Na het verspreiden van de 'selfie-video' hebben sommige media ook al een naam op de verdachte gekleefd. Maar de persoon die in de media genoemd wordt, ontkent elke betrokkenheid.

De selfie-video van de verdachte was maandagavond op Turkse media verschenen. In het 42 seconden durende filmpje is duidelijk het gezicht van de verdachte te zien. Volgens de Turkse media loopt hij rond in de buurt van het Taksim-plein, in het centrum van Istanbul, terwijl hij zichzelf en de omgeving filmt. De verdachte is niet te horen.

Het Koerdische agentschap Rudaw heeft ook al een naam op de verdachte geplaatst: het zou gaan om Iakhe Mashrapov, een 28-jarige man die afkomstig is uit Kirgizië. Maar de Turkse autoriteiten hebben nog geen officiële bevestiging van zijn identiteit gegeven. Opvallend is dat Mashrapov zelf intussen wel al op de berichten gereageerd heeft in een gesprek met Turmush, een filiaal van Akipress, een nieuwsagentschap uit Kirgizië. Hij zegt dat hij pas op 1 januari, dus na de aanslag, voor een zakenreis in Istanbul was aangekomen. Dinsdag reisde hij vanuit Turkije via de Kirgizische hoofdstad Bisjkek terug naar Osj, eveneens in Kirgizië. Hij zegt dat hij tijdens die terugreis ondervraagd werd door de Turkse politie. "Ik ben een uur lang ondervraagd. De vlucht naar Bisjkek is daardoor met een uur vertraagd", zo zegt hij. "De agenten hebben me uitgelegd dat ik ondervraagd werd omdat ik gelijkenissen vertoon met de verdachte. Ze hebben zich verontschuldigd en hebben me op het vliegtuig laten stappen", klinkt het nog. "Ik weet niet hoe de foto van mijn paspoort op de sociale media is terechtgekomen".

Volgens de krant Hürriyet zit de echtgenote van de werkelijke vermoedelijke dader momenteel in voorhechtenis. Diezelfde krant had ook geschreven dat die verdachte nog in de rangen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft gevochten in Syrië.

Antiterreureenheden hebben in de nacht van maandag op dinsdag in Istanbul ook nog een operatie uitgevoerd om de verdachte te vatten, zo melden lokale media nog. Er werden helikopters ingezet en straten afgezet, maar de verdachte kon daarbij niet worden opgepakt. De Turkse overheid is tot slotte ook begonnen met het onderzoeken van honderden profielen op sociaalnetwerksites die betrokken zouden geweest zijn bij het verspreiden van haatboodschappen .Er worden in totaal 347 acccounts onder de loep genomen.

Na het verspreiden van de 'selfie-video' hebben sommige media ook al een naam op de verdachte gekleefd. Maar de persoon die in de media genoemd wordt, ontkent elke betrokkenheid.De selfie-video van de verdachte was maandagavond op Turkse media verschenen. In het 42 seconden durende filmpje is duidelijk het gezicht van de verdachte te zien. Volgens de Turkse media loopt hij rond in de buurt van het Taksim-plein, in het centrum van Istanbul, terwijl hij zichzelf en de omgeving filmt. De verdachte is niet te horen. Het Koerdische agentschap Rudaw heeft ook al een naam op de verdachte geplaatst: het zou gaan om Iakhe Mashrapov, een 28-jarige man die afkomstig is uit Kirgizië. Maar de Turkse autoriteiten hebben nog geen officiële bevestiging van zijn identiteit gegeven. Opvallend is dat Mashrapov zelf intussen wel al op de berichten gereageerd heeft in een gesprek met Turmush, een filiaal van Akipress, een nieuwsagentschap uit Kirgizië. Hij zegt dat hij pas op 1 januari, dus na de aanslag, voor een zakenreis in Istanbul was aangekomen. Dinsdag reisde hij vanuit Turkije via de Kirgizische hoofdstad Bisjkek terug naar Osj, eveneens in Kirgizië. Hij zegt dat hij tijdens die terugreis ondervraagd werd door de Turkse politie. "Ik ben een uur lang ondervraagd. De vlucht naar Bisjkek is daardoor met een uur vertraagd", zo zegt hij. "De agenten hebben me uitgelegd dat ik ondervraagd werd omdat ik gelijkenissen vertoon met de verdachte. Ze hebben zich verontschuldigd en hebben me op het vliegtuig laten stappen", klinkt het nog. "Ik weet niet hoe de foto van mijn paspoort op de sociale media is terechtgekomen". Volgens de krant Hürriyet zit de echtgenote van de werkelijke vermoedelijke dader momenteel in voorhechtenis. Diezelfde krant had ook geschreven dat die verdachte nog in de rangen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft gevochten in Syrië. Antiterreureenheden hebben in de nacht van maandag op dinsdag in Istanbul ook nog een operatie uitgevoerd om de verdachte te vatten, zo melden lokale media nog. Er werden helikopters ingezet en straten afgezet, maar de verdachte kon daarbij niet worden opgepakt. De Turkse overheid is tot slotte ook begonnen met het onderzoeken van honderden profielen op sociaalnetwerksites die betrokken zouden geweest zijn bij het verspreiden van haatboodschappen .Er worden in totaal 347 acccounts onder de loep genomen.