De verdachte noemt in zijn verklaring ook de extreemrechtse Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV). Over de omstreden en afgeblazen cartoonwedstrijd die Wilders organiseerde, heeft de verdachte dan weer niks gezegd.

Het Openbaar Ministerie zegt ook dat er tot nu toe geen enkele aanwijzing is dat de man met anderen zou hebben samengewerkt. Wel is het intussen duidelijk dat de Afghaan bewust vanuit Duitsland naar Amsterdam is gereisd.

Wilders heeft in een tweet al gereageerd. 'Moslimterroristen haten onze manier van leven en onze vrijheden. Ze beantwoorden islamkritiek met geweld. Zo ook deze Jawed S. Bijna wekelijks vinden in heel Europa dit soort gruwelijke steekpartijen plaats op onschuldige mensen', schrijft hij.

Bij de steekpartij in het Amsterdamse station zijn vrijdag twee Amerikanen zwaargewond geraakt. Volgens de politie waren het willekeurige slachtoffers. De verdachte is na zijn daad neergeschoten door de politie. Hij zit nog zeker veertien dagen in de cel.

Politie-agenten hadden de verdachten even van te voren al op de korrel. Zogenoemde 'spotters', speciale agenten van de politie op het Centraal Station, zagen hem en vonden al dat hij apart gedrag vertoonde. Dat zei de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg in het actualiteitenprogramma Pauw. 'Hij liep doelloos rond. Keek niet gewoon zoals mensen die hun weg zoeken.'

De negentienjarige man was drie kwartier op het Centraal Station voor de steekpartij. S. had twee messen bij zich, aldus Aalbersberg. 'Dat waren echt grote messen.' Volgens hem was S. op weg om meer slachtoffers te maken. Aalbersberg is trots op deze agenten. 'Ze hebben veel mensen gered.'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Nederland maandag bedankt voor het snelle en goede optreden van de politie tijdens de steekpartij. Dat deed hij in een telefoongesprek met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, zo zegt de woordvoerder van Pompeo, Heather Nauert, in een verklaring.

'De minister heeft zijn waardering geuit voor het snelle handelen van de politie en voor de steun aan de slachtoffers en hun families', staat in de verklaring. 'Nederlandse en Amerikaanse agenten werken samen aan het onderzoek.' Ook werd in het gesprek benadrukt dat Nederland en de Verenigde Staten samen moeten vechten tegen terrorisme.

De verdachte noemt in zijn verklaring ook de extreemrechtse Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV). Over de omstreden en afgeblazen cartoonwedstrijd die Wilders organiseerde, heeft de verdachte dan weer niks gezegd. Het Openbaar Ministerie zegt ook dat er tot nu toe geen enkele aanwijzing is dat de man met anderen zou hebben samengewerkt. Wel is het intussen duidelijk dat de Afghaan bewust vanuit Duitsland naar Amsterdam is gereisd. Wilders heeft in een tweet al gereageerd. 'Moslimterroristen haten onze manier van leven en onze vrijheden. Ze beantwoorden islamkritiek met geweld. Zo ook deze Jawed S. Bijna wekelijks vinden in heel Europa dit soort gruwelijke steekpartijen plaats op onschuldige mensen', schrijft hij. Bij de steekpartij in het Amsterdamse station zijn vrijdag twee Amerikanen zwaargewond geraakt. Volgens de politie waren het willekeurige slachtoffers. De verdachte is na zijn daad neergeschoten door de politie. Hij zit nog zeker veertien dagen in de cel.Politie-agenten hadden de verdachten even van te voren al op de korrel. Zogenoemde 'spotters', speciale agenten van de politie op het Centraal Station, zagen hem en vonden al dat hij apart gedrag vertoonde. Dat zei de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg in het actualiteitenprogramma Pauw. 'Hij liep doelloos rond. Keek niet gewoon zoals mensen die hun weg zoeken.'De negentienjarige man was drie kwartier op het Centraal Station voor de steekpartij. S. had twee messen bij zich, aldus Aalbersberg. 'Dat waren echt grote messen.' Volgens hem was S. op weg om meer slachtoffers te maken. Aalbersberg is trots op deze agenten. 'Ze hebben veel mensen gered.'De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Nederland maandag bedankt voor het snelle en goede optreden van de politie tijdens de steekpartij. Dat deed hij in een telefoongesprek met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, zo zegt de woordvoerder van Pompeo, Heather Nauert, in een verklaring.'De minister heeft zijn waardering geuit voor het snelle handelen van de politie en voor de steun aan de slachtoffers en hun families', staat in de verklaring. 'Nederlandse en Amerikaanse agenten werken samen aan het onderzoek.' Ook werd in het gesprek benadrukt dat Nederland en de Verenigde Staten samen moeten vechten tegen terrorisme.