Stapt Berlusconi op door de financiële crisis?

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zou volgens verschillende bronnen op heel korte termijn afstand doen van de macht. Hijzelf ontkent dat.

De geruchten over het aftreden van het Italiaanse enfant terrible worden door ‘Libero’, de regeringsgezinde krant, en Giuliano Ferrara rondgestrooid. Die laatste is niet de minste: hij heeft de krant ‘Il Foglio’ opgericht en was minister onder Berlusconi. Hij is ook een vertrouweling van ‘Il Cavaliere’. “Berlusconi gaat opstappen, dat is voor iedereen duidelijk. Het is een kwestie van uren, sommigen zeggen zelfs minuten”, klinkt het bij Ferrara.

Berlusconi drukt die geruchten met klem de kop in: “Ik weet niet vanwaar die geruchten komen, maar ze zijn absoluut niet juist.”

Of Berlusconi – op korte dan wel langere termijn – nu opstapt of niet, vast staat dat hij meer dan ooit wankelt. De financiële crisis in Europa zou wel eens kunnen doen wat de eindeloze reeks seksschandalen, processen wegens belangenvermenging en corruptie en een rist ongepaste internationale optredens niet konden: de premier annex mediamagnaat annex zakenman doen vallen.

Beurzen euforisch na geruchten

Zijn regering staat meer dan ooit onder druk omdat Italië dezelfde weg als Griekenland lijkt op te gaan. Vorige week werd Italië onder toezicht geplaatst van het IMF – volgens Berlusconi op eigen vraag. Hij was er op de G20-top, waar het toezicht werd beslist, niet in geslaagd te overtuigen met zijn nieuwe maatregelen om de problemen van Italië – onder andere de enorme overheidsschuld van 120 procent van het BBP- aan te pakken.

Dat aan Berlusconi’s capaciteiten om de crisis in de derde grootste economie van de eurozone aan te pakken sterk wordt getwijfeld bewijzen de beurzen: die veerden meteen op toen de geruchtenmolen over een stap opzij in gang werd gezet. Toen Berlusconi de geruchten ontkende, ging die euforie dan ook meteen weer liggen.

Parlementaire meerderheid brokkelt af

De druk op Berlusconi komt echter niet alleen vanuit Europa. In eigen land moet hij ook felle kritiek slikken. Tientallen partijgenoten verlieten Forza Italia voor de oppositie, waardoor hij zijn parlementaire meerderheid ziet eroderen. Een vertrouwensstemming overleven, zoals hij al ontelbare keren deed, wordt dus steeds moeilijker.

Dochters

Het gaat dat Berlusconi – die op de G20-top nog gezegd had dat hij beter dan wie dan ook Italië kon leiden – aanvankelijk zelf wou opstappen, maar dat zijn beide dochters dat tijdens een etentje uit zijn hoofd gepraat hebben. Barbara en Eleonora, kinderen uit zijn eerste huwelijk met Veronica Lario, staan beiden aan de top van hun vaders bedrijf. Barabara wordt zelfs getipt als zijn opvolgster bij AC Milan. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content