De lijst met landen waar de gevaarlijke bacterie enterohemorragische E.coli (EHEC) opduikt, wordt almaar langer. Ook in Frankrijk en Zwitserland worden mogelijke besmettingen gemeld. In Duitsland vielen al zeker tien doden door de bacterie; er is ook sprake van meer dan duizend bevestigde en verdachte infecties. Ondertussen laat de Tsjechische levensmiddeleninspectie weten dat de bacterie op komkommers in Tsjechische winkels zou zijn aangetroffen. Het is onduidelijk of er al komkommers verkocht werden. Er zijn in Tsjechië voorlopig nog geen meldingen van besmettingen.

Stijgend aantal besmettingenIn Frankrijk werden zaterdagavond drie verdachte gevallen gemeld van voedselvergiftiging, "gelinkt aan een epidemie in Duitsland". Frankrijk liet ook een lot komkommers uit de winkelrekken halen. Als het in Frankrijk inderdaad om de EHEC-bacterie gaat, dan is die ondertussen in 8 landen aangetroffen. In Zwitserland werd tijdens het weekend een tweede geval van EHEC-besmetting bevestigd. Voorts zijn er 25 besmettingen bevestigd in Zweden, 7 in Denemarken, 3 in Groot-Brittannië, 2 in Oostenrijk en 1 in Nederland.

België EHEC-vrij

Volgens de Duitse autoriteiten komen de komkommers aan de bron van de besmetting uit Spanje. In dat land werd nog geen EHEC-infectie vastgesteld. In België werden geen sporen aangetroffen van de gevaarlijke bacterie, zo deelde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zaterdag nog mee. "We blijven de situatie goed opvolgen en controles uitvoeren, maar op dit moment is er geen ongerustheid nodig. In België zijn er geen zieken vastgesteld", aldus een woordvoerder.

Oostenrijk: oproep tot vernieting sommige Spaanse groenten

Het Oostenrijkse voedselveiligheidsagentschap (AGES) heeft consumenten ondertussen opgeroepen om sommige groenten afkomstig uit Spanje en die verkocht werden door bepaalde winkels, te vernietigen. De producten zouden kunnen besmet zijn met de gevaarlijke bacterie enterohemorragische E.coli (EHEC), waaraan tot nog toe tien mensen zijn gestorven in Duitsland. De verdachte komkommers, tomaten en aubergines waarvan sprake, zijn geteeld door de Spaanse producent Frunet en werden via Duitsland verscheept naar Oostenrijk. Het Oostenrijkse voedselagentschap meldde nog dat de distributeurs de producten in kwestie al hadden teruggeroepen bij 33 Oostenrijkse handelszaken. (Belga/INM)

De lijst met landen waar de gevaarlijke bacterie enterohemorragische E.coli (EHEC) opduikt, wordt almaar langer. Ook in Frankrijk en Zwitserland worden mogelijke besmettingen gemeld. In Duitsland vielen al zeker tien doden door de bacterie; er is ook sprake van meer dan duizend bevestigde en verdachte infecties. Ondertussen laat de Tsjechische levensmiddeleninspectie weten dat de bacterie op komkommers in Tsjechische winkels zou zijn aangetroffen. Het is onduidelijk of er al komkommers verkocht werden. Er zijn in Tsjechië voorlopig nog geen meldingen van besmettingen.Stijgend aantal besmettingenIn Frankrijk werden zaterdagavond drie verdachte gevallen gemeld van voedselvergiftiging, "gelinkt aan een epidemie in Duitsland". Frankrijk liet ook een lot komkommers uit de winkelrekken halen. Als het in Frankrijk inderdaad om de EHEC-bacterie gaat, dan is die ondertussen in 8 landen aangetroffen. In Zwitserland werd tijdens het weekend een tweede geval van EHEC-besmetting bevestigd. Voorts zijn er 25 besmettingen bevestigd in Zweden, 7 in Denemarken, 3 in Groot-Brittannië, 2 in Oostenrijk en 1 in Nederland. België EHEC-vrij Volgens de Duitse autoriteiten komen de komkommers aan de bron van de besmetting uit Spanje. In dat land werd nog geen EHEC-infectie vastgesteld. In België werden geen sporen aangetroffen van de gevaarlijke bacterie, zo deelde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zaterdag nog mee. "We blijven de situatie goed opvolgen en controles uitvoeren, maar op dit moment is er geen ongerustheid nodig. In België zijn er geen zieken vastgesteld", aldus een woordvoerder. Oostenrijk: oproep tot vernieting sommige Spaanse groenten Het Oostenrijkse voedselveiligheidsagentschap (AGES) heeft consumenten ondertussen opgeroepen om sommige groenten afkomstig uit Spanje en die verkocht werden door bepaalde winkels, te vernietigen. De producten zouden kunnen besmet zijn met de gevaarlijke bacterie enterohemorragische E.coli (EHEC), waaraan tot nog toe tien mensen zijn gestorven in Duitsland. De verdachte komkommers, tomaten en aubergines waarvan sprake, zijn geteeld door de Spaanse producent Frunet en werden via Duitsland verscheept naar Oostenrijk. Het Oostenrijkse voedselagentschap meldde nog dat de distributeurs de producten in kwestie al hadden teruggeroepen bij 33 Oostenrijkse handelszaken. (Belga/INM)