Staking Europese ambtenaren: ‘Ambtenaren zijn slachtoffer van eurosceptisme’

© Reuters

Het royale statuut van de Europese ambtenaren wordt hervormd. De bonden vinden dat ze al genoeg ingeleverd hebben, en ze staken, aan de vooravond van de Europese top van 27 juni.

Ze zijn met meer dan 55.000, ze verdienen gemiddeld 5000 euro bruto per maand, en sommige toppers vangen zelfs meer dan 18.000 euro. De Europese ambtenaren hebben een mooi statuut, en dat steekt bij vele burgers, zeker nu snoeiharde besparingen vele Europeanen persoonlijk treffen. Heel wat eurokritische politici pleiten ervoor om hen te laten inleveren, op kop de conservatieve Britse premier David Cameron.

De Europese Commissie stelt voor om het aantal ambtenaren met vijf procent te verminderen tegen 2017. De pensioenleeftijd zou opgetrokken worden van 63 tot 65 jaar. Ze zouden voortaan veertig uren per week werken, in plaats van de huidige 37,5. Voor sommige jobs in de administratie zou het startersloon ook drastisch verlaagd worden. Dat moet een besparing van één miljard euro opleveren. De Europese Raad en het parlement moeten dat nog goedkeuren, en vooral de Britten willen nog verder gaan.

De vakbonden van de Europese ambtenaren zetten zich schrap. ‘Dat er 1 miljard bespaard wordt op de administratie, daarmee kunnen we leven’, zegt Felix Geradon van de Union Syndicale. ‘Maar de besparingen zouden tijdelijk moeten zijn, en beperkt tot de crisisperiode. Wij willen ook een evenwichtiger hervorming, want nu worden vooral de laagste lonen aangepakt, terwijl wij eerder de topsalarissen willen afromen. In 2004 zijn de lonen al tussen 15 en 25 procent gedaald, naargelang de job. Nu horen wij dat sommige lidstaten in de Europese Raad loondalingen tot 45 procent willen vragen. Dat is een extremistisch voorstel, van mensen die een zwakke EU willen. Dan heb je uiteraard geen capabele, tevreden werknemers nodig.’

Zijn de Europese ambtenaren vandaag dan niet meer geprivilegieerd en overbetaald? ‘Zeker de starters niet meer’, zegt Geradon. ‘Daar zie je nu al dat het moeilijk is om nog bekwame mensen te vinden in economisch sterke lidstaten. Zij komen voor dat loon niet naar Brussel, ze hebben andere opties in eigen land. Die hoge lonen vind ik ook wrang, maar ze zijn nodig om toppers binnen te halen. Veel Britse ambtenaren verdienen trouwens veel meer dan de Europese ambtenaren.’ Dat zegt ook voorzitter Georges Vlandas van Unity for Union. ‘Om Microsoft te beteugelen of vrijhandelsakkoorden met China en de VS te onderhandelen heb je de besten nodig. En dat zijn nu eenmaal mensen met een internationale carrière. Onze arbeidsvoorwaarden worden stelselmatig afgebouwd, onder druk van extremisten die toch niets anders willen dan het einde van de EU. Waar houdt dit op? We zijn het slachtoffer van de algemene eurosceptische sfeer. Ik snap dat veel mensen boos zijn op de EU op dit moment, maar de administratie bepaalt het politieke beleid niet.’ (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content