Jimmy Wals, de stichter van Wikipedia, dreigt ermee de Engelstalige pagina van zijn enorm populaire online-encyclopedie te sluiten, als de geplande SOPA-wet (Stop Online Piracy Act) er door komt in Amerika.

Die wet, een voorstel van Republikeinse en Democratische parlementsleden, wil het mogelijk maken om sites die vanuit het buitenland beheerd worden, en dus ontsnappen aan de Amerikaanse wetgeving, te blokkeren als er illegale inhoud op staat.

De SOPA-wet heeft al heel wat tegenstanders, zoals Facebook, Google, Mozilla en organisaties die de vrijheid van meningsuiting willen beschermen. Eigenlijk zijn enkel Hollywood en de platenindustrie voor, schrijft de Franse nieuwswebsite 20minutes.fr.

En nu kant een ander interneticoon zich dus ook tegen. Wales wil niet weten van de wet, omdat die een negatieve impact zou hebben op Wikipedia, dat door vrijwilligers in elkaar gebokst wordt. Volgens Wales zou de SOPA-wet sites die gemaakt worden door hun gebruikers, zoals Wikipedia, dwingen extra beperkingen op te leggen of continu het doen en laten van haar medewerkers te controleren.

Staken

Wales vroeg de mening van zijn lezers en medewerkers over zijn voorstel - een staking. Op zijn Wikipediapagina geeft hij het voorbeeld van de Italiaanse Wikipediagemeenschap. Het Italiaanse parlement had beslist dat de inhoud van websites zou moeten gewijzigd worden op eenvoudige aanvraag van een betrokken persoon, zonder externe arbitrage. De Italiaanse "Wikipedians", zoals Wales de Wikipediamedewerkers noemt, vonden dat daarmee hun redactionele onafhankelijkheid in het gevaar kwam. Waarop ze 'hun' Wikipedia platlegden. "Het Italiaanse parlement kwam meteen terug op haar beslissing," schrijft Wales.

Vergadering met Witte Huis

Wales waarschuwt de "Wikipedians" er nu voor dat er een veel ergere wet zit aan te komen, "onder de misleidende naam 'Stop Online Piracy Act'". Hij zegt dat hij misschien een vergadering heeft met het Witte Huis, samen met andere vertegenwoordigers van "topinternetbedrijven".

Wales: 'Onze kracht moet niet onderschat worden'

Wales zegt nog het een goed idee te vinden te luisteren naar wat "het gemeenschapsgevoel" is over deze kwestie. Hij stelt alvast een staking voor en wil de Engelstalige pagina voor even sluiten, om zo druk uit te oefenen op het Amerikaans Congres. "Onze kracht moet niet onderschat worden," maakt Wales zich sterk. (SD)