Staatsleiders nemen afscheid van Vaclav Havel

© Reuters

Met een staatsbegrafenis een Boheemse koning waardig hebben de Tsjechen hun gewezen president Vaclav Havel naar zijn laatste rustplaats begeleid.

In de Sint-Vituskathedraal van de Praagse burcht namen een duizendtal rouwenden, onder hen prins Filip en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, afscheid van de dichterpoliticus.

“Voor jou was de strijd voor de vrijheid steeds een middel naar iets hoger, naar de waarheid”, zei de in Praag geboren vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright in haar rouwtoespraak. De in een Tsjechische vlag gewikkelde kist van Havel werd nadien naar een privé-plechtigheid van de familie gereden.

Grote persoonlijkheid
“Vaclav Havel was een moedige idealist, die tot risico’s en offers bereid was”, zei de christendemocratische vroegere minister van Buitenlandse Zaken Cyril Svoboda. “Hij twijfelde nooit, ook niet aan zichzelf, en bleef steeds trouw aan zijn idealen”. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg benadrukte in zijn lijkrede dat een samenleving nooit mag verzwakken in haar streven naar waarheid en liefde. Dat is een van de centrale boodschappen van Havel, zei de edelman, die ooit hoofd van de kanselarij van de staatsleider was. President Vaclav Klaus loofde zijn voorganger als grote persoonlijkheid en patriot, die Tsjechië veel heeft nagelaten.

Voor de opgebaarde kist stonden zijn echtgenote Dagmar en zijn twee jaar jongere broer Ivan. Aan de ruim twee uur durende plechtigheid namen ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, de Britse premier David Cameron en de Franse staatsleider Nicolas Sarkozy deel. Ook de Amerikaanse ex-president Bill Clinton, de Poolse ex-president Lech Walesa, Europees Commissievoorzitter José Manuel Barosso, EU-parlementsvoorzitter Jerzy Buzek en vele andere staatsgasten waren naar Praag gekomen. “De wereldburger Havel bracht licht in de duisternis”, zei Albright in haar in het Tsjechisch gesproken rouwtoespraak.

Paus Benedictus XVI
De staatsbegrafenis begon met het requiem van de Tsjechische componist Antonin Dvorak, uitgevoerd door de Tsjechische filharmonie. Televisiezender CT24 toonde beelden hoe over heel het land een minuut stilte in acht genomen werd. Aartsbisschop Dominik Duka eerde de zondag op 75-jarige leeftijd overleden Havel als een historische persoonlijkheid, wiens droom van een democratische samenleving is uitgekomen. De gezant van het vaticaan, Giovanni Coppa, las een boodschap van paus Benedictus XVI voor. De Heilige Vader was een bewonderaar van Havel.

Na de mis klonken vanop de Petrin-heuvel 21 saluutschoten en zes soldaten van een eregarde droegen de kist naar een voertuig. Een grote mensenmenigte op het plein voor de Sint-Vitusdom nam afscheid van de vroegere staatsleider door in de handen te klappen toen de lijkwagen voorbijreed en het Burchtplein verliet.

Havels lichaam zal verast worden en in familiekring na Kerstmis in de Praagse familiekelder bijgezet worden. Vrijdagavond willen rocksterren als Suzanne Vega en Ivan Kral op het Wenzelplein tijdens een concert onder het motto “Tot weerziens, Vaclav” Havel gedenken. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content