraïens territorium inpikt in eventuele vredesonderhandelingen. Een rechtvaardige vrede bestaat erin dat “diegene die territoriale integriteit schendt, met name Rusland, zijn troepen terugtrekt uit bezet grondgebied”, zei ze. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski benadrukte eerder al meermaals dat hij geen afstand zal doen van Oekraïens bezet grondgebied.

Lees meer over:

Partner Content