In Egypte is Abdel Fattah al-Sisi, die het leger leidde tijdens de afzetting van oud-president Mohammed Morsi, goed op weg om volgend jaar de nieuwe Egyptische president te worden. Enkele andere mogelijke kandidaten haken af in het voordeel van al-Sisi.

Oud-premier Ahmed Shafiq, die tweede werd bij de vorige presidentsverkiezingen, zei aan het persagentschap Reuters niet te zullen meedingen naar het presidentschap als de legerleider al-Sisi deelneemt.

Deze verklaring zet de toon onder de tegenstanders van Morsi. De steun die al-Sisi krijgt, lijkt meer en meer te groeien. Toch heeft de generaal zelf nog geen beslissing genomen over een eventuele deelname.

'Ideale kandidaat'

Verschillende andere mogelijke kandidaten laten hun deelname afhangen van generaal al-Sisi. Oud-secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Mousa, die vorig jaar ook presidentskandidaat was, zei dat Sisi met een 'straatlengte voorsprong' zou winnen. "Het zou onwezenlijk zijn om het tegen hem op te nemen", klonk het.

Egypte heeft iemand nodig die beslissende knopen kan doorhakken, los van de politieke impact

Amr Mousa, oud-secretaris-generaal Arabische Liga

"Egypte heeft iemand nodig die beslissende knopen kan doorhakken als het nodig is, los van de politieke impact ervan", aldus Amr Mousa

Ook de nummer drie van de presidentsverkiezingen vorig jaar, Hamdeen Sabahi, verklaarde in een onafhankelijke context dat al-Sisi "een ideale kandidaat" is om de volgende president van Egypte te worden.

Chocolade

Bovendien staat een groot deel van de bevolking achter de legerleider die Mohammed Morsi ten val bracht. In kleine buurtwinkeltjes in Caïro wordt chocolade verkocht met de afdruk van zijn hoofd. "Al-Sisi is een held, ik zie hem als een nationaal symbool. Hij heeft ons land gered van het gevaar dat president Morsi met zich meebracht", vertelt verkoopster Bahyra Jalal aan BBC.

Maar de buit is nog niet binnen voor al-Sisi. Zo is de exacte datum van de presidentsverkiezing nog niet bekend. En in het woelige Egypte kan de situatie snel omslaan in het voordeel, maar ook in het nadeel van een leidersfiguur. Tot slot is de houding van huidig interim-president Adly Mansour nog onzeker.

In Egypte is Abdel Fattah al-Sisi, die het leger leidde tijdens de afzetting van oud-president Mohammed Morsi, goed op weg om volgend jaar de nieuwe Egyptische president te worden. Enkele andere mogelijke kandidaten haken af in het voordeel van al-Sisi.Oud-premier Ahmed Shafiq, die tweede werd bij de vorige presidentsverkiezingen, zei aan het persagentschap Reuters niet te zullen meedingen naar het presidentschap als de legerleider al-Sisi deelneemt.Deze verklaring zet de toon onder de tegenstanders van Morsi. De steun die al-Sisi krijgt, lijkt meer en meer te groeien. Toch heeft de generaal zelf nog geen beslissing genomen over een eventuele deelname.Verschillende andere mogelijke kandidaten laten hun deelname afhangen van generaal al-Sisi. Oud-secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Mousa, die vorig jaar ook presidentskandidaat was, zei dat Sisi met een 'straatlengte voorsprong' zou winnen. "Het zou onwezenlijk zijn om het tegen hem op te nemen", klonk het. "Egypte heeft iemand nodig die beslissende knopen kan doorhakken als het nodig is, los van de politieke impact ervan", aldus Amr MousaOok de nummer drie van de presidentsverkiezingen vorig jaar, Hamdeen Sabahi, verklaarde in een onafhankelijke context dat al-Sisi "een ideale kandidaat" is om de volgende president van Egypte te worden. Bovendien staat een groot deel van de bevolking achter de legerleider die Mohammed Morsi ten val bracht. In kleine buurtwinkeltjes in Caïro wordt chocolade verkocht met de afdruk van zijn hoofd. "Al-Sisi is een held, ik zie hem als een nationaal symbool. Hij heeft ons land gered van het gevaar dat president Morsi met zich meebracht", vertelt verkoopster Bahyra Jalal aan BBC. Maar de buit is nog niet binnen voor al-Sisi. Zo is de exacte datum van de presidentsverkiezing nog niet bekend. En in het woelige Egypte kan de situatie snel omslaan in het voordeel, maar ook in het nadeel van een leidersfiguur. Tot slot is de houding van huidig interim-president Adly Mansour nog onzeker.