In de noodkampen die zijn opgericht na de verwoestende aardbeving van vorig jaar in Haïti zijn al honderden vrouwen het slachtoffer geworden van seksueel geweld. Dat meldt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie roept de Haïtiaanse overheid op tot meer actie.

Een jaar na de aardbeving leven nog altijd meer dan één miljoen mensen in erbarmelijke omstandigheden in tentenkampen in de hoofdstad Port-au-Prince en in het zuiden.

In die kampen lopen vrouwen en jonge meisjes dag en nacht het gevaar slachtoffer te worden van seksueel geweld, staat in het rapport 'Aftershocks. Women speak out against sexual violence in Haïti's camps'. De daders zijn voornamelijk gewapende mannen die 's nachts in de kampen ronddwalen.

Getuigenissen

De eerste 150 dagen na de aardbeving werden er meer dan 250 verkrachtingen in de verschillende kampen gerapporteerd, aldus AI. Eén jaar later blijven slachtoffers van verkrachting zich dagelijks aanmelden bij de lokale vrouwenorganisaties.

In het rapport van AI getuigen meer dan 50 slachtoffers van seksueel geweld, onder wie een 14-jarig meisje, over hun ervaringen.

Onvoldoende hulp Seksueel geweld was reeds voor januari 2010 wijdverspreid in Haïti, maar de omstandigheden sinds de aardbeving hebben de situatie verergerd.

Volgens AI is de beperkte overheidssteun die er voorheen was, nu helemaal verdwenen. Het rapport klaagt ook het gebrek aan veiligheid en politie in en rond de kampen aan.

AI roept de nieuwe regering op dringend de nodige stappen te zetten om het geweld tegen vrouwen te stoppen.

Reportage

Een jaar na de aardbeving trok Knackjournalist Chris De Stoop naar Haïti, en kwam in een zware cholera-epidemie terecht. Op 5, 12 en 19 januari vindt u zijn verhaal in een driedelige reeks in Knack.

In de noodkampen die zijn opgericht na de verwoestende aardbeving van vorig jaar in Haïti zijn al honderden vrouwen het slachtoffer geworden van seksueel geweld. Dat meldt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie roept de Haïtiaanse overheid op tot meer actie. Een jaar na de aardbeving leven nog altijd meer dan één miljoen mensen in erbarmelijke omstandigheden in tentenkampen in de hoofdstad Port-au-Prince en in het zuiden. In die kampen lopen vrouwen en jonge meisjes dag en nacht het gevaar slachtoffer te worden van seksueel geweld, staat in het rapport 'Aftershocks. Women speak out against sexual violence in Haïti's camps'. De daders zijn voornamelijk gewapende mannen die 's nachts in de kampen ronddwalen. Getuigenissen De eerste 150 dagen na de aardbeving werden er meer dan 250 verkrachtingen in de verschillende kampen gerapporteerd, aldus AI. Eén jaar later blijven slachtoffers van verkrachting zich dagelijks aanmelden bij de lokale vrouwenorganisaties. In het rapport van AI getuigen meer dan 50 slachtoffers van seksueel geweld, onder wie een 14-jarig meisje, over hun ervaringen. Onvoldoende hulp Seksueel geweld was reeds voor januari 2010 wijdverspreid in Haïti, maar de omstandigheden sinds de aardbeving hebben de situatie verergerd. Volgens AI is de beperkte overheidssteun die er voorheen was, nu helemaal verdwenen. Het rapport klaagt ook het gebrek aan veiligheid en politie in en rond de kampen aan. AI roept de nieuwe regering op dringend de nodige stappen te zetten om het geweld tegen vrouwen te stoppen.