Stephen Hawking centrale gast in openingsceremonie Paralympische Spelen

© Reuters

In Londen zijn de veertiende Spelen voor mensen met een fysieke en mentale handicap feestelijk geopend.

De Britse Queen Elizabeth II verklaarde de Paralympische Spelen officieel geopend. Dat gebeurde tijdens een openingshow die aan wetenschap en kennis gewijd was.

Een tot de nok gevuld Olympisch Stadion (80.000 toeschouwers) kon zien hoe de wereldberoemde verlamde Britse natuurkundige Stephen Hawking het startsein mocht geven voor de ceremonie.

Hawking nam de bezoeker mee naar het universum en het ontstaan daarvan. Zo verwees de appel naar de zwaartekrachttheorie van Isaac Newton. De ceremonie werd uiteindelijk één grote ontdekkingstocht van de centrale figuur Miranda.

De 86-jarige Queen verwelkomde het publiek aan de zijde van Sir Philip Craven, de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité. De vlag van Groot-Brittanië werd gehesen en God Save The Queen galmde door het hele stadion. Hierna mochten de landen en hun atleten de intrede maken. België kwam met een delegatie van 40 atleten binnen. Discuswerper Gino De Keersmaeker mocht voorop de vlag dragen.

Na het tweede deel van het optreden, werd het tijd om het olympisch vuur aan te steken. Joe Townsend, een Britse paralympische triatleet kreeg de eer om met de vlam binnen te vliegen. De fakkel werd doorgegeven aan Margaret Maughan, die Groot-Brittannië in 1960 de eerste gouden plak bezorgde op de Paralympische Spelen. Zij deed het paralympisch vuur branden.

De ceremonie werd afgesloten met het nummer “I am what I am”. De Paralympische Spelen zijn hiermee officieel gestart. Ruim 4.200 atleten uit 166 landen strijden tot 9 september voor eremetaal. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content