De voormalige nazikampen die onder het Auschwitz-Birkenau-museum vallen, hebben te maken met graffiti op de muren en de stapelbedden in de barakken. Dat meldt de Poolse zender tvn24.

Ook worden steeds meer historische voorwerpen ontvreemd. 'Het museum is enorm,' zegt directeur Piotr Cywinski, 'we kunnen niet alles in de gaten houden'.

Radeloos

De directeur zegt 'radeloos' te zijn en vraagt het ministerie van Cultuur om het beleid te wijzigen. Tot nu toe mogen er geen beveiligingscamera's worden opgehangen omdat de 'authenticiteit van het museum' moet worden gewaarborgd.

Maar door het vandalisme dat de laatste jaren toeneemt, wordt de herdenkingsplaats ook aangetast. Volgens Cywinski kan het probleem door beter onderwijs worden aangepakt. Volgens de directeur zijn het vaak jongeren die schuldig zijn aan vandalisme. Maar ook buitenlandse toeristen en zelfs leraren maken zich er schuldig aan.

In Auschwitz zijn ruim een miljoen mensen vermoord, van wie de meesten Joods waren. Ook Polen, Sinti, Roma en Russische krijgsgevangenen en politieke gevangenen uit andere landen stierven in het kamp. Het leeuwendeel is vergast. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

De voormalige nazikampen die onder het Auschwitz-Birkenau-museum vallen, hebben te maken met graffiti op de muren en de stapelbedden in de barakken. Dat meldt de Poolse zender tvn24.Ook worden steeds meer historische voorwerpen ontvreemd. 'Het museum is enorm,' zegt directeur Piotr Cywinski, 'we kunnen niet alles in de gaten houden'.De directeur zegt 'radeloos' te zijn en vraagt het ministerie van Cultuur om het beleid te wijzigen. Tot nu toe mogen er geen beveiligingscamera's worden opgehangen omdat de 'authenticiteit van het museum' moet worden gewaarborgd.Maar door het vandalisme dat de laatste jaren toeneemt, wordt de herdenkingsplaats ook aangetast. Volgens Cywinski kan het probleem door beter onderwijs worden aangepakt. Volgens de directeur zijn het vaak jongeren die schuldig zijn aan vandalisme. Maar ook buitenlandse toeristen en zelfs leraren maken zich er schuldig aan.In Auschwitz zijn ruim een miljoen mensen vermoord, van wie de meesten Joods waren. Ook Polen, Sinti, Roma en Russische krijgsgevangenen en politieke gevangenen uit andere landen stierven in het kamp. Het leeuwendeel is vergast. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)