Stemt het Catalaans parlement zo meteen voor de Catalaanse onafhankelijkheid?

27/10/17 om 14:09 - Bijgewerkt om 15:20

De Catalaanse parlementsleden komen momenteel samen om de debatteren over artikel 155 dat de Spaanse regering wil invoeren. De regeringspartijen hebben een motie ingediend om de onafhankelijkheid unilateraal uit te roepen.

Stemt het Catalaans parlement zo meteen voor de Catalaanse onafhankelijkheid?

Carles Puigdemont tijdens de plenaire zitting in het Catalaanse parlement op vrijdag 27/10/2017. © Belga

De Catalaanse parlementsleden stemmemn momenteel over de onafhankelijkheid van de Spaanse regio. Tegelijkertijd gaan ze in Madrid door met de gesprekken over de activering van artikel 155 van de Spaanse grondwet, dat de Catalaanse autonomie deels moet opheffen.

De leider van de Catalaanse Partido Popular Xavier García Albiol, die een partijgenoot is van Spaans premier Mariano Rajoy heeft al aangegeven dat ze niet zullen deelnemen aan de stemming. Ook de fractieleider van de Catalaanse socialistische partij, die gelieerd is aan de Spaanse socialisten van de PSOE, heeft te kennen gegeven dat haar fractie het parlement zal verlaten indien het daadwerkelijk tot een stemming komt.

De leden van de onafhankelijkheidsalliantie hadden allemaal een geel lintje opgespeld om de vrijlating van Jordi Cuixart en Jordi Sànchez te eisen, voorzitters van respectievelijk van Omnium Cultural en de Catalaanse Nationale Vergadering (ANC), beide Catalaanse onafhankelijksorganisaties.

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de stemming begonnen. Het gros van de Catalaanse oppositiepartijen verlaten de zaal, terwijl 'viva Catalunya' door de zaal galmt. Andere oppositieleden leggen Catalaanse en Spaanse vlaggen naast elkaar op de parlementsbanken. Ondertussen hebben ook zij de zaal verlaten. Tijdens de stemming keerden de oppositieleden terug naar de kamer.

De zitting in het Catalaans parlement wordt voorgegaan door parlementsvoorzitter Carme Forcadell, die door het Spaanse gerecht wordt vervolgd omdat ze eerder debat over de eventuele Catalaanse onafhankelijkheid in het parlement had toegelaten. De Junts pel Si, de regeringsalliantie die voor onafhankelijkheid is, heeft de parlementsvoorzitter gevraagd om de stemming anoniem te doen, wat zij ook heeft goedgekeurd. Vanvoor in het halfrond staat momenteel een glazen stembus waarin de nog aanwezige parlementsleden hun stem deponeren.

Verhit debat

Parlementslid van de Catalaanse Ciudadanos, Carlos Carrizosa, noemde tijdens het debat de onafhankelijkheidsverklaring onverantwoord en ongrondwettelijk. Hij verscheurde bij zijn laatste woorden symbolisch de motie achter zijn spreekgestoelte. 'Jullie wanen jullie zelf een God. Er bestaat geen enkel gerechtshof dat de wetten die jullie uitvinden kan aanvechten', klonk het.

Ook de socialistische partij PSC is allerminst te vinden voor een onafhankelijkheidsverklaring. 'Het is niet zinvol om een ??kleine staat te creëren die in de marge zal opereren. Het zal een verarmde en gebroken natie zijn, zonder enige toekomst. De Junts pel Si hebben met hun campagne bewust verdeeldheid gezaaid. Het is onmogelijk om daarop een nieuwe natie op te richten. De onafhankelijkheidsbeweging denkt dat ze de enige legitieme vertegenwoordiger van de Catalaanse bevolking is. Wij willen dat Spanje en Catalonië vreedzaam met elkaar kunnen samenleven', zei Eva Granados. De PSC heeft intussen aan het Spaanse Grondwettelijk Hof gevraagd om de motie die moet worden gestemd ongrondwettelijk te verklaren.

Alejandro Fernández Álvarez , parlementslid voor de Catalaanse Partido Popular is niet te spreken over de houding van de onafhankelijkheidsalliantie. 'Jullie hebben populisme volgens het boekje uitgevoerd met slachtofferschap en utopische oplossingen. Iedereen die anders over de onafhankelijkheid denkt, hebben jullie gestigmatiseerd. Wie is er dan de fascist?', aldus Fernández.

De anti-kapitalistische CUP, die de onafhankelijkheidsregering gedoogsteun gaf en geeft met het oog op het referendum en de Catalaanse onafhankelijkheid, herhaalt haar eis om Catalonië als een onafhankelijke staat uit te roepen. 'De uitslag van het onafhankelijkheidsreferendum heeft ons de legitimiteit verschaft om van de Catalaanse regio een republiek te maken. Het Catalaans parlement heeft geen enkele andere keuze dan de onafhankelijkheid goed te keuren. Indien we het mandaat van het Catalaanse volk niet uitvoeren zou dit de democratische tekortkomingen van de Spaanse staat blootleggen', zegt Carles Riera .

Marta Rivera, parlementslid voor de Junts pel Si (Samen voor Ja) en partijgenote van Catalaans president Puigdemont, vraagt aan de liberale Ciudanados of die partij aan de Spaanse politie kan vragen om haar niet meer te schaduwen op straat. 'We moeten de onafhankelijkheid uitroepen. Het referendum van 1 oktober was een verlies voor elke Catalaan. Als jullie (de oppositie; nvdr) daar iets aan wil veranderen, dan had de grondwet maar veranderd moeten worden. Maar elk voorstel van het Catalaans Parlement wordt door Spanje zowel politiek als gerechtelijk gedwarsboomd. Via het referendum hebben we het mandaat gekregen van de bevoking. Dat is onze opvatting van de democratie.'

Onze partners