Steve Bannon en Trump op ramkoers nadat Bannon Trump Jr. van 'verraad' beschuldigt

De vroegere rechterhand van de Amerikaanse president Donald Trump, Steve Bannon, neemt in een nieuw boek geen blad voor de mond over de ontmoeting tussen Trumps zoon en een Russische advocate. Advocaten van Trump ondernemen gerechtelijke stappen tegen Bannon.

Steve Bannon © Belga

De uitlatingen van Bannon staan in het boek 'Fire and Fury: Inside the Trump White House' van journalistMichael Wolff over het Witte Huis onder Trump. Het verschijnt volgende week en is gebaseerd op naar verluidt 200 interviews. Bannon zelf heeft het Witte Huis in augustus 2017 verlaten.

In het boek, dat The Guardian al kon inkijken, laat Bannon zijn licht schijnen over een ontmoeting in juni 2016 tussen Donald Trump Jr., de oudste zoon van Amerikaans president Donald Trump, en de Russische advocate Natalia Veselnitskaja. Trump Jr. gaf juni vorig jaar toe dat de ontmoeting plaatsgevonden had, nadat de advocate hem gevoelige informatie over Hillary Clinton had aangeboden. 'Als het dat is wat u zegt, daar hou ik wel van,' antwoordde hij. Trump Jr. zou niet geweten hebben dat de advocate banden had met het Kremlin.

Op de vergadering die uiteindelijk plaatsvond, waren ook zijn schoonbroer Jared Kushner en de toenmalige campagneleider van Trump, Paul Manafort, aanwezig.

Bannon zegt daarover in het boek: 'de drie belangrijkste personen van de campagne vonden het een goed idee om in een conferentieruimte op de 25ste verdieping van de Trump Tower (in New York) een vertegenwoordigster van een buitenlandse regering te ontmoeten, zonder advocaten. Zelfs als u denkt dat dit geen verraad was, niet onpatriottisch en geen rotzooi, en ik denk dat het dat allemaal wel is, had iemand meteen de FBI moeten verwittigen', aldus de controversiële voormalige hoofdstrateeg van Trump.

Het kamp-Trump zegt dat de ontmoeting 'maar enkele minuten' heeft geduurd en dat de advocate 'geen informatie van waarde' heeft gegeven om Clinton in een slecht daglicht te stellen. Volgens Trump Jr. lobbyde de Russin tegen een Amerikaanse wet die sancties oplegt aan Russische autoriteiten die van mensenrechtenschendingen worden verdacht.

Reactie Trump

Amerikaanse media berichten dat Trumps advocaten op woensdagavond (Amerikaanse tijd) gerechtelijke stappen zouden hebben ondernomen tegen Bannon. Zo betogen ze dat Bannon een geheimhoudingscontract, een zogenaamd 'non-disclosure agreement', dat hij ondertekende bij zijn vertrek uit het Witte Huis heeft verbroken.

De advocaten hebben Bannon een gerechtelijk verzoekschrift gestuurd waarin ze eisen dat hij onmiddellijk ophoudt met misprijzende commentaren over Trump en zijn familie.

Onderzoek naar banden met Witte Huis

Speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoekt of er banden waren tussen de presidentscampagne van Donald Trump en Moskou, concentreert zich volgens Bannon op het witwassen van geld. 'De weg naar Trump leidt rechtstreeks langs Paul Manafort, Don Jr. en Jared Kushner'.

In de Rusland-affaire zijn al vier mensen aangeklaagd, onder wie Manafort. Donald Trump Jr. is in december achter gesloten deuren in het Congres ondervraagd over de ontmoeting in de Trump Tower. De Deutsche Bank is dan weer gedagvaard om documenten omtrent zijn zakelijke relaties met het Trump-imperium voor te leggen. Maar volgens Bannon spitst het onderzoek zich ook toe op enorme leningen die de Duitse bank aan Jared Kushner heeft verleend.

'Bannon heeft niks met mijn presidentschap te maken

President Donald Trump heeft intussen op de uitlatingen gereageerd. 'Steve Bannon heeft niks te maken met mij of mijn presidentschap. Toen hij ontslagen werd, verloor hij niet alleen zijn job maar ook zijn verstand.' Volgens Trump kwam Bannon pas aan boord van zijn team toen hij het Republikeinse nominatie al lang op zak had. 'Nu hij het op zijn eentje moet rooien, merkt Bannon dat winnen niet zo makkelijk is als ik het doe lijken. Steve had heel weinig verdienste in onze historische overwinning.'

'Steve vertegenwoordigt mijn kiezers niet, hij doet het enkel voor zichzelf,' aldus de president. 'Steve doet alsof hij een oorlog voert met de media, die hij een oppositiepartij noemt, maar hij bracht zijn tijd in het Witte Huis door met het lekken van informatie om zichzelf veel belangrijker te laten lijken dan hij was.'

Lees meer...