Ze doen dat nadat de betwiste president Nicolas Maduro een ultimatum om eerlijke en vrije presidentsverkiezingen te organiseren, naast zich heeft neergelegd.

Onder anderen de Spaanse premier Pedro Sanchez en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt kondigden via Twitter aan dat ze nu Guaído als president beschouwen.

Ook Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken, Nederland en Litouwen scharen zich officieel achter Guaído. België heeft zich nog niet uitgesproken, maar had eerder aangekondigd hetzelfde te zullen doen als Maduro het ultimatum negeert.

De Verenigde Staten, Canada en een rist andere landen hebben de legitimiteit van Guaído eerder al erkend.

Het officiële standpunt van de Europese Unie is nog steeds dat Maduro verkiezingen moet organiseren. Vorige week besliste het Europees Parlement in een resolutie om Guaidó officieel te erkennen als interim-president. Maar omdat het parlement geen zeggenschap heeft in het Europees buitenlands beleid, was dat niet meer dan een symbolische erkenning.

Na de erkenning door de grote Europese landen kwam er kritiek vanuit Rusland: 'Dit is zowel rechtstreeks als onrechtstreeks een inmenging in een binnenlandse aangelegenheid', zo liet het Kremlin weten.

Diepe crisis

Guaído riep zichzelf op 23 januari uit tot interim-president op een grote betoging van de oppositie in de hoofdstad Caracas en riep de strijdkrachten op zich aan de zijde van de regeringstegenstanders te scharen.

Maduro, die op 10 januari werd beëdigd voor een tweede ambtstermijn na omstreden verkiezingen, geniet nog steeds de steun van het leger. Hij waarschuwde zondag voor een burgeroorlog. Een divisiegeneraal van de luchtmacht schaarde zich zaterdag in een video op de sociale media wel achter Guaído.

Maduro zegt wel een voorstander te zijn van de internationale contactgroep, bestaande uit de EU en Latijns-Amerikaanse landen als Uruguay en Mexico, die donderdag samenkomt in Montevideo in Uruguay.

Venezuela was ooit, dankzij de inkomsten uit de export van olie, het rijkste land van Zuid-Amerika, maar is de voorbije jaren in een diepe economische en politieke crisis verzeild geraakt. Honderdduizenden mensen zijn gevlucht naar de buurlanden.

Ze doen dat nadat de betwiste president Nicolas Maduro een ultimatum om eerlijke en vrije presidentsverkiezingen te organiseren, naast zich heeft neergelegd. Onder anderen de Spaanse premier Pedro Sanchez en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt kondigden via Twitter aan dat ze nu Guaído als president beschouwen.Ook Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken, Nederland en Litouwen scharen zich officieel achter Guaído. België heeft zich nog niet uitgesproken, maar had eerder aangekondigd hetzelfde te zullen doen als Maduro het ultimatum negeert.De Verenigde Staten, Canada en een rist andere landen hebben de legitimiteit van Guaído eerder al erkend. Het officiële standpunt van de Europese Unie is nog steeds dat Maduro verkiezingen moet organiseren. Vorige week besliste het Europees Parlement in een resolutie om Guaidó officieel te erkennen als interim-president. Maar omdat het parlement geen zeggenschap heeft in het Europees buitenlands beleid, was dat niet meer dan een symbolische erkenning.Na de erkenning door de grote Europese landen kwam er kritiek vanuit Rusland: 'Dit is zowel rechtstreeks als onrechtstreeks een inmenging in een binnenlandse aangelegenheid', zo liet het Kremlin weten.Guaído riep zichzelf op 23 januari uit tot interim-president op een grote betoging van de oppositie in de hoofdstad Caracas en riep de strijdkrachten op zich aan de zijde van de regeringstegenstanders te scharen. Maduro, die op 10 januari werd beëdigd voor een tweede ambtstermijn na omstreden verkiezingen, geniet nog steeds de steun van het leger. Hij waarschuwde zondag voor een burgeroorlog. Een divisiegeneraal van de luchtmacht schaarde zich zaterdag in een video op de sociale media wel achter Guaído. Maduro zegt wel een voorstander te zijn van de internationale contactgroep, bestaande uit de EU en Latijns-Amerikaanse landen als Uruguay en Mexico, die donderdag samenkomt in Montevideo in Uruguay. Venezuela was ooit, dankzij de inkomsten uit de export van olie, het rijkste land van Zuid-Amerika, maar is de voorbije jaren in een diepe economische en politieke crisis verzeild geraakt. Honderdduizenden mensen zijn gevlucht naar de buurlanden.