Stockholm verzekert Ankara dat het geen geld of wapens aan terreurorganisaties levert

Zweeds premier Magdalena Andersson. © Belga

Zweden levert geen geld of wapens aan terreurorganisaties, heeft premier Magdalena Andersson woensdag gezegd tijdens een persconferentie in Stockholm. NAVO-lid Turkije weigert vooralsnog de Zweedse NAVO-kandidatuur te steunen, omdat het land Koerdische groeperingen zou ondersteunen.

Zweedse en Finse delegaties zijn woensdag naar Ankara gereisd voor gesprekken over de NAVO-ambities.

Vorige week dienden Zweden en Finland hun aanvraag in om aan te sluiten bij de verdragsorganisatie. Aanvankelijk verwachtte secretaris-generaal Jens Stoltenberg een snelle goedkeuring, maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bleef de voorbije dagen herhalen dat hij zich verzet tegen een NAVO-lidmaatschap van Finland en, vooral, Zweden.

De 29 andere NAVO-lidstaten gaven intussen wel al aan dat ze de twee landen met open armen zullen ontvangen, maar alle 30 lidstaten moeten een lidmaatschapsaanvraag goedkeuren.

Zweedse wapens

Het Turkse leger heeft echter in een operatie tegen de terroristische PKK in grotten van de Koerdische guerrillabeweging weer Zweedse antitankwapens gevonden. De Turkse krant Takvim meldt dit woensdag op basis van het ministerie van Defensie.

Volgens het Turkse leger is het niet voor het eerst dat de Zweedse wapens van het type AT-4 bij PKK-strijders worden gevonden. De mededeling heeft vermoedelijk te maken met de diplomatieke inspanningen van Finland en Zweden.

Het draagbare antitankwapen AT-4 van de firma Saab Bofors Dynamics is al geruime tijd een enorm commercieel succes voor de producenten en wordt over de hele wereld gebruikt.

Partner Content